Auguszta
-4 °C
2 °C

Melyik újságtól döglenek a legyek?

2007.06.18. 11:29
Bulvárhírekkel vagy az összetekert kormányszóvivőkkel végezne ki egy zsíros házi legyet? És most akkor nyert vagy majdnem vesztett a jobboldal a francia választásokon? Lapszemle a Népszava mélyen kormánybarát álhíreivel és a nap legfájóbb bulvárvicceivel.

Meleg van. A ventilátor lapátjai elakadnak a forró levegőben, csöndben az asztalra fröccsen egy verejtékcsepp, én meg ülök és hallgatom, ahogy lassan köröz egy légy körülöttem. Alig hallható zümmögés, de mintha a fejemben szállna ide-oda, és félpercenként a koponyám falához csapódnának a szőrös, hosszú ízeltlábak.

Nem kell ide új rovarkövető technológia, meg halálbiztos kémiai összetétel, lecsapom egy összetekert újsággal. De melyikkel? A Bors túl könnyű (Ja, hogy hatmillióra perlik Gundel Takácsot? Gondolom a Tv2, amiért otthagyta őket, bár ezt már hónapok óta tudhatja, akit valamiért érdekelt Gundel Takács anyagi helyzete), eltalálom, de csak zümmög tovább, még csak nem is lassít. A Napi Ásszal ezért már nem is próbálkozom, ha a 32 oldalnyi bulvárhír nem fog rajta, akkor mégis mit várhatok feleannyi sztárpletykától? Pedig a címlapon tálalják, hogy Hajdú Péter megsérült. ("Félrelépett és térdre kényszerült". Elég egyértelmű címadás, pedig csak amatőr fociról van szó) Hallom, ahogy ütemesen rázkódik a szívó szájszerve. Röhög a rohadék.

Előveszek egy Népszabadságot, összetekerem és odacsapok. Megszédül, talán a címlapon hozott, 2009-ben bevezetett egységes farmtámogatási rendszer viselte meg, esetleg a "Látható szigor az utakon" címet viselő vezetőanyag, vagy egyszerűen csak elaludt, amikor meglátta az utóbbi hónapok egyik legunalmasabb címlapját.

"Külpolitikát" -zümmögi elhalóan, én meg miért ne, hozzávágom a Magyar Nemzetet. Mert hogy ők címlapon hozzák, hogy "Győzött a francia jobboldal". Aztán, hogy összezavarjam, odasózok a Népszabadság hetedik oldalával is, ahol a "Vártnál kisebb többséget szereztek Sárközy emberei". Látom, hogy nem érti, ezért végül lecsapok a Népszavával, amiben már egyenesen azt írják, hogy Visszaesett némileg a francia jobboldal". Megszédül, már nem röhög.

Kihasználom a zavarodottságát és bepróbálkozom nála a kormányszóvivőkkel. Először a Népszabadsággal rontok neki, "Újra két szóvivője lesz a kormánynak" (juhé), még azt hiszi, hogy ezt megúszhatja, de akkor jön a Magyar Nemzet: "Két arca lesz a kormánynak". (Kétarcú kormány, értik?) Szédül, és mintha fehér váladék buggyant volna ki a szájszervéből. Most már én röhögök, és megemelem a Blikket: "Batiz őrült az új szóvivőknek". (Kiszel Tünde is biztos)

"Batizt ne!" - hörgi de akkor már késő, teljes erőből odavágok, és már ott fekszik az asztalon, széttört szárnyakkal, kifordult bélcsővel és szétfröccsenő hasdúclánccal.

Elgondolkozom, hogy akkor most a Blikk utolsó oldalán található viccel végezzem ki ((Két sátorozó beszélget a nyári vihar után: A ti sátratokat is megrongálta a vihar? Nem tudom, még nem találtuk meg), vagy esetleg a Napi Ász válogatásának egyik legbénább darabjával. (Miért van a Parlamenten kupola? Ki látott már lapos tetejű cirkuszt?) De végül a Népszava álhírei mellett döntök.

"Dávid Ibolya áfacsalással vádolt meg egy minisztert, mert számla nélkül nyalt el egy tölcsér fagyit". Na ezt már nem bírja, egyszerűen szétkenődik az asztalon. Mintha az utolsó pillanatban, elhaló hangon még azt kiáltotta volna, hogy "70-30", de azután csak a meleg marad, meg a ventilátor, ami elakad a forró levegőben.