Albin
0 °C
11 °C

Látványosan tolja Kóka szekerét az SZDSZ vezetése

2007.03.07. 16:11
Az SZDSZ kedden nyilvánosságra hozta két elnökjelöltje támogatóinak számát, ez alapján jelenleg Kóka János vezet. Fodor Gábor kampányfőnöke szerint ezeknek a számoknak semmi jelentőségük, hiszen a parlamenti választásokon se a leadott kopogtatócédulák döntenek. Az Index olvasói már korábban szavazhattak Janira vagy Gabira, de valahol valakik nagyon ráálltak Janira.

Az SZDSZ honlapján kedden tették közzé a két elnökjelöltet, Fodor Gábort és Kóka Jánost jelölők számát. A párt központjába keddig beérkezett adatok szerint jelenleg Kóka János vezet. Az adatokat az ügyvivői testület teljes egyetértésével hozták nyilvánosságra, olvasható a párt honlapján, az egyik ügyvivő viszont az mondta az Indexnek, formális szavazás nem volt, és néhányan jelezték, nem értenek egyet a szokatlan lépéssel.

Név Választmány Szervezet Tagok
Kóka János 2 64 297
Fodor Gábor 2 42 117
Forrás: szdsz.hu

„Okunk van a bizakodásra” - fogalmazott szerdai közleményében Gulyás József országgyűlési képviselő, Fodor kampányfőnöke. Gulyás kitért arra is, hogy korábban nem volt jelölési verseny az SZDSZ-ben, hiszen az országgyűlési választáson sem a leadott kopogtatócédulák száma dönt a választások kimeneteléről. „Érdemes hangsúlyozni azt is, hogy nem a megyék és a fővárosi választmány választ majd március 31-én, hanem a küldöttek és pedig szabadon, saját értékválasztásuk mentén” – írta közleményében a kampányfőnök, aki szerint a jelölések számának nyilvánosságra hozatala egy reakció valamire.

Nem hagyták szó nélkül

Az adatok közzététele a pártvezetés válasza lehetett arra a hétfői, kiszivárgott hírre, hogy a liberálisok II. kerületi szervezete, amelynek Kóka János egy éve tagja, Fodor Gábort jelölte az SZDSZ elnökének. Az összesen 31 szavazatból Fodor 18-at kapott, míg Kóka csak 13-at. A kerületi szervezet a március utolsó hétvégéjén esedékes tisztújító küldöttgyűlésre összesen 17 küldöttet delegál.

Szintén a pártvezetés nem titkolt elkötelezettségét jelzi az is, hogy az SZDSZ hivatalos honlapján a két jelölt indulásának bejelentése után terjedelmes cikk foglalkozott Kóka Jánossal és programjával, valamint kiemelt helyen reklámozták a miniszter weboldalát is. Fodor Gáborral ezzel szemben csak egy rövid bejegyzés foglalkozott, ahol ugyan letölthetővé tették programjának aktuális részeit, de nem Fodor saját honlapjáról, hanem a párt szerveréről. Így gyakorlatilag az szdsz.hu-ról ki sem derült, hogy a jelöltnek saját honlapja, és rendszeresen frissülő blogja van.

Az Index reprezentatív szavazása

Érdekesen alakult az Index szavazása is, olvasóink február 19-én szavazhattak, hogy ha küldöttek lennének, Janit vagy Gabit választanák. A cikk megjelenésének napján Fodor Gábor magasan vezetett Kóka Jánossal szemben, olvasóink 75 százaléka szavazott a Fideszből 1994.ben az SZDSZ-be igazolt Fodorra, míg riválisa csak a szavazatok 25 százalékát szerezte meg.

Mára azonban az arány megváltozott, a gazdasági miniszternek az olvasók 62 százaléka szavazna bizalmat, míg Fodornak csak 38 százalékuk. Az igazán érdekes fordulatra akkor bukkantunk, mikor észrevettük, hogy a gazdasági miniszter melletti szavazatok 82 százaléka ugyanarról az ip-címről érkezett.

Február közepén írtunk arról is, hogy a két jelölt bár sebesen gyűjti az ismerősöket az iwiwen, de egymást nem sikerült visszajelölniük. Cikkünkre Fodor Gábor reagált blogján, beszámolt arról, hogy ő már régebben bejelölte Kókát, a gazdasági miniszter azonban a mai napig sem jelölte vissza ismerősnek riválisát. Valóban kiélezett lehet a harc, hiszen adatlapjaik alapján még az utóbbi napokban is mindketten beléptek a rendszerbe.