Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kuncze Mádltól várja a békét

2002.07.04. 17:26
Az SZDSZ elnöke csütörtöki levelében arra kéri Mádl Ferencet, vesse latba tekintélyét és lépjen fel a bizonytalanságot gerjesztőkkel szemben. Kuncze szerint nem lehet hagyni, hogy a politikai hisztéria tovább fokozódjon.
Az SZDSZ elnöke levelet intézett a köztársasági elnökhöz a csütörtöki budapesti tüntetések kapcsán; az MTI-hez is eljuttatott levélben Kuncze Gábor arra kéri Mádl Ferencet, hogy "vesse latba államfői tekintélyét a bizonytalanság megszüntetése érdekében". "Jelentse ki Ön is: a választások törvényességéhez nem férhet kétség!

Politika az utcán

Lépjen fel a bizonytalanságot gerjesztőkkel szemben! Segítse erőfeszítéseinket, hogy a politika elhagyja az utcát, s ne bolygassa a békére és nyugalomra vágyó polgárok életét!" - áll a levélben.

Kuncze Gábor hozzáteszi: "Meggyőződésünk, hogy Ön, aki alkotmányos helyzeténél fogva személyében is kifejezi a nemzet egységét, s őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, nem maradhat tétlen ebben a helyzetben. Úgy véljük, az Ön fellépése nagyban hozzájárulna a bizonytalanság csökkentéséhez".

A szabad demokrata pártelnök azt írja: "Ma délelőtt Budapesten mindenki megtapasztalhatta, milyen az, amikor a politika kikerül az utcára. Fővárosunk törvénytelenül tüntetők egy kis csoportja miatt teljesen lebénult, aminek munkába igyekvők százezrei látták kárát. Megtörtént az az új magyar demokrácia történetében példátlan eset is, hogy a tüntetők összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel. Ezzel az utcai politizálás átlépte a még elfogadható kereteket".

Ismerős motívumok

"A tüntetők jelszavai, követelései, az őket vezérlő motívumok ismerősek mindannyiunk számára; azon politikai erők eszköztárába tartoznak, akik a választások óta igyekeznek bizonytalanságot kelteni a választási eredményekkel kapcsolatban" - fogalmaz Kuncze Gábor.

Az általa említett politikai erők ismérveit sorolva hozzáfűzi: "Akik aláírásgyűjtést indítanak a szavazatok újraszámolásáért. Akik képviselői a parlamentben, színleg az állítólagos bizonytalanság megszüntetéséért, valójában éppen e bizonytalanság gerjesztése céljából, követelik a választási eljárás szabályainak módosítását. Akik - a parlamentből kiszorulva vagy ott kisebbségbe kerülve - úgy vélik: a politizálás az Országgyűlés helyett az utcán folyjon. Akik a demokratikus koalíció törvényesen megválasztott kormányának jogszerű döntései ellen mozgósítani kívánják híveiket".

"E politikai erők azok, akik a ma délelőtt kialakult helyzetért felelősek" - vélekedik az SZDSZ elnöke. Leszögezi: "Ez így nem mehet tovább! A választási kampány véget ért. A választásokat a Magyar Köztársaság összes arra hivatott szerve törvényesnek találta: az Országos Választási Bizottság, a különböző bíróságok és Pintér Sándor, az Orbán-kormány belügyminisztere is".

"Nem engedhető meg, hogy a bizonytalanság keltésében érdekelt politikai erők, vagy feltüzelt szimpatizánsaik törvénytelen akcióinak a békére és nyugalomra vágyó polgárok váljanak áldozataivá! Nem szabad hagyni, hogy a politikai hisztéria tovább fokozódjon" - írja Mádl Ferencnek küldött levelében Kuncze Gábor.