Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Lerakták a Lehel piac alapkövét

2000.11.29. 13:55
Letették az új Lehel téri piac alapkövét, mely a XIII. kerületi önkormányzat 5,7 milliárd forintos beruházása. A régi piac viharos körülmények között zárt be 1998 tavaszán, így az árusok a Kassák Lajos utcában felállított épületekbe kényszerültek átköltözni. A XXI. század követelményeinek megfelelő csarnok 345 üzlete 2001. november végétől várja a vásárlókat.
Letették az új Lehel téri piac alapkövét, mely negyvennyolcezer négyzetméteres területével a XIII. kerületi önkormányzat legnagyobb ezredfordulós beruházása. A XXI. század követelményeinek megfelelő csarnokban 345 üzlet és kétszintes parkoló várja majd a vásárlókat. Az építkezés befejezéséig a 2000 márciusa óta üzemelő ideiglenes piac szolgálja ki a vevőket.

A 21. század követelményeinek megfelelő piac

Vihar a Lehel tér körül

A kerületi önkormányzat 1997 decemberében döntött arról, hogy egy korszerű, csarnokjellegű piacra van szükség. December 30-ával szándékozták bezárni a piacot, de az ideiglenes árusítóhelyként kijelölt Kassák Lajos utcai piacon felállított épületek csak hetven százalékban készültek el. Az árusok nem tágítottak, minél hamarabb meg akartak szabadulni a karácsonyra felhalmozott árukészletüktől, és nem voltak hajlandóak a félig kész Kassák Lajos utcai piacra átköltözni. A kereskedők érdekvédelmi szövetségének sikerült megegyezésre jutnia az önkormányzattal, így egy darabig még nyitva állt a piac.

Nincs panasz az ideiglenes piacra

A hajdani köszörűgépgyár épületében 250 millió forint költséggel kialakított átmeneti árusítóhelyen márciustól kezdődött meg az árusítás.

Nincs panasz az ideiglenes piacra, kalácsra is jut az árusítóknak - fogalmazott lapunknak Kmetty Ágoston, a KISOSZ budapesti szervezetének elnöke. A Lehel téri piac bezárásakor olyan áltermelők tüntettek, akik maguk is ott vásároltak. Milyen termelő az, akinek télen is terem banán? - tette fel a kérdést Kmetti Ágoston. Régen tizenkét órakor csöngettek nekik a piacon, és el kellett menniük. Ezt a rendszert ma is bevezetném. - folytatta.

Nyitás 2001 novemberében

Az 5,7 millárdos költséget - melyből az új csarnok négymilliárd forint - az önkormányzat gazdálkodta ki. Molnár Ernő, a Lehel Csarnok Kft. szervezési igazgatója az Indexnek elmondta, 2001 októberében a szerkezetkész csarnokot átadják a kiskereskedőknek, hogy a belső munkálatokat megkezdjék, és kialakítsák pultjaikat. A Lehel téri piac régi kereskedői az új csarnokban 25 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá leendő árusítóhelyeikhez.

Nyitás 2001. november 25-én várható, a Kassák Lajos utcai piac pedig lebontásra kerül.