Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Lerakták a Lehel piac alapkövét

2000.11.29. 13:55
Letették az új Lehel téri piac alapkövét, mely a XIII. kerületi önkormányzat 5,7 milliárd forintos beruházása. A régi piac viharos körülmények között zárt be 1998 tavaszán, így az árusok a Kassák Lajos utcában felállított épületekbe kényszerültek átköltözni. A XXI. század követelményeinek megfelelő csarnok 345 üzlete 2001. november végétől várja a vásárlókat.
Letették az új Lehel téri piac alapkövét, mely negyvennyolcezer négyzetméteres területével a XIII. kerületi önkormányzat legnagyobb ezredfordulós beruházása. A XXI. század követelményeinek megfelelő csarnokban 345 üzlet és kétszintes parkoló várja majd a vásárlókat. Az építkezés befejezéséig a 2000 márciusa óta üzemelő ideiglenes piac szolgálja ki a vevőket.

A 21. század követelményeinek megfelelő piac

Vihar a Lehel tér körül

A kerületi önkormányzat 1997 decemberében döntött arról, hogy egy korszerű, csarnokjellegű piacra van szükség. December 30-ával szándékozták bezárni a piacot, de az ideiglenes árusítóhelyként kijelölt Kassák Lajos utcai piacon felállított épületek csak hetven százalékban készültek el. Az árusok nem tágítottak, minél hamarabb meg akartak szabadulni a karácsonyra felhalmozott árukészletüktől, és nem voltak hajlandóak a félig kész Kassák Lajos utcai piacra átköltözni. A kereskedők érdekvédelmi szövetségének sikerült megegyezésre jutnia az önkormányzattal, így egy darabig még nyitva állt a piac.

Nincs panasz az ideiglenes piacra

A hajdani köszörűgépgyár épületében 250 millió forint költséggel kialakított átmeneti árusítóhelyen márciustól kezdődött meg az árusítás.

Nincs panasz az ideiglenes piacra, kalácsra is jut az árusítóknak - fogalmazott lapunknak Kmetty Ágoston, a KISOSZ budapesti szervezetének elnöke. A Lehel téri piac bezárásakor olyan áltermelők tüntettek, akik maguk is ott vásároltak. Milyen termelő az, akinek télen is terem banán? - tette fel a kérdést Kmetti Ágoston. Régen tizenkét órakor csöngettek nekik a piacon, és el kellett menniük. Ezt a rendszert ma is bevezetném. - folytatta.

Nyitás 2001 novemberében

Az 5,7 millárdos költséget - melyből az új csarnok négymilliárd forint - az önkormányzat gazdálkodta ki. Molnár Ernő, a Lehel Csarnok Kft. szervezési igazgatója az Indexnek elmondta, 2001 októberében a szerkezetkész csarnokot átadják a kiskereskedőknek, hogy a belső munkálatokat megkezdjék, és kialakítsák pultjaikat. A Lehel téri piac régi kereskedői az új csarnokban 25 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá leendő árusítóhelyeikhez.

Nyitás 2001. november 25-én várható, a Kassák Lajos utcai piac pedig lebontásra kerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?