Emőke
-4 °C
9 °C

László Csaba a KVI vezetését is lefejezte

2003.12.30. 09:50
A két ünnep között azonnali hatállyal elbocsátotta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatóját és általános helyettesét László Csaba pénzügyminiszter - írja a Magyar Nemzet. Molnár Zoltán még az Orbán-kormány alatt nyerte el határozatlan időre szóló megbizatását.
A Fidesz szerint a bukott pénzügyminiszter takarított
A Fidesz értetlenül fogadta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatójának és helyettesének menesztését - mondta sajtótájékoztatóján Rogán Antal.

"Meglepő aktivitást tanúsít a kormány a pályázati úton, az előző ciklusban kinevezett, és a feladatokat ez idáig jól ellátó kormányzati vezetők eltávolításában" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Mint fogalmazott, a menesztés egyik oka az lehet, hogy a "bukott pénzügyminiszter takarít". Rogán Antal szerint ugyanis bukott az a pénzügyminiszter, akinek a tevékenysége alatt a költségvetést már szinte a beterjesztésekor módosítani kellett. Hozzátette: az elmúlt egy évben a forint 15 százalékot veszített értékéből, és igen magas volt az infláció.

A Pénzügyminisztérium szóvivője, Csák Csongor az Indexnek megerősítette a Magyar Nemzet azon értesülését, hogy László Csaba pénzügyminiszter hétfőn, azonnali hatállyal elbocsátotta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatóját és általános helyettesét.

Szabadságról rendelte magához

A pénzügyminiszter hétfőn szabadságából rendelte magához Molnár Zoltán vezérigazgatót, majd rövid szóbeli indoklással együtt nyújtotta át neki a kinevezés megszüntetéséről szóló határozatot, emlékezett vissza a történtekre a KVI elbocsátott vezetője. Molnár és helyettese, Bencze Izabella pozícióját még az Orbán-kormány idején, 1998-ban szerezték pályázat útján, határozatlan időre. Ugyanakkor Molnár Zoltán azt is elmondta az Indexnek, hogy 1988 óta dolgozik a közigazgatásban, így több kormányt is kiszolgált már.

Az ellenzék politikai tisztogatást emleget

A törvény szerint három munkanapja van az elbocsátott tisztviselőknek arra, hogy kérjék a döntés indoklását. A PM szóvivője kérdésünkre azt mondta, hogy kedden nyilvánosságra hozzák az elbocsátás indokait. A Medgyessy-kormány nemrégiben a Központi Statisztikai Hivatal vezetőjét menesztette azzal az indokkal, hogy az EU-s csatlakozás más vezetőt igényel. Az ellenzék szerint politikai tisztogatást hajt végre a kabinet a közigazgatásban.