Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Egyhangúlag választották Kunczét az SZDSZ ügyvezető elnökévé

2001.06.17. 18:34
Ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag választotta az SZDSZ ügyvezető elnökévé Kuncze Gábor, egykori belügyminisztert, a párt korábbi elnökét a szabad demokraták országos tanácsa. A tisztség Demszky Gábor lemondásával üresedett meg. Az SZDSZ következő tisztújító küldöttgyűlését július elsejére hívják össze, az eseményen az egyetlen elnök-jelölt Kuncze Gábor lesz. A politikus megválasztása után kijelentette, gyorsítani szeretné a választási felkészülést, hangsúlyozta: az SZDSZ önállóan készül a választásokra.

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül nyerte el az SZDSZ ügyvezető elnöki posztját Kuncze Gábor, egykori belügyminiszter, aki 1997-től egy éven át már volt az SZDSZ első embere - ismertette a párt országos tanácsának döntését Béki Gabriella, a testület elnöke. Kuncze Gábor jelezte, gyorsítani kell a választási felkészülést, s a kampánystáb felállítása még a küldöttgyűlés előtt valószínű.

Az SZDSZ OT úgy határozott, hogy július elsejére összehívja a párt tisztújító küldöttgyűlését, ahol a pártelnök mellett új ügyvivőket is választanak, mert a e testület tagjai is lemondtak mandátumukról. Kuncze Gábor mindenkivel együtt kíván dolgozni, akit a tagság bizalmával megtisztel és ügyvivővé választ. A politikus nem tudta megmondani, hogy Demszky Gábor indul-e a megmérettetésen, de jelezte, vele is szívesen együttműködne pártelnökként.

Kuncze a szocialistákkal kapcsolatban közölte: választási megállapodás megkötését nem tervezik, viszont az sem várható, hogy a koalíció helyett az SZDSZ egy másik ellenzéki pártot bíráljon. Az SZDSZ ügyvezető elnöke úgy véli, a két ellenzéki pártnak egy közös célja van: a jelenlegi kormány leváltása. Sok minden másban viszont különbözik a két párt elképzelése a jövőről, Kuncze azt valószínűsítette, hogy azokban az ügyekben, amelykben egyetértenek, együttműködés nem kizárt az MSZP-vel.

Kuncze Gábor nem kívánja visszavenni frakcióvezetői tisztségét, melyről Demszky megválasztása után köszönt le. Úgy értékelte: Szent-Iványi István teljesen alkalmas a posztra. Jelezte ugyanakkor, hogy újra aktív lesz a T. Házban, mert a közélet fontos terepének tartja az Országgyűlést, még akkor is, ha a parlament a Gergely-naptárról áttért az Áder-naptárra, vagyis csak háromhetente ülésezik.