Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Szerdán állnak bíróság elé Kulcsár Attiláék

2006.04.28. 11:11
A korábbi híreknek megfelelően a Fővárosi Bíróság május harmadikán kezdi meg a K&H-ügy tárgyalását. A brókerbotrányban új fejlemény - bár ez sem meglepő -, hogy Schönthal Henrik esetét egyesítették a többiekével, így már 22 vádlottja van a többek között sikkasztás, okirat-hamisítás és pénzmosás gyanúja miatt indult eljárásnak.

A Fővárosi Bíróság sajtóirodáján az Index kérdésére megerősítették: egyesítették a K&H-ügyet - ahol a Fővárosi Főügyészség 21 vádlottat nevezett meg - Schönthal Henrik esetével, így a brókerbotrány tárgyalásakor, május harmadikán 22 vádlott lesz.

Kulcsárt viszonylag kevés bűncselekménnyel vádolják

A Fővárosi Főügyészség korábban már ismertette a vádiratot, így például Kulcsár Attila I. rendű vádlottat - az ügy más szereplőivel ellentétben - nem vonják eljárás alá pénzmosás, vesztegetés, orgazdaság vagy éppen köz-okirathamisítás miatt, ellene "mindössze" sikkasztás és magánokirat-hamisítás a vád.

A legtöbb bűncselekményt az ügyészség a másodrendű vádlott terhére rótta fel. Kerék Csabát, a Britton ügyvezetőjét különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével vádolják, amelyet bűnsegédként követett el, de a vádirat szerint nem folytatólagosan.

Kerék a vád szerint folytatólagosan hamisított magánokiratot, ami vétségnek számít. A Britton csoport magyarországi vezetőjét viszont pénzmosással is megvádolták.

Rejtő sem panaszkodhat

A harmadrendű vádlott Rejtő E. Tibort, a K&H korábbi első emberét különösen jelentős értékű sikkasztás elkövetésével vádolták meg, és esetében sem üzletszerű, sem folytatólagos jelző nem szerepel a vádiratban.

Ő is bűnsegédként szerepel az ügyben, méghozzá úgy, hogy a három főszereplő közül ellene merült fel a legkevesebb vád. Ez egyébként azért érdekes, mert ő irányította Kulcsár tevékenysége idején a K&H Bankot.

Forró Tamás a 22 között

A vádlottak névsorában egy illusztris személyiség is található: Forró Tamás újságíró például sikkasztási vádakkal kénytelen majd szembenézni.

A többiek elleni vádakról részletesen olvashatnak az korábbi cikkünkben, Schönthal Henrik azonban új szereplő lesz a vádlottak listáján, az ő ügyét csak a napokban egyesítették a brókerbotránnyal.

Schönthal gondatlan volt?

Schönthal sokak szerint kulcsszereplője az ügynek, a Népszava korábbi információja szerint azonban mindössze "gondatlanságból elkövetett" pénzmosással vádolják majd a mostani tárgyaláson. Schönthalt két off-shore cég átutalásaival kapcsolatban emlegették korábban, a Balmoral és a Montrade nevű vállalakozásokról van egyébként szó.