Auguszta
-4 °C
2 °C

Súlyosabb vádak Schönthal ellen

2006.05.03. 12:28
Megtelt a Fővárosi Bíróság legnagyobb terme a K&H ügy bírósági tárgyalásának első napján. A vádirat felolvasásával kezdtek, utána a vádlottak vallomásai következtek.

A Fővárosi Bíróság legnagyobb, úgynevezett esküdtszéki termében szerdán megkezdődött Kulcsár Attila és társainak büntetőpere. A tárgyalást, amelyen rendhagyó módon három ügyész is részt vett, Varga Zoltán, a Fővárosi Bíróság büntetőtanácsának elnöke nyitotta meg a termet teljesen megtöltő újságírók és érdeklődők jelenlétében.

Új életet akar kezdeni Kulcsár

A vádirat ismertetése után Kulcsár Attila egy írásos vallomást nyújtott át a bírónak, amelyben azt állította, igyekezett az ügy tényeinek feltárását segíteni, vallomásaiban tudatosan nem állított valótlanságot. Ugyanakkor Kulcsár elismerte a bűnősségét, és megbánta tetteit. Az "exbróker" új életet akar majd kezdeni, állította írásos nyilatkozatában, amelyet a bíró olvasott fel.

Kulcsár korábbi vallomásait ezután a tanácsvezető bíró, Varga Zoltán ismertette. Az "exbróker" az ügyészségnek tett nyilatkozataiban a K&H korábbi, tehát Rejtő E. Tibor előtti vezetőire tett inkább negatív kijelentéseket. Rejtőt viszont azzal mentegette Kulcsár, hogy ő maga hamisította Rejtő nevét bizonyos dokumentumok alá.

Kerék Csabára vallott (korábban) Kulcsár

Kulcsár vallomásában a leginkább terhelő kijelentések Kerék Csabára, a Britton ügyvezetőjére, a per másodrendű vádlottjára vonatkoztak. Kulcsár szerint Kerék vette rá arra őt, hogy az ügyfelek pénzéből sikkasztva, azok tájékoztatása nélkül, illetve utólagos tájékoztatásával (néha pedig beleegyezésével) kül- és belföldi befektetéseket, valamint különböző pénzügyi tranzakciókat hajtsanak végre.

Később pedig Kerékkel, illetve Schönthal Henrikkel, a 22. rendű vádlottal együtt off-shore cégeken keresztül utalgattak pénzeket. Kulcsár szerint a szír pénzváltók közül El Abed Hasszán, aki a mostani perben is vádlottként szerepel, nem tudott arról, hogy bűncselekményből származó pénzt vált át, illetve vesz fel.

A több mint 70 oldalas vádirat ismertetése mintegy két órát vett igénybe, ezután a 22 vádlott személyi adatainak ellenőrzése következett.

A vádiratban többek között sikkasztás, pénzmosás, vesztegetés, orgazdaság és bűnpártolás szerepel. Kulcsár Attila vádlott-társai között van Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója, Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója és az Egyesült Államokból önként hazatért Schönthal Henrik.

A vádiratban az egyetlen újdonság a Schönthal Henrik elleni, súlyos vádak megjelenése volt. Schönthalt az előzetes hírekkel szemben ugyanis az ügyészség nem gondatlan pénzmosással, hanem különösn nagy értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosással, továbbá sikkasztás és magán-okirathamisítás bűnsegédletével vádolta meg. Ez az Index által megkérdezett jogi szakértők szerint igen komoly bűncselekményeket jelent, és Kulcsár Attila, illetve Kerék Csaba után most már Schönthal is főbb vádlottak közé került. Nem véletlen, hogy a vádiratban talán e három személy szerepelt a leggyakrabban.

23 milliárdos sikkasztás, nyolcmilliárdos kár

A sikkasztás elkövetési értéke körülbelül 23 milliárd forint, a cselekménnyel okozott kár mintegy 8,3 milliárd, amiből 6,3 milliárd forint - hét gyanúsított teljes vagyona, valamint négy cég - van zár alatt. A nyomozás során 157 kötet, körülbelül 55 ezer oldalnyi nyomozati irat és 110 ezer oldalnyi melléklet készült. A K&H-ügyhöz kapcsolódva tucatnyi nyomozás indult.

Varga Zoltán, az ügyet tárgyaló tanácselnök korábban olyan perekben ítélkezett első fokon, mint például a móri bankrablás vagy a bombagyáros Dietmar Clodo és társainak ügye.

A Kulcsár-perben szinte naponta tárgyal majd a bíróság, de az ügy méreteit, bonyolultságát ismerve várhatóan csak jövőre születik meg az első fokú ítélet.

A vád tanúi 198-an lesznek

A Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője, Frech Ágnes délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a mostani tárgyalássorozat azért húzódott májusra, a választások utánra, mert Varga Zoltánnak egy másik perben kellett ítélkeznie, márpedig a Globex-ügyben az egyik érintett megbetegedett, és ezért április helyett csak májusra kezdhetett el a Kulcsár-üggyel foglalkozni a tanácsvezető bíró.

Frech elmondta, 198 tanút fognak meghallgatni a mostani eljárásban, és ezek csak a vád által megidézett személyek. Ezen kívül a védelem képviselői máris jelezték, hogy több személy meghallgatását szeretnék. A 198 tanú, 22 vádlott meghallgatása, továbbá a különböző szakértői anyagok bekérése miatt csak jövőre várható ítélethirdetés az ügyben. Addig is 59 tárgyalási napot ütemezett be a tanácsvezető bíró, Varga Zoltán.

Ügyvédi irodák vonulnak fel még a tanúk mellett is

Frech nem tudott arról részletesen nyilatkozni, hogy lesznek-e politikusok is a tanúk között, viszont azt hozzátette: a gazdasági élet vezető személyiségei felbukkannak a listán. őket - újdonságként - ügyvédek, sőt, ügyvédi irodák kísérik majd el a tárgyalásra, meghallgatásuk tehát saját jogászaik jelenlétében zajlik majd.

A büntetőkollégium vezetője azt is elmondta, hogy a Kulcsár-per tárgyalása többek között azért is húzódhat, mert a 22 vádlotthoz neves és igen sokat foglalkoztatott ügyvédek kapcsolódnak. Ezek a jogászok más, szintén a Fővárosi Bíróságon zajló, nagyszabású perekben is érintettek, így például a Kulcsár-üggyel párhuzamosan zajlik majd a vecsési számlagyár pere is. Ebben pedig a vádlottak száma 60 - jegyezte meg Frech Ágnes. Mindehhez hozzátehetjük: a szerdai Kulcsár-tárgyaláson egyébként már annyi ügyvéd jelent meg, hogy nem fértek el az előre nekik szabaddá tett helyeken.