Árpád
-2 °C
3 °C

MSZP: Orbán mások zsebéből oldja meg a problémákat

2000.07.06. 23:03
Orbán Viktor csütörtök esti tévéinterjúja után Lendvai Ildikó, a szocialista párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője az Indexnek elmondta: a televízió nézői egy kellemes és felszínes kávéházi csevegést láthattak, amelyben a kérdések jobbak voltak, mint a válaszok. A riporter ugyanis rákérdezett az ország legfontosabb, legsürgetőbb problémáira, a társadalom kettészakadására, a szegénységre és a MIÉP-pel való együttműködésre.

Módot adtak volna ezek a témák arra, hogy miniszterelnökhöz méltó mélységű válaszokat kapjunk - ám nem ez történt meg - tette hozzá Lendvai Ildikó, aki azt várta volna, hogy a kormányfő szembenéz az ország valóságos helyzetével, ám ehelyett szerinte Orbán Viktor a gondok egy részét eltagadta, egy részét pedig mások zsebéből próbálta megoldani.

Lendvai Ildikó ilyen eltagadásnak tartja, amikor a kormányfő azt állította, hogy ez a kormány enyhített az ország kettészakadásán. Ezzel szemben az MSZP frakcióvezető-helyettese megjegyezte: a statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy az elmúlt két évben a jövedelmi különbségek a társadalom alsó tíz százaléka és a felső egytizede között hétszeresről nyolcszorosra növekedett.

A mások zsebéből való problémamegoldásra volt példa az, amikor a miniszterelnök a gázáremelés szociális ellentételezése helyett a Mol-részvényesek (magyar kisbefektetőkről is szó van) kontójára próbálja kárpótolni a szegényeket. Közben pedig a kormány hagyta elértéktelenedni a szegények családi pótlékát, és lerövidítette a munkanélküliek ellátási idejét is.

A MIÉP lehet a mérleg nyelve?

Lendvai nem csupán a problémákkal való szembenézést hiányolta az interjúból. Szerinte szükség lett volna a tervek, a kormányzat jövőbeni elképzeléseinek bemutatására is.

A szocialista politikus szerint a miniszterelnök mesteri ugrásokkal próbálta kikerülni a MIÉP-pel való együttműködésre irányuló riporteri kérdéseket. Az interjú készítője ugyanis többször szembesíteni próbálta azzal a helyzettel Orbán Viktort, amitől ,,a fél ország fél, illetve amivel a fél ország számol". A MIÉP lehet ugyanis a következő választások után a mérleg nyelve, s ezt a közvéleménykutatások eredményei is igazolják - tette hozzá Lendvai Ildikó. Szerinte erre a lehetőségre úgy reagálni, hogy ,,ilyen helyzet nem állhat elő" - ez vagy képtelen rövidlátás vagy tudatos mellébeszélés - s ezek közül egyik sem méltó a miniszterelnökhöz.

A kormányfő nem beszél EU-csatlakozásról

Lendvai hiányolta az új elképzeléseket is az interjúból. Szerinte tudnunk kellene, hogy min akar a kormányfő változtatni kétéves kormányzás után. Leginkább hiányérzetet azonban az keltett az MSZP-vezetőben, hogy Orbán Viktor egyetlen szót sem ejtett az Európai Unióhoz való csatlakozásunkról.

Szerinte ez nem véletlen, hiszen itt egy tudatos hangnemváltásról van szó a kormány részéről. A miniszterelnök ugyanis az unión belüli okok és kormánya saját politikai hibái miatt egyaránt érzékelheti, hogy eltolódik EU-belépésünk időpontja. Ezt pedig a kormányfő igyekszik törölni a politikai témák közül - vélekedett Lendvai Ildikó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?