Törvényesek a csonka kuratóriumok

2000.06.29. 19:32
Törvényesen működhet a Magyar Rádió és a Duna Televízió közalapítványok csonka kuratóriumi elnöksége, miután a Legfelsőbb Bíróság csütörtöki határozatában elutasította a kurátorok aláírási jogának bejegyzése elleni fellebbezéseket. A rádió kuratóriuma így napokon belül kiírja az elnöki pályázatot, mivel a társaság első emberének mandátuma augusztus elsejével lejár. Az ellenzék a mostani döntés után már csak az alkotmánybírákban bízhat, hiszen már csak ők nem foglaltak állást a csonka kuratóriumok ügyében.
Törvényesen működhet a parlament által megválasztott rádiós és Duna tévés kuratórium, amely egyelőre - határozott a Legfelsőbb Bíróság csütörtökön. A kuratóriumok korábbi vezetői azért fellebbezték meg a bíróságnak a kuratórium tagjait bejegyző határozatát, mert a testületnek csupán a kormánypárti tagjait választotta meg az Országgyűlés.

Nem jogosult fellebbezésre a fellebbező

Az előzmények
Azért nem választottak ellenzéki tagokat a médiakuratóriumokba, mert a MIÉP ragaszkodott, ragaszkodik ahhoz, hogy minden testületbe két tagot delegálhasson. Az azonban az SZDSZ és az MSZP számára egyaránt elfogadhatatlan, hogy a legkevesebb szavazattal parlamenti párttá lett MIÉP társadalmi támogatottságánál nagyobb képviselthez jusson. Ráadásul a gyakran a kormánnyal szavazó MIÉP követelésének elfogadása azt is jelentené, hogy a kormánypárti és a kormányt támogató kurátorok kétharmados többségbe kerülnének.
A bírói testület érdemi vizsgálat nélkül, hivatalból utasította el a Hungária TV Közalapítvány adatváltozásának nyilvántartásba vételi ügyében benyújtott fellebbezést, mivel megállapította, hogy a fellebbezőt a fellebbezési jogosultság nem illette meg - közölte Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság főtitkára. A Legfelsőbb Bíróság végzésével ugyanezen okból utasította el a Magyar Rádió Közalapítvány adataiban bekövetkezett változás bírósági nyilvántartásba vétele ügyében benyújtott fellebbezést is.

Pető Iván: Nyilvánvaló törvénytelenség

Pető Ivánt, a SZDSZ médiapolitikusát nem érte váratlanul a Legfelsőbb Bíróság döntése, ám szerinte ez nem csökkenti a kormány felelősségét. Úgy vélte: botrányos, hogy még mindig csak kormánypárti kurátorok irányítják a közszolgálati médiumok kuratóriumait. A politikus szerint immár csak az alkotmánybíróság szolgáltathat igazságot, hiszen a nyilvánvaló törvénytelenséget sem, a Legfelsőbb Bíróság sem pedig az ügyészség nem orvosolta, márpedig jogállamban nem lehet semmibe venni a törvényeket.

Kovács László: Elfogadhatatlan a döntés

Kovács László, szocialista pártelnök meglepőnek és érthetetlennek minősítette a bírósági döntést. Elfogadhatatlannak tartja, hogy érdemi vizsgálat nélkül utasították el a fellebbezéseket, mivel éppen a Legfelsőbb Bíróság korábbi határozata nyomán fellebbeztek a bejegyzés ellen a korábbi kuratóriumi elnökök.

A bíróság ugyanis a Magyar Televízió ügyében azzal utasította el a bejegyzés elleni panaszt, hogy azt egy parlamenti frakció adta be, nem pedig az érdekeltek, vagyis a kurátorok. Márpedig most azok kértek jogorvoslatot, akik az LB korábbi verdiktje szerint jogosultak voltak rá. A további lépésekről az MSZP azt követően dönt, hogy megismerték a bírósági határozat részletes indoklását.

Sasvári Szilárd: Végre helyreállt a törvényes rend

Sasvári Szilárd, a kulturális bizottság Fideszes elnöke szerint a mostani határozattal harmadjára derült ki, hogy a magyar parlament törvényesen járt el, amikor csak kormánypárti kurátorokat választott meg. Úgy vélte: végre helyre áll a törvényes rend és a médiatestületek elkezdhetik az érdemi munkát, ezzel is biztosítva a közszolgálati médiumok zavartalan működését.

Elnököt választanak a rádióban

A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége még a törvényes határidő lejárta előtt meg kívánja választani az intézmény vezetőjét - közölte sajtótájékoztatóján Szadai Károly, a grémium elnöke. Tervei szerint napokon belül kiírják az elnöki pályázatot és a következő teljes kuratóriumi ülésen, július 27-én eredményt is hirdetnek. Ha mégsem sikerülne elnököt választani, várhatóan Juhász Judit alelnök veszi át az elnöki teendőket - állította az elnök.