Átadták a Kvassay úti Duna hidat

2000.06.27. 14:09
Demszky Gábor főpolgármester avatta fel hétfőn délben a megújult Kvassay úti Duna hidat, így a Csepelről a város felé haladó autósok immár kétszer két sávos átkelőn juthatnak át a Dunán. A 2, 3 milliárd forintos beruházás különlegessége, hogy a parton összeszerelt hídszerkezetet egyben tolták be a meder fölé, a helyére, ezáltal nem akadályozva a hajóforgalmat. Az új hídon kerékpárútnak is hagytak helyet, és a gyalogosok is nagyobb járdákon közlekedhetnek.
A csepeliek régi vágya teljesül ma, amikor átadjuk a forgalomnak a második 2x1 sávos közúti hidat a Ráckevei Dunaágon - hangsúlyozta avatóbeszédében Demszky Gábor főpolgármester. Az eddig zsúfolt átkelőhelyen mostantól 2x2 sávon gyorsabban és kényelmesebben közlekedhetnek az autósok.

A beruházásra nem csak a forgalmi gondok enyhítése miatt volt szükség, hanem azért is, mert a hetven évvel ezelőtt épült híd szerkezete elöregedett és korrodálódott - indokolta a 2, 3 milliárdos beruházást a főpolgármester. A II. világháborús sérüléseket is magán viselő hídon ráadásul az elmúlt években már súly- és sebességkorlátozást is be kellett vezetni.

A régi Kvassay úti Duna híd felújítása nem oldotta volna meg a problémákat, így a városháza szakértői vizsgálatok alapján úgy döntött: a meglévő hidat elbontják és a helyére két újat építenek. A beruházás érdekessége, hogy csupán néhány napig volt majd másfél év alatt lezárva a híd. A két ütemben megvalósult beruházás során ugyanis először érintetlenül hagyták a régi hidat, s csak azután bontották le, hogy az új híd felét már elkészítették és átterelhették a forgalmat az új hídszerkezetre.

A választott építési módszert hazánkban ezt megelőzően csak néhány esetben alkalmazták: a parton összeszerelt hídszerkezetet egyben tolták be a meder fölé, a helyére. Az egyenként mintegy 400 tonnás szerkezeteket óránként 5-6 méteres sebességgel úsztatták be. A híd a parton elhelyezett sínen haladt előre és a mederben úszó állványra támaszkodott.

A módszer előnye, hogy a mederben nem volt szükség állványzat építésére, így a hajóforgalom a kivitelezés teljes időszaka alatt zavartalan maradt, ami a csepeli Szabadkikötő közelsége miatt nagyon fontos volt. Az ünnepélyes hídavatáson részt vettek Csepel parlamenti képviselői és a városrész polgármestere is. Mindegyikük azt várja az új hídtól, hogy könnyebb lesz a várost megközelíteniük a csepelieknek.