Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kuncze nyilvános vitára hívja Thürmert és Orbánt

2004.11.12. 14:10
A szabad demokraták is népszavazási kampányt indítanak, a kisebbik kormánypárt azonban elsősorban a kórházprivatizáció kérdésére koncentrál, mert a kormány kettős állampolgársággal kapcsolatos tájékoztóját elegendőnek tartják. Kuncze Gábor pártelnök e kérdésről vitára hívta a Fidesz, illetve a Munkáspárt elnökét is.
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke nyilvános vitára hívja ki a népszavazást kezdeményező Thürmer Gyulát, a Munkáspárt, valamint Orbán Viktort, a Fidesz elnökét a kórházprivatizáció ügyében. Erről Horn Gábor és Gusztos Péter szabad demokrata országgyűlési képviselő, a párt ügyvivője beszélt pénteki sajtótájékoztatóján a budapesti Péterffy Sándor utcai kórház előtt.

Kérdésekre épített kampány

Az SZDSZ szerint katasztrofális helyzetbe hozná az egészségügyet Thürmer Gyula és Orbán Viktor álláspontja, a magántőke kórházakba való bevonásának tilalma, közölték. Az SZDSZ a december 5-i népszavazásig a megyeszékhelyekre is kiterjedő országos kampányt indít, amelynek keretében - ugyanúgy, mint az európai parlamenti választás kampányában - kérdéseket tesz fel, amelyekre megadja a liberális és a konzervatív választ.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kettős állampolgárság ügyében az SZDSZ jónak tartja a kormány választóknak adott tájékoztatását, ezért a kórházprivatizációra koncentrál.

"Munkáspárt-Fidesz tengely"

A kormánypárti politikusok, akik "Munkáspárt-Fidesz tengelyként" emlegették a népszavazás kezdeményezőit, megmutatták a Péterffy Sándor utcai kórház épületének állapotát, hangsúlyozva, hogy a többi kórház állapota is többnyire "siralmas", de az a kórház, ahová beengedték a magántőkét, másképp néz ki. A képviselők példaként a körmendi kórházat említették, ahol a fideszes polgármester döntött a magántőke bevonása mellett.

A szabad demokraták érthetőnek tartják a Munkáspárt álláspontját, de azt nem, hogy a Fidesz miért vette azt át, hiszen a párt elnöke négy éve még támogatta a kórházak privatizációját. Kérdésre válaszolva Gusztos Péter elmondta, hogy az igazi megoldás nemcsak a magántőke kórházakba történő bevonása, hanem a több biztosítós finanszírozási rendszer lenne.