Óvakodj a kutyától!

2000.03.24. 18:51
Az utóbbi hetekben három tragikus következménnyel járó kutyatámadás is történt. Múlt vasárnap egy hétéves budapesti kisfiú halálát okozta két kutya Újpesten, hetedikén, kedden Sződligeten saját kertjükben támadott meg két boxer egy négyéves kisfiút és a segítségére siető nagymamát. Csütörtökön Törökbálinton két rotweiler harapdálta össze a három éves kislány unokát és nagymamáját. Törvény rendelkezik ugyan a veszélyes állatokról, de az oroszlán és a kígyó mellé nem sorolták be a speciális kutyákat.

Az ókori Rómában a kutyákat használták fel titkos üzenetek továbbítására. Megetettek az ebbel egy fémdarabot, mely az üzenetet tartalmazta, majd, ha célhoz ért, megölték, hogy az üzenetet kiszabadíthassák. Innen származik a 'Cave canem' (Óvakodj a kutyától) mondás, amely a napokban ismét tragikus aktualitást kapott.

'Cave canem'
Az újpesti kutyatámadással kapcsolatban a BRFK sajtóosztályának vezetője elmondta: a Tungsram vízisporttelepét több kutyával őrizték, az állatok részben szabadon, részben elkerítve voltak a nagy kiterjedésű területen. Az eset azt követően történt, hogy a gyermek édesanyjával és testvérével ebédet vitt a telep biztonsági őrének. A gyermekek fákkal és bokrokkal sűrűn benőtt területen játszottak. Délután egy óra körül vették észre, hogy eltűnt a hétéves kisfiú. Az édesanya a gyermek keresésére indult, és fél öt előtt tett bejelentést a rendőrségen, hogy kisfiát vérbefagyva találta meg. - A rendőrség először azt feltételezte, hogy a gyerek brutális gyilkosság és fajtalankodás áldozata lett, de a későbbi vizsgálatok szerint egy rotweiler és egy németjuhász kutya marta halálra.

Az állatvédelmi törvény rendelkezései

Az állatvédelmi törvény nem rendelkezik a kutyák kötelező regisztrációjáról, nincs kidolgozva állatvédelmi felügyelői rendszer kidolgozása. Magyarországon a becslések szerint két-három millió kutya él. A felelőtlen kutyatartás következtében megvadult és súlyos sérüléseket, gyakran tragédiát okozó kutyák esetében a gazdára szinte semmilyen szankciót nem vetnek ki Magyarországon. Lelövik a kutyát, s a legrosszabb esetben is csak egy-kétezer forintos szabálysértési bírsággal sújtják a gazdát, vagyis az igazi vétkest.

Túl van az életveszélyen az a négyéves kisfiú, akit kedden sződligeti házuk kertjében saját kutyáik martak meg, és emiatt súlyos fejsérüléseket szenvedett. A gyereket a váci kórházba vitték, ahol több műtétet is végeztek rajta. Állapota kielégítő, stabil, tudata tiszta - mondta el dr. Papp Tamás, a Váci kórház intenzív osztályának osztályvezető főorvosa. Várhatóan a jövő hétig még az intenzív osztályon tartják megfigyelés alatt, de túl van az életveszélyen - hangsúlyozta a főorvos.

A váci kórház traumatológiáján ápolják a gyerek nagymamáját is, akit akkor mart meg a két saját boxer, amikor unokája segítségére sietett. A nagyszülőre további rekonstrukciós műtétek várnak, a felső karján és a két lábszárán elszenvedett sérülések miatt legalább kéthetes ápolásra szorul - tette hozzá dr Papp Tamás.

Csütörtökön újabb kutyatámadás történt, ezúttal Törökbálinton. Egy helybéli család két rotweilere harapdálta össze a három éves kislány unokát és nagymamáját is. A sérülteket a mentősök a János kórházba szállították. A gyereket több óráig operálták, állapota nem életveszélyes. Szentirmai Béla őrnagy, a BRFK bűnügyi kutyakiképző-telepének vezetője szerint egyértelműen emberi felelőtlenség miatt követjkeznek be a tragédiák. Nem lehet gyerekek közelébe ereszteni őrző-védő munkára kiképzett kutyákat, mert ezekben soha nem lehet megbízni - hangsúlyozta az őrnagy. Nem a kutyák változnak, az emberek felelőtlensége a tragédiák oka.

Csak akkot támad, ha menekülünk
Minden kutya akkor támad, ha az ellenfél hadonászik, ha menekül. Ha megáll mozdulatlanul, jó eséllyel elkerülhető a támadás vagy sokkal kisebb kárt okoz. Egy gyereknek viszont nehéz mindezt elmagyarázni. Emellett gyakran fordul elő, hogy a kutya és a gyerek először csak játszik, nincs is semmi gond mindaddig, amíg a kutya föl nem borítja a gyereket. Ha a gyerek elesik, a kutya szemében vert helyzetben lesz - és semmi esélye nincs.

A nyilvánosság elé csak az esetek töredéke kerül - folytatta Szentirmai Béla. Dr. Golopencza Pál mentős főorvos szerint nem növekedett jelentősen a kutyatámadások száma, ám az utóbbi hetekben két súlyos eset is történt, ezért került reflektorfénybe a téma. Ezelőtt hónapokig nem ért senkit hasonló tragikus baleset - hangsúlyozta a főorvos.

Dr. Csányi Vilmos etológus szerint a hasonló támadásokból egy is sok. A szakember szerint az a fő probléma, hogy a rendszerváltás után az emberek félni kezdtek, mindenki a maga eszközeivel próbál biztonságot teremteni, ezért tartanak sokan nagy testű, agresszív és kemény kutyákat. A speciális őrző-védő kutyák azonban csak hozzáértők kezében szolgálják az embert, ezért ugyanúgy kellene tartásukat szabályozni, mint a fegyvertartást.

Jelenleg is van törvény ugyan a veszélyes állatok tartásáról, de ebben a kutya csak említés szintjén szerepel. Csányi Vilmos azt is elmondta, hogy a jelenlegi ebtörvény fajtákra, és nem bizonyos kutyatulajdonságokra vonatkozik. Ezzel kapcsolatban elég, ha arra gondolunk, hogy ha valakinek eszébe jut dán dogot kaukázusi juhászkutyával pároztatni - a keverékre már nem vonatkoznak ugyanazok a szabályok.

Rendeletekkel nem lehet sokat segíteni - folytatta a szakember. A megoldás az lehet, hogy annak, akit megtámadnak a kutyák, nagyobb kártérítést kellene kapnia. Tehát aki veszélyes kutyát tart és kárt okoz, sokkal nagyobb anyagi felelősséget kellene előírni. A jelenlegi szabályozásnak nincs visszatartó ereje - hangsúlyozta Csányi Vilmos, aki szerint átgondoltabb törvénykezést kíván a probléma megoldása. A jelenleg érvényben lévő önkormányzati rendeleteknek legföljebb az a következménye, hogy egy lakótelepi házban még két palotapincsit sem lehet tartani - mondta. A rendszerváltás előtt olyanok tartottak kutyát, akik szerették az állatokat: törődtek is vele.

Kutya-legek

A legnagyobb és a legkövérebb kutya a világon Alcama Zorba, egy Angol Masztiff kan. 1989-ben 94 cm marmagasságú és 155 kg volt. A nyak körmérete 95 cm és a test hossza 2,53 m. A legkisebb élő kutya, egy Yorkshire Terrier szuka, született 1992-ben, max. test hossza 20,3 cm. Marmagassága 14 cm és 1993-ban 567 grammot nyomott. A legöregebb kutya egy keverék volt, mely 1991-ben halt meg 29,5 éves korában. 1923-ban elveszett egy Bobbie nevű Skót Juhász, miközben a gazdái éppen nyaralni voltak. De hat hónap után 3200 km-t megtéve visszatért otthonába. A Basenji (Afrikai kutya) az egyetlen olyan kutya, mely nem ugat és úgy mosakszik mint egy macska.

Manapság sok kutyatulajdonos azt hiszi, elég, ha odalöki az állatnak az ennivalót, és mindent megtett. Az agresszív állatokat kezelni, gyakorlatoztatni kell - érvelt Csányi Vilmos. Az őrzésre-védésre kiképzett kutyákát ugyanis arra tanítják, hogy meg lehet támadni az embert - ezzel lélektani határt törnek át - hangsúlyozta a szakember. Ugyanakkor a hozzáértők szigorúan gyakorlatoztatják is az állatokat, hogy a kutya szót fogadjon. Nem a kutyával és nem a fajtájával van baj: avatatlan kézben lesz veszedelmes a speciális kutya.

A legtöbb embernek fogalma sincs arról, mire képes például egy kaukázusi juhászkutya, ha megdühödik. Bármilyen szelídnek tűnik egy nagy testű eb, ha nincs állandóan gyakorlatoztatva, előfordul baleset. Ezek nem ölebek, nem lehet őket hároméves gyerekkel egyedül hagyni.

Az etológus azt tanácsolja, hogy az állatbarátok tartsanak kedves, barátságos családi kutyákat. Aki pedig területet véd, tudnia kell, hogy nagyon veszélyes eszközt használ. - ennek megfelelő módon kell kezelni

Ha már szemben állunk egy támadó nagytestű kutyával, próbáljunk meg nyugodt hangon parancsot adni. (Pl.: Ülj!) Az állatok ugyanis többek között a verejték szagának változásából megérzik a félelmet. A félelem pedig a kutyák tudata szerint az agresszió része: aki fél, előbb- utóbb támadni fog. Ha lehet ilyet tanácsolni: ne félj, ha jön a szörnyeteg.