Judit
3 °C
7 °C

Törvényesek a csonka kuratóriumok

2000.06.29. 19:32
Törvényesen működhet a Magyar Rádió és a Duna Televízió közalapítványok csonka kuratóriumi elnöksége, miután a Legfelsőbb Bíróság csütörtöki határozatában elutasította a kurátorok aláírási jogának bejegyzése elleni fellebbezéseket. A rádió kuratóriuma így napokon belül kiírja az elnöki pályázatot, mivel a társaság első emberének mandátuma augusztus elsejével lejár. Az ellenzék a mostani döntés után már csak az alkotmánybírákban bízhat, hiszen már csak ők nem foglaltak állást a csonka kuratóriumok ügyében.
Törvényesen működhet a parlament által megválasztott rádiós és Duna tévés kuratórium, amely egyelőre - határozott a Legfelsőbb Bíróság csütörtökön. A kuratóriumok korábbi vezetői azért fellebbezték meg a bíróságnak a kuratórium tagjait bejegyző határozatát, mert a testületnek csupán a kormánypárti tagjait választotta meg az Országgyűlés.

Nem jogosult fellebbezésre a fellebbező

Az előzmények
Azért nem választottak ellenzéki tagokat a médiakuratóriumokba, mert a MIÉP ragaszkodott, ragaszkodik ahhoz, hogy minden testületbe két tagot delegálhasson. Az azonban az SZDSZ és az MSZP számára egyaránt elfogadhatatlan, hogy a legkevesebb szavazattal parlamenti párttá lett MIÉP társadalmi támogatottságánál nagyobb képviselthez jusson. Ráadásul a gyakran a kormánnyal szavazó MIÉP követelésének elfogadása azt is jelentené, hogy a kormánypárti és a kormányt támogató kurátorok kétharmados többségbe kerülnének.
A bírói testület érdemi vizsgálat nélkül, hivatalból utasította el a Hungária TV Közalapítvány adatváltozásának nyilvántartásba vételi ügyében benyújtott fellebbezést, mivel megállapította, hogy a fellebbezőt a fellebbezési jogosultság nem illette meg - közölte Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság főtitkára. A Legfelsőbb Bíróság végzésével ugyanezen okból utasította el a Magyar Rádió Közalapítvány adataiban bekövetkezett változás bírósági nyilvántartásba vétele ügyében benyújtott fellebbezést is.

Pető Iván: Nyilvánvaló törvénytelenség

Pető Ivánt, a SZDSZ médiapolitikusát nem érte váratlanul a Legfelsőbb Bíróság döntése, ám szerinte ez nem csökkenti a kormány felelősségét. Úgy vélte: botrányos, hogy még mindig csak kormánypárti kurátorok irányítják a közszolgálati médiumok kuratóriumait. A politikus szerint immár csak az alkotmánybíróság szolgáltathat igazságot, hiszen a nyilvánvaló törvénytelenséget sem, a Legfelsőbb Bíróság sem pedig az ügyészség nem orvosolta, márpedig jogállamban nem lehet semmibe venni a törvényeket.

Kovács László: Elfogadhatatlan a döntés

Kovács László, szocialista pártelnök meglepőnek és érthetetlennek minősítette a bírósági döntést. Elfogadhatatlannak tartja, hogy érdemi vizsgálat nélkül utasították el a fellebbezéseket, mivel éppen a Legfelsőbb Bíróság korábbi határozata nyomán fellebbeztek a bejegyzés ellen a korábbi kuratóriumi elnökök.

A bíróság ugyanis a Magyar Televízió ügyében azzal utasította el a bejegyzés elleni panaszt, hogy azt egy parlamenti frakció adta be, nem pedig az érdekeltek, vagyis a kurátorok. Márpedig most azok kértek jogorvoslatot, akik az LB korábbi verdiktje szerint jogosultak voltak rá. A további lépésekről az MSZP azt követően dönt, hogy megismerték a bírósági határozat részletes indoklását.

Sasvári Szilárd: Végre helyreállt a törvényes rend

Sasvári Szilárd, a kulturális bizottság Fideszes elnöke szerint a mostani határozattal harmadjára derült ki, hogy a magyar parlament törvényesen járt el, amikor csak kormánypárti kurátorokat választott meg. Úgy vélte: végre helyre áll a törvényes rend és a médiatestületek elkezdhetik az érdemi munkát, ezzel is biztosítva a közszolgálati médiumok zavartalan működését.

Elnököt választanak a rádióban

A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége még a törvényes határidő lejárta előtt meg kívánja választani az intézmény vezetőjét - közölte sajtótájékoztatóján Szadai Károly, a grémium elnöke. Tervei szerint napokon belül kiírják az elnöki pályázatot és a következő teljes kuratóriumi ülésen, július 27-én eredményt is hirdetnek. Ha mégsem sikerülne elnököt választani, várhatóan Juhász Judit alelnök veszi át az elnöki teendőket - állította az elnök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?