Auguszta
-3 °C
2 °C

Júniusig távozik miniszteri posztjáról Hiller

2005.01.12. 10:23
Várhatóan csak a kulturális miniszter személye változik 2005 első felében, írja a Népszava. Hiller István valószínűleg a nyár elején mond le, utódjaként Harsányi Lászlót, a Kulturális Alapprogram elnökét valamint Schneider Mártát, az NKÖM művészeti és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát említik.
A szocialista politikusok szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nincs "minisztercserélő" hangulatban, és tavasszal az egyetlen távozó kormánytag a főállású pártelnöki széket választó Hiller István lehet, írja a szerdai Népszava. A kulturális miniszter tavaly decemberben jelentette be, hogy főállású pártelnökként akarja a választásokra felklészíteni az MSZP-t, ezért 2005 első felében megválik miniszteri posztjától.

#alt#
Hiller István
Korábban a Magyar Nemzet azt írta, hogy Hiller a lemondással meg akarja várni a májust, hogy végkielégítését két éves munkaviszonya után kaphassa meg. A Népszava úgy tudja, hogy az MSZP elnöke a tavaszi ülésszak után, június végétől főállású pártelnökként tevékenykedik tovább.

Hiller utódjaként a lap két nevet említ. Harsányi Lászlót, akit még Hiller elődje, Görgey Gábor nevezett ki a Kulturális Alapprogram elnökének, valamint Schneider Mártát, az NKÖM művészeti és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát. A lap úgy tudja, hogy korábban Schiffer János szocialista főpolgármester helyettes neve is felmerült a posztra.

Az MSZP-ben Draskovics Tibor pénzügyminiszter menesztésében is sokan bíztak, de a 2005-ös költségvetés elfogadtatása, és a 2004-es büdzsé hiányának tervezett mederben tartása megerősítette pozícióját.