Pénzbüntetésre számíthat a favédő Lányi

2000.04.14. 11:52
Mintegy háromórás kihallgatás után elengedték a rendőrségről Lányi András írót, valamint a Levegő Munkacsoport egyik aktivistáját, akiket a csütörtöki, Roosevelt téri botrányba fulladt demonstráció után vettek őrizetbe. Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy Lányi ellen szabálysértési eljárást folytatnak le, a gyülekezeti joggal való visszaélés miatt. Az író pénzbüntetésre számíthat.

Mindent megtennének a fákért
Amint arról hírt adtunk, csütörtök este a Roosevelt téren a kivágni tervezett 23 fa megmentéséért a Védegylet, a Levegő Munkacsoport és a Városi Biciklizők Baráti Egyesülete felhívására gyűltek össze mintegy 250-300-an. Negyedóra elteltével a részvevők elhatározták, hogy a Városháza épülete elé vonulnak. Ekkor a rendőrök felhívták a demonstrálók figyelmét arra, hogy a számukra kiadott engedély csupán a Roosevelt térre szól. A tömegből körülbelül százan éppen ezért egyesével, a járdán, indultak el új célpontjuk felé - állítják a szemtanúk. A rendőrök a Városháza elé érve ismét távozásra szólították fel a tömeget, illetve a szólásra készülő Lányit.

Ezen a ponton eltér a rendőrség állásfoglalása, valamint a szemtanúk elmondása eltér egymástól. Dézsi Mihály arról tájékoztatott, hogy Lányi a rendőrök felszólítása után tisztában volt azzal, milyen következményekkel jár, ha beszél a megjelent százfős tömeghez. A BRFK szóvivőjének közlése szerint Lányi hangoztatta: megmutatják, hogy az engedély hiánya ellenére a Városháza előtt is tiltakoznak a fák kivágása ellen.

A Levegő Munkacsoport egyik jelenlévő aktivistája szerint azonban Lányi, a rendőrök helyett maga szerette volna távozásra kérni a tömeget. Lányi éppen belefogott volna ebbe, amikor a rendőrök lefogták, és kezét hátra fogva a Roosevelt térre vezették.

A Roosevelt téren a Levegő Munkacsoport egyik aktivistája megpróbálta megakadályozni Lányi előállítását, ezért őt is elvezették. Dézsi Mihály elmondta: Lányi ellen a gyülekezési joggal való visszaélés miatt, a védelmére kelő környezetvédő ellen pedig a rendőrség akadályozása miatt folytatnak szabálysértési eljárást. Mindketten pénzbüntetésre számíthatnak.

Az ügyben leginkább érintett, Lányi András nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

A Roosevelt téren felállított lakókocsinál tartózkodó egyik környezetvédő szerint "vihar előtti csend" honol egyelőre a kivágásra szánt fák tövében. Az aktivista szerint felkészültek a favágás megakadályozására, adott esetben megindul a környezetvédők mozgósítása. Hogy alkalom adtán hány ember kel a fák védelmére, arra az "ügyeletes" őrködő nem tudott pontos számot mondani.