Piroska
-11 °C
-2 °C

A liberális szavazók Fodort választanák pártelnöknek

2007.03.28. 13:01
Nyolc százalékponttal több liberális szavazó látná szívesebben pártelnökként Fodor Gábort, mint Kóka Jánost, derült ki a Szonda Ipsos szerdán közzé tett közvélemény-kutatásából. A sikeres választások zálogának szintén Fodor Gábort tekintik, itt azonban már nem olyan jelentős a fölénye. A Medián szerint viszont Fodor a teljes népesség körében népszerűbb, miközben az SZDSZ-szavazók Kókát preferálják.

Népszerűség a szavazók körében

A liberális szavazók 46 százaléka Fodor Gábort, 38 százalékuk pedig Kóka Jánost látná szívesebben az SZDSZ elnöki posztján, derül ki a Szonda Ipsos szerdán közzé tett közvélemény-kutatásából. Szorosabb eredményt mutatott a párt 2010-es választásokon való sikeres szereplését firtató kérdés: a válaszadók 41 százaléka szerint Fodor Gábor a 2010-es siker záloga, míg Kóka Jánosról csak 37 százalék gondolja ugyanezt. A párt hétvégén tartja tisztújító küldöttgyűlését, a 810 küldött szombaton választja meg Kuncze Gábor leköszönő pártelnök utódját.

A kutatás módszere

A felmérés március 22. és 26. között készült telefonos módszerrel. A kiinduló minta az országos felnőtt népességet reprezentálta, közülük került ki annak az ötszáz liberális választópolgárnak a mintája, akik az utóbbi két ciklusban az SZDSZ-re szavaztak, ma is így tennének, valamint a liberális nézetek képviselőinek vallják magukat.

A két elnökjelölt népszerűsége ismét jelentős eltéréseket mutat: a válaszadók huszonnégy százaléka tartja ellenszenvesnek Kóka Jánost, míg Fodor Gábort csak négy százalékuk. A szimpátia kérdése már kevésbé osztja meg a liberálisokat, 52 százalékuk gondolja rokonszenvesnek Fodor Gábort, és 42 százalékuk Kóka Jánost.

A két jelölt népszerűsége a szélsőségek figyelembevételével eltérően alakul, míg a válaszadók 16 százaléka tartja nagyon rokonszenvesnek Fodor Gábort, és 17 százalékuk Kóka Jánost, addig 8 százalék tartja nagyon ellenszenvesnek Kóka Jánost, és mindössze egy százalék Fodor Gábort.

A Szonda Ipsos felmérése a liberális szavazók véleményét vizsgálta, így ennek eredménye közvetlenül nem tükrözi a az SZDSZ küldötteinek preferenciáját. Annyiban azonban mégis mérvadó, hogy a két elnökjelölt kampánya a nyilvánosság előtt zajlott.

Ajánlások a párt tagjaitól

Az SZDSZ tagjainak legfrissebb ajánlásait pénteken tették közzé a párt honlapján, az adatok szerint Kóka János vezet, őt országosan 8 választmány, 92 szervezet és 390 tag támogatja. Fodor Gábor ezzel szemben 3 választmányi, 53 szervezeti és 211 egyéni ajánlást szerzett.

Korábban nem volt szokás, hogy a párton belül zajló kampány részleteit nyilvánosságra hozzák. Egy, az Indexnek nyilatkozó ügyvivő azt mondta, a lépést az ügyvivői testület néhány tagja ellenezte, de formális szavazás a témában nem volt. Először március 6-án hozták nyilvánosságra a két elnökjelöltre érkezett ajánlások számát, de akkor azt is mellé írták, hogy az adatok az ügyvivői testület teljes egyetértésével kerültek fel a weboldalra.

Az ajánlások számából azonban nem lehet következtetni az elnökválasztás eredményére, mivel a testületektől érkezett javaslatok nem tartalmazzák a tagok szavazatainak arányát. A küldöttek ugyanis titkos szavazással, saját belátásuk szerint választanak a jelöltek közül. A küldöttgyűlés programja szerint szombat délután először az elnök személyéről, majd a 12 tagú ügyvivői testületről, végül pedig az országos tanács 20 tagjáról döntenek.

Medián: Fodor a teljes népesség, Kóka a liberálisoknál áll jobban
A liberális párt elnöki posztjára a népesség egészében Fodor Gábort, az SZDSZ-szavazók körében Kóka Jánost tartják többen alkalmasabbnak - állapítja meg a Medián közvélemény-kutatása, amelyet a HVG számára készített az ország felnőtt népességét reprezentáló 3200 ember személyes megkérdezésével. A hetilap csütörtöki számában megjelenő felmérés szerint az összes megkérdezett közül minden másodiknak vagy nem volt véleménye vagy mindkét jelöltet egyaránt alkalmatlannak tartotta. A megkérdezett jelenlegi SZDSZ-szavazók többé-kevésbé mind a két jelöltet elfogadják, népszerűségük egyformán magas és ebben a körben alig vannak olyanok, akik mind a két indulót alkalmatlannak tartják. A valamelyik jelöltet támogatók közül Fodor Gábort 7 százalékkal többen mondták alkalmasabbnak: az ügyvivő előnye elsősorban a Fidesz-szavazók véleményéből adódik. A kormányoldal támogatói között Kóka János vezet: a megkérdezett SZDSZ-szavazók többsége is inkább rá bízná a liberális párt vezetését - olvasható a HVG cikkében. (MTI)