Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Markánsan jobbra kormányoznák az MDF-et

2004.06.22. 14:50
A KDNP-vel kötött szorosabb együttműködéssel a Fidesztől jobbra álló szavazókat célozná meg a 2006-os választáson a hétfőn alakult Lakitelek munkacsoport. Font Sándor szerint a balra is nyitó Fidesz nem tudja megszólítani a markánsan keresztény-nemzeti szavazók csoportját, ezért az MDF-nek a voksoknak ezt a 6-7 százalékát kellene megszereznie, hogy hozzájárulhasson a jobboldal választási győzelméhez.
Dávid Ibolya politikáját nem kritizálta, de gyakorlatilag annak teljesen ellentmondó irányvonalat tűzött ki magának a hétfőn alakult Lakitelek munkacsoport. Az MDF 23 parlamenti képviselője közül 13-an léptek be az új szerveződésbe.

Nyári felkészülés

A Lakitelek munkacsoport nem tartja magát másként gondolkodónak, belső ellenzéknek - hangsúlyozta Szászfalvi László és Font Sándor MDF-es országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten. "Semmi harc, semmi ellenségkép, hanem az elnökasszony által meghirdetett szeptemberi tisztújításra való készülésről van szó" - jelentették ki egybehangzóan. A csoport nyilatkozatokkal, rendezvényekkel, média-megjelenésekkel kívánja majd segíteni azokat a jelölteket, akiknek "politikájával azonosul". Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, elfogadhatatlannak tartják, hogy az MDF politikáját az elmúlt hónapokban centrumpolitikává alakították, és elfogadhatatlannak tartják az MDF eredeti szellemiségében gondolkodókkal szembeni súlyos retorziók alkalmazását.

A Fidesztől jobbra

Font Sándor az Index kérdésére elmondta, hogy a Fidesszel olyan stratégiai szövetséget kívánnak kialakítani, amelyben az MDF a nagyobbik ellenzéki párttól jobbra szavazókat kívánja megcélozni. A Fórum az elképzelések szerint a Fidesz-frakcióban ülő Semjén Zsolt vezette Kereszténydemokrata Néppárttal kötne szorosabb megállapodást azért, hogy a nemzeti keresztény értékek alapján voksoló 6-7 százalékos szavazótábort megszólítsa. Font szerint az MDF a politikai palettának ezen részén tudna leginkább hozzájárulni a jobboldal 2006-os győzelméhez.