Valér
2 °C
8 °C

Júniustól postázhatók a kullancsok

2005.05.26. 16:33
Kullancstérkép készül Magyarországon a lakosság bevonásával, a megcsípett kirándulók ezután postára adhatják a bőrből kiszedett élősködőt, hogy egy laborban megállapíthassák, hordozta-e az állat valamelyik emberre is veszélyes kórt. A beküldés helye alapján rajzolja meg a Kullancs Szövetség az ország kullancstérképét. A posta megváltoztatja a küldeményfogadási szabályokat az akció kedvéért.

Alábecsülik a kullancs okozta megbetegedéseket Magyarországon, az emberek többsége nincs tisztában a veszéllyel, mondta Xantus Gábor, a Kullancs Szövetség titkára csütörtökön Budapesten. A Kullancs Szövetség sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy térképet készítenek az ország kullancsveszélyes területeiről, így kiszámíthatóbbá válik, hogy a kullancsok hol találhatók nagy számban az országban. Ehhez a lakosság segítségét is kérik.

Halálos kórt terjeszt

#alt#

Magyarországon kétféle betegség-csoportot különböztetünk meg: minden negyedik kullancs a Lyme-kórt hordozza magában, és minden ezredik halálos agyvelőgyulladást okozhat. Utóbbi ellen még nincs orvosság, de a viszonylag ismertebb Lyme-kór kezelhető. Az oltás vagy a havi rendszerességgel végzett szűrővizsgálat a legjobb módszer a kullancsfertőzések ellen.

A térképkészítést a szervezet egy "kullancs-visszaküldési" lakossági akcióval köti össze, amely elvileg már egy hónapja tart. Nagyobb gyógyszertárakban ingyenesen beszerezhető kapszulákban elhelyezett, postai "buborékos borítékban" feladott kullancsokat a szervezet laboratóriumban vizsgálja meg. Eddig csaknem ötven kullancs-tesztet végeztek el az Istenhegyi Gén Diagnosztikai Centrumban, az eredmények egynegyede fertőzést mutatott.

A posta utat enged

Az akcióval a beküldő megtudja, hogy fertőzött volt-e a kullancs ami megcsípte, a szervezet pedig azt, hogy hol érte a kullancs-csípés. A kezdeményezésüket szakértők, orvosok, gyógyszergyártók is támogatják, a Kittenberger Kálmán Alapítvány pedig a több hétig is eltartó vizsgálatokat finanszírozza. Állami támogatást pillanatnyilag nem kap a Kullancs Szövetség. Az első kullancstérképet szeptemberre szeretnék megjelentetni Budapest környékéről.

A Magyar Posta is támogatja a Kullancs Szövetség akcióját, de csak miután tudomást szereztek róla, hogy a szervezők postai úton gyűjtenék be a kullancsokat. A postai üzletszabályzat eredetileg nem engedi meg, hogy méheken, piócákon és selyemhernyókon kívül bármilyen élő vagy holt állatot levélben postára adjunk. Így az akció eredeti formájában ellenkezik a posta belső szabályozásával. De a jó cél érdekében megállapodást kötnek hamarosan, és júniustól a posta által kikötött feltételek mellett fel lehet adni a vizsgálatra szánt állatokat, tudtuk meg Tomecskó Tamástól, a posta szóvivőjétől.