Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Tizenötezer közalkalmazott kerül utcára év végéig

2006.06.29. 20:07
Szilvásy György kancelláriaminiszter a kormányzat átalakításáról tartott sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a kabinet nyolc elv mentén változtatja meg az intézmények működését, így lesznek például összevonások, megszüntetések, de átcsoportosítok is.

A közszférában 12500-zal, a minisztériumokban 2000-rel, az egyéb igazgatási intézményekben, például a háttérintézményekben 800-zal lesz kevesebb álláshely az év végéig, jelentette be Szilvásy György kancelláriaminiszter a csütörtöki budapesti kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A politikus azt is elmondta, hogy a központi költségvetési intézmények száma 823-ról 598-ra csökken, és kevesebb lesz az államhoz tartozó, közpénzekből működő cégekből, alapítványokból is. Ezek számát 305-ről 249-re csökkentik.

"Mindez pénzben is kifejezhető. Az átalakítások eredményeként az adófizetők pénzéből meg lehet takarítani éves szinten legalább 50 milliárd forintot" - fogalmazott a miniszter az álláshelyek megszűnésével és az intézmények számának csökkenésével kapcsolatosan. Szilvásy György a kormányzat átalakításáról szólva beszámolt arról, hogy a kabinet nyolc elv mentén változtatja meg az intézmények működését, ennek megfelelően lesznek például összevonások, megszüntetések, de átcsoportosítanak egyes funkciókat is.

A kancelláriaminiszter az említetteken túl elmondta, három-négy, központi támogatásból működő szervből esetenként egy újat hoznak létre, ezen túlmenően lesznek úgynevezett fejezetek közötti átadások, egyéb racionalizálások, költségvetési szerv nonprofit szervezetté, vagy kft.-vé átalakítása, illetve létrehozhatnak közalapítványból, gazdasági társaságból költségvetési szervet.

Jobbítás, nem rombolás

Újságírói kérdésre válaszolva Szilvásy György a megszűnő intézmények között említette a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatalát, a balassagyarmati, a nagykanizsai és a szombathelyi határőr igazgatóságot. Mint mondta, a fejezetek közötti átadás többek között kulturális intézményeket fog érinteni, illetve megszűnik az önállósága a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalnak, valamint a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatalnak.

Szilvásy György a kormányzat átalakításának ütemezésével kapcsolatban úgy tájékoztatott, a fejezeten belüli átszervezéseket azonnal elkezdik, a szakigazgatási szervek összevonását a következő év elejéig végzik el. Hozzátette, 2006 október elejéig áttekintik a rendőrség, a határőrség, a Rendőrtiszti Főiskola és a nemzetvédelmi egyetem feladatellátását, a racionalizálás lehetőségét.

A politikus elmondta azt is, 2007. január elsejétől újfent megvizsgálják az állami feladatok rendszerét, a közszolgálati törvények módosítását pedig ugyancsak a jövő év elejéig javasolni fogják az Országgyűlésnek. Az átalakításokat összegezve Szilvásy György úgy fogalmazott, cél az állami feladatok csökkentése, kisebb ráfordítással nagyobb hatékonyság elérése. "Alapvetően nem intézmények bezárásáról, emberek elbocsátásáról van szó. Nem lerombolni akarunk valamit, hanem jobbá tenni" - fogalmazott a miniszter.