Gyurcsány-Orbán: a lapértékelések szerint Orbán győzött

2005.07.09. 09:37
A Magyar Nemzetben közölt felmérés szerint és a Magyar Hírlap elemzőinek osztályozása szerint Orbán Viktor nyerte a miniszterelnökök tegnapi vitáját. A Népszava körkérdése hajszállal Gyurcsányt hozta ki az első helyen, a Népszabadság tartózkodott a konkrét értékeléstől.

A tévéviták eredményét nagy mértékben nem a felek nézők által látott teljesítménye, hanem a másnapi lap- és szakértői értékelések határozzák meg. Az amerikai elnökválasztási kampányok tapasztalataira épülő tanulságot az elmúlt választások idején már Magyarországon is többször lehetett hallani, sőt a szempont előtérbe került akkor is, amikor a kampányokban a viták időpontjáról, módjáról folyt előzetes egyeztetés. A szombati országos politikai napilapokból összességében Orbán Viktor jön ki jobban, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap olvasói is az ő győzelméről olvashatnak.

Gyurcsány bírált, a Fidesz elnöke javasolt

Ezzel a szalagcímmel (és "A kormányfő ezúttal is főként az ellenzékkel foglalkozott" alcímmel) jelent meg a Magyar Nemzet szombati száma. A tudósítás szerint "alapvetően Orbán Viktor témafelvetései határozták meg" az eszmecserét. A lapban - egyedül itt - felmérést is közölnek a vita eredményéről. A Kontroll Csoportáltal készített, 300 fős gyors telefonos felvétel szerint a nézők 48 százaléka Orbán Viktort látta jobbnak, Gyurcsány Ferenc csak 37 százalékuknál szerepelt eredményesebben. A megkérdezettek 15 százaléka nem tudott dönteni a kérdésben. A Nemzet publicisztikában nem foglalkozik a vitával.

Két értékrend csapott össze

írja címében a Népszabadság. "A szocialisták kormányfője és a Fidesz elnöke is a saját választóit kívánta megerősíteni, illetve a bizonytalanokat megszólítani. Hogy ez melyiküknek sikerült inkább, legfeljebb egy újabb vita tárgya lehetne." A lap nem közöl szakértői értékelést, publicisztikájában azonban - Orbán Viktor korábbi kijelentésére utalva - mintegy végső tanulságként szerepel: "országtöpörödésről ezután jó közönség előtt már csak új számokkal lehet beszélni". Az újság emelett összehasonlító értékelést közöl a magyar gazdaság helyzetéről 2001 és az idei év első felét összevetve: az iskolai osztályzás alapján négy évvel ezelőtt 3,7-es, míg az idén kerek 4-es átlagot kapott a gazdasági helyzet. A jelenlegi kabinet úgy szerzett jobb átlagot, hogy egyetlen ötöse van, a tőkepiacok helyzetére kapott jelest, míg az Orbán kormány (illetve a 2001-es év) jelest kapott a munkanélküliségre, és kitűnőt, azaz csillagos ötöst a tőkebeáramlásra. 2001-ben azonban becsúszott egy 2-es is, a beruházások vonatkozásában, és rosszabb osztályzatot kapott az infláció és az adószint is.

Gyurcsány: négyes alá, Orbán: négyes fölé

A legszélesebb szakértői-elemzői körkérdést közlő Magyar Hírlap is az iskolai osztályozás szerinti értékelésre kérte az általa megkérdezetteket, és a "Nem túl heves kampánykezdet, döntetlen körüli eredménnyel" cím alatt közölte az átlagokat. A hat elemző közül csak öt vállalkozott osztályozásra, közülük hárman Orbán Viktor teljesítményét értékelték jobbnak, egy döntetlen (4-4), illetve egy protokolszakértői, Gyurcsánynak kedvező eredmény született (5-4). A lap vezércikke szerint "A vita jó volt, senki se győzőtt le senkit, Gyurcsány azzal profitált többet, hogy a közvéleménykutatások szerint le van maradva, itt viszont egyáltalán nem volt lemaradva".

Töpörödés márpedig nincs

írja főcímében a Népszava, ugyancsak a vita egyik kiváltó okaként emlegetett Orbáni kijelentésre utalva. A lap három elemzőt kért értékelésre, közülük ketten fogalmaztak meg konkrétan eredményt, egyikük döntetlent hirdetett, a másik szerint Gyurcsány "egy hajszállal" jobban teljesített. Az újság publicisztikája szerint "a hivatalban lévő miniszterelnök - aki sokkal kevesebb időt töltött el ezen a poszton, mint korábban vitapartnere - felkészült, meggyőző és erőteljes volt. És sikerült neki elérnie, hogy a Fidesz elnöke elismerje, nem valós az a negatív kép, amelyet az országról, lakóiról és különösen kormányáról oly gyakran és szivesen festenek. Pedig Gyurcsány először vett részt ilyen vitán, Orbánt néhányszor már láthattuk hasonló szerepben. Nem is változtatott sokat a megszokott hozzáálláson. Néha tétovának látszott, gyakran visszakérdezett, sokat mosolygott és legtöbbször gúnyosan. Amikor 1998-ban Horn Gyulával vitázott, ezek bejöttek. Csakhogy azóta kevésszer vállalkozott hasonló párbeszédre és ez meg is látszott rajta. Az persze elismerésre méltó, hogy végre hajlandó volt kilépni saját közegéből, és nem is vallott kudarcot."  • Hírek
  • Hírek