Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Cáfolják László Csaba távozását

2003.10.22. 11:03
Annyira rosszul áll a szénája László Csaba pénzügyminiszternek, hogy az MSZP-ben felmerült: még jövő év februárja előtt távozzon posztjáról - írja a Magyar Nemzet. A napilap szerdai számában arról számolt be, hogy informálisan már megkeresték lehetséges utódait: Draskovics Tibort, Akar Lászlót, Szekeres Imrét és Veres Jánost. A kormányszóvivő közölte, a Magyar Nemzet cikkének semmi alapja nincsen.
Az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjában már többször felmerült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben még idén távoznia kellene László Csaba pénzügyminiszternek - értesült a Magyar Nemzet. A munkacsoport tagjai elsősorban a kompromisszumkészség hiányát róják fel neki. A Pénzügyminisztériumból (PM) kiszivárgott, hogy a szocialisták tapolcai frakcióülését megelőzően László Csaba a tárca szűk körű vezetése előtt úgy nyilatkozott: "amennyiben túléli ezt a frakcióülést", akkor valószínűleg jövő év februárjában mennie kell.

Még a gondolata sem vetődött fel
László Csaba pénzügyminiszter távozásának gondolata fel sem vetődött a kormányban, az ezzel kapcsolatos híresztelések nélkülöznek minden alapot - közölte az MTI-vel Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán. "A hírnek semmi alapja, legfeljebb az ellenzék vágyakozása lehet, de az ellenzéknek még jó sokat kell várnia arra, hogy ő állítsa össze a kormánytagok listáját" - mondta Gál J. Zoltán. "Mivel László Csaba miniszter marad, az utódairól való találgatás végképp oktalanság" - tette hozzá.
Állítólag Medgyessy Péter miniszterelnök is megneheztelt rá, mert László nem egyezett bele Máté Dániel sajtószóvivő menesztésébe. Pedig Medgyessy Mátét "ajánlotta fel" a miniszter lemondását követelő MSZP-s vezetőknek. "Kompenzációként" került így sor Thuma József közigazgatási államtitkár október 1-jei felmentésére. Ezt viszont a lap szerint a minisztérium munkatársai nem nézték jó szemmel, mi több fizetett hirdetésben búcsúztak el Thumától az egyik gazdasági napilapban. Ezt László Csaba is aláírta, mégpedig a lap szerint azért, hogy javítsa az apparátus előtt megcsappant tekintélyét. A "búcsúfeljegyzés" azonban bombaként robbant az MSZP-frakcióban, mert László ötleteként aposztrofálták.

Utódok?

A miniszter lehetséges utódjaként eddig négy név merült fel. A Magyar Nemzet úgy tudja, informálisan már meg is keresték őket. Medgyessy Draskovics Tibort látná szívesen ezen a poszton. Ő jelenleg a miniszterelnök kabinetfőnöke, a Horn-kormány alatt 1994-1998 között a PM közigazgatási államtitkára volt.

A miniszterelnök másik esélyes jelöltje a Magyar Nemzet szerint Akar László, a GKI elnök-vezérigazgatója, aki 1994-1998 között politikai államtitkár volt a PM-ben.

Az MSZP részéről felmerült harmadik esélyes neve, Szekeres Imre a párt gazdasági ügyekért felelős alelnöke személyében, aki 1998-2002 között a parlament költségvetési bizottságának elnöke volt. A párt részéről a másik lehetségesnek tartott jelölt Veres János jelenlegi politikai államtitkár.