Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Kóka és Fodor csak a 10 százalékban ért egyet

2007.03.27. 11:50
Az SZDSZ elnökjelöltjei a kéthónapos kampány alatt bejárták az ország minden szegletét, hogy támogatókat toborozzanak. Az Index velük tartott egy-egy városba. Fodor Gábor és Kóka János kampánykörútját népes stábok szervezték, Fodor költségeit magánszemélyek finanszírozták, Kóka saját erőből tudta állni a kiadásokat. A jelöltek a tízszázalékos SZDSZ-t tűzték ki célul 2010-re, és mindketten bevonnák a megyei szervezetek vezetőit a döntéshozatalba, csak másképp. Videó.

Finisébe érkezett az SZDSZ elnökjelöltjeinek kampánya, a párt hét végi tisztújító küldöttgyűlésén eldől, Fodor Gábor vagy Kóka János követi-e a pártelnöki poszton Kuncze Gábort. A két jelölt kéthónapos kampányon van túl, a vidéki turné egy-egy állomására elkísértük őket, és párhuzamos riportot készítettünk győri és kaposvári tapasztalatainkról. Fodor Gábor a teljes útra befogadott minket a kampánykisbuszba, Kóka János csak odafele engedett be minket a miniszteri Audiba.

Fodor Gáborral Győrbe mentünk. Zord szombat délutánon találkoztunk a Fehér Ház parkolójában, először személyi asszisztense futott be, aki mindenhova elkíséri az elnökjelöltet, a következő a kampánykisbusz volt, csomagtartóját dugig pakolták Együtt magazinnal. Végül befutott Fodor Gábor is, és útra keltünk Győrbe, a bővített választmányi ülésre. Fodor útközben telefonálgatott, lapozgatta a sajtószemlét és a győri kiruccanáshoz készített pár oldalas háttéranyagot, amit személyi asszisztense nyomott a kezébe.

Kóka Jánossal Kaposvárra utaztunk, a gazdasági minisztériumban találkoztunk vele. A jelöltet kampánystábjából a szokásoktól eltérően ezúttal senki sem kísérte el, az Index kétfős stábja kiszorította őket a miniszteri Audiból. Szakadó esőben indultunk útnak péntek délben, a városból kifelé tartva Kóka elintézett több telefont, előkerült laptopja is (az Index a nyitólap), és riválisához hasonlóan a stábja által előkészített lapszemlét és háttéranyagot lapozgatta.

Akinek a szeme kék

Az ő pakkja lényegesen méretesebb volt, mert - mint később megtudtuk - nemcsak az SZDSZ-t érintő kérdéseket szokott kapni a vidéki turnén a választmányi tagoktól és az újságíróktól. „Bárhova megyek, hiába SZDSZ-elnökjelöltként, tisztában kell lennem az azzal, hogy a gazdasági minisztérium milyen döntéseket hozott és tervez hozni az adott megyében, régióban” – magyarázta a miniszter.

„SZDSZ-elnökként a legnagyobb tárca vezetésének birtokában sokkal hatásosabban tudom képviselni a liberális értékeket a kormányban, mert úgy gondolom, hogy a kormányban sokkal több liberalizmusra van szükség. Szerintem az SZDSZ érdekei azt kívánják, hogy megtartsam a gazdasági minisztérium vezetését” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy nem tartja-e összeférhetetlennek a pártelnöki és a miniszteri pozíciót, hiszen így az MSZP elnöke a főnöke lenne a kormányban. Azt azonban egyelőre nem akarta elárulni, mit jelent pontosan, hogy több liberalizmusra van szükség a kormányban.

Országúti beszélgetések

Párton kívülről kik azok a liberálisok, akik nem politikusként támogatják a kampányát?

Fodor Gábor: „Kis János kiválása az SZDSZ-ből súlyos veszteség volt a pártnak, az Együtt című lapban tudatos volt a megszólaltatása. A programomnak az is része, hogy akik elhagyták a szabad demokratákat, jöjjenek vissza, újra legyen helyük itt a liberálisok között. Számítok Tölgyessy Péterre, Tamás Gáspár Miklósra, Hack Péterre, hogy csak a legismertebbeket mondjam. Természetesen ők nem feltétlenül kell, hogy tagok legyenek, elég, ha a lapokban publikálnak, eljönnek a rendezvényekre, és kialakítunk egy olyan viszonyt, ami azt mutatja, hogy a liberális értékrenddel nem veszítették el a kapcsolatot. Számítok persze olyan tagok visszatérésére is, akik nem voltak a párt vezetésében, és az elmúlt tíz évben eltávolodtak el az SZDSZ-től.”

Kóka János: „Nagyon sokan vannak, társadalomtudósok, politológusok, szociológusok, akik egészen másféle dolgokat tudnak, mint amiről az én politikámnak az elmúlt két, két és fél évben szólnia kellett. [Megcsörren a telefonja.] Nagyon szerencsétlennek tartanék most bármilyen listát, ugyanis akik a listából kimaradnak, azok mintha szemben lennének velem, akik viszont benne vannak, úgy tűnhetnek, hogy nem az SZDSZ-ért dolgoznak, hanem Kóka Jánosért. Szeretnék szabadulni ettől a blokkosodástól, de Rajk László és Haraszti Miklós például felvállalták, hogy mellettem vannak, és ők a rendszerváltás örököseinek tartják magukat.”

Koalíciós kötelékek

Hogyan képzeli el az SZDSZ szerepét a koalíciban? Milyen a viszonya az MSZP-vel?

FG: „Erős tartópillérnek kell lennünk a koalícióban, hiszen az az érdekünk, hogy sikeresen tudjunk együttműködni. Oda kell állnunk a reformok mögé, és végig kell vinnünk. Ha a koalíció nem sikeres, az SZDSZ sem az, de a koalíción belül meg kell tudni valósítanunk a saját programunkat. Olyan elnöke akarok lenni az SZDSZ-nek, aki az önállóságra törekszik, hogy tényleg megvalósuljon a liberális program. Vitás kérdések természetesen lehetnek, mint például a több-biztosítós modell, a jogállami normákhoz való kötődés, a költségvetési egyensúly megteremtése, de normálisan együttműködve sikerre vihetjük a koalíciót.”

KJ: „Arra számítok, hogy megtartjuk a három liberális tárcát, hogy a reformelképzeléseink megvalósuljanak. Gyurcsány Ferenccel a kapcsolatom személyesen remek, politikailag nagyon sok vita van közöttünk, hiszen ő szocialista, én meg liberális vagyok, de szerintem a ciklus végére sikeres lehet a koalíció, amivel több szavazót tudunk majd megszólítani. A koalíciónak szakítópróbája lehetne, ha a szocialisták ki akarnának lépni az alkotmányos keretek közül, így például az ellenzék jogainak korlátozásával, a parlament ellenőrző szerepével kapcsolatban, de ezeknek jelét sem látom.”