Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Üvöltöztek is a szabad demokraták a szivárgó információk miatt

2007.02.19. 08:01
Bár egyre élesebb a küzdelem Fodor Gábor és Kóka János között az SZDSZ elnöki posztjáért, a párt országos tanácsának hétvégi ülése mégsem ettől volt hangos. Ingyenes fürdőbérlet, ormánsági tagtoborzó botrány és egy kortescikk miatt kaptak össze a szabad demokraták.

Az SZDSZ országos tanácsa szombaton tartotta utolsó ülését a március végén esedékes küldöttgyűlés előtt. Annak ellenére, hogy az addigi hetekben az elnökválasztás lesz a legmeghatározóbb téma a pártban, szombaton nem volt vita a két jelölt programjáról, bár szóba került a téma. Kuncze Gábor pártelnök az ülés után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, azért nem foglalkoztak részletesebben a programokkal, mert még Fodor Gábor és Kóka János sem mutatta be teljes programját. Fodor Gábor a héten tette közzé cselekvési programjának első két részét, míg Kóka János a múlt héten, az elnöki posztért való indulás hivatalos bejelentésekor osztotta szét elnöki programját, valamint vitairatának első részét, második részét pedig vasárnap délben tette közzé.

Az internetes hátország

A párt jelenlegi vezetése által támogatott Kóka Jánossal az SZDSZ honlapja terjedelmes cikkben foglalkozik, és kiemelt helyen reklámozzák a jelölt saját honlapját, ahol egyéb információk mellett programjának letölthető változata is megtalálható. A kokajanos.hu-t egyébként a GKM logója is díszíti. Egyik forrásunk szerint ha Kóka Jánost választanák meg március végén az SZDSZ elnökének, akkor még az év végén lemond miniszteri posztjáról. Kóka az Indexnek adott interjújában az ezt firtató kérdésre azt válaszolta, korai lenne még ezen gondolkodni.

Fodor Gábor ezzel szemben csak egy nyúlfarknyi mondatot érdemelt az SZDSZ hivatalos honlapján, igaz, elhelyezték cselekvési programjának letölthető változatát is. A link azonban nem Fodor saját honlapjára mutat, a dokumentumokat az SZDSZ szerveréről lehet elérni, így ki sem derül, hogy létezik a fodorgabor.hu című oldal, ahol a jelölt programja mellett például blogja is olvasható.

Mindkét jelölt tervez vidéki turnét, hogy személyesen is találkozhassanak a helyi szervezetek tagjaival. Úgy tudjuk, hogy bár több megyében viszonylag egyértelmű, kit fognak támogatni, számos helyen megosztottak a tagok, így várható, hogy több településen mind Kóka, mind Fodor tiszteletét teszi majd az elkövetkező másfél hónapban. Forrásaink szerint izgalmas verseny várható, hiszen mindkét jelölt kampánycsapata meg van győződve arról, hogy ők vezetnek, így nehéz megbecsülni, ki az esélyesebb befutó.

A csatározást forrásaink pozitívnak ítélik, hiszen "két tehetséges és fiatal emberről van szó", akiknek agya "gyermeki szivacs állapotában van", és már most látható rajtuk, mennyit fejlődtek a kampány kezdete óta. Kóka János vidéki turnéjának pontos programja egyelőre ismeretlen, állítólag nem is tervezik nyilvánosságra hozni, Fodor azonban már feltette weboldalára jövő heti veszprémi és szolnoki látogatásának időpontjait.

Üvöltözés és személyeskedések

Az érdemi téma helyett az ot-n kiemelt hangsúlyt kapott, sőt, személyeskedésbe fordult, hogy ki az a tagok közül, aki szivárogtat a sajtónak. Információink szerint egy korábbi találkozón konkrét üvöltözésbe fulladt az a vita, mikor iwiw kapcsolati hálója alapján próbálták rábizonyítani egyesekre, hogy ismert újságírók szűk baráti körébe tartoznak. Az egyik téma, aminek nyilvánossága zavart okozott az ot ülésén, és amiről az Index számolt be elsőként, az Lakos Imre és a fürdőbérletek esete, ami még párton belül is többeknél kiverte a biztosítékot, volt, aki gyors fejszámolással 20 és 40 millió forint közé becsülte az így eltékozolt közpénzt.

A másik fájó pontot az ormánsági tagtoborzás ügye jelentette, ami a témában megjelent nyilatkozatoknak ellentmond, hiszen Kuncze szerint ennek semmi jelentősége az elnökválasztás szempontjából. Még az ot ülés utáni sajtótájékoztatón is - kérdésre válaszolva - kitért arra, hogy a legfrissebb számítások szerint Baranya megyének mindössze hárommal több küldöttje lesz a március végi küldöttgyűlésen, mint két évvel korábban volt, ez pedig a 800-850 főhöz képest elenyésző szám. Valamiért többen mégis problémásnak érzik a hirtelen megugrott taglétszámot, így akár az is feltételezhető, hogy igazak a ruhaosztásról és élelmiszercsomagokról szóló pletykák.

Úgy tudjuk, volt olyan felszólaló, aki kiborult azon, hogy néhányan az ilyen információk kiszivárgása miatt puffognak, nem pedig amiatt, hogy a botrányos ügyek megtörténtek.

Szintén feszültséget teremtett Bauer Tamás ezen a héten a Magyar Narancsban megjelent cikke, melyben Fodor Gábor támogatójaként értekezik a pártról. Kuncze Gábor többek által említett feszültségére utal, hogy emiatt éles vitába keveredett Bauerrel.