2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Lányi elszólta magát a parlamentben

2001.10.16. 14:58
Káromkodással zárta keddi parlamenti felszólalását Lányi Zsolt, a Reform Kisgazda és Polgári Párt elnöke. A függetlenek között helyet foglaló politikus felszólalásában szégyennek nevezte, hogy a kisgazda honvédelmi miniszter nem tett semmit az 1951 és 1953 között kitelepítettek kártalanításáért. Lányi felszólalása végén azt mondta: - a kurva anyádat -, ezt később azzal magyarázta, hogy beleakadt a mikrofon zsinórjába, ami a káromkodás elhangzásakor még be volt kapcsolva.
A parlamenti csúnyabeszédnek Magyarországon nincsenek igazi hagyományai. Eddig egy káromkodás okozott kisebb botrányt, akkor Szabó Zoltán szocialista képviselő zárta azzal felszólalását, hogy "a kurva anyját". Később azt állította: nem valakinek felmenőit szídta, hanem a sajátját, mert mérges volt magára, amiért mondandója nem fért bele a rendelkezésre álló időkeretébe. Ezt az elszólást is hallhatta a teljes közönség, hiszen a mikrofon ekkor is bekapcsolva maradt. A kormánypárti politikusokat akkor úgy felbőszítette Szabó elszólása, hogy felszólították a lemondásra.

Lányi Zsolt, a Magyar Kisgazda és Polgári Párt első embere kedden egy leszavazott interpelláció kapcsán fejtette ki nézeteit. Szabó János honvédelmi miniszter egy interpellációjára adott válaszát nem fogadta el a parlament még hat hete, ezért a honvédelmi bizottság elé citálták a tárcavezetőt. A szakmai testület viszont elfogadta a kulákok kitelepítésével kapcsolatos kárpótlást firtató miniszteri választ.

Elfogadhatatlannak tartotta viszont a reagálást Lányi Zsolt, aki úgy ítélte meg, hogy egy kisgazda miniszternek kötelessége lett volna hivatalba lépése napján intézkedni, nem pedig három és fél évvel később is csak magyarázkodni. "Én, mint kisgazda, szégyellem magam e miatt" - jelentette ki Lányi Zsolt.

A függetlenek soraiban ülő képviselő leültében belegabalyodott a mikrofon zsinórjába, amitől önkéntelenül elkáromkodta magát. A politikus vesztére azonban be volt kapcsolva még a mikrofon, amikor elhangzott Lányi szájából, hogy a "kurva anyádat".