MSZP: Orbán mások zsebéből oldja meg a problémákat

2000.07.06. 23:03
Orbán Viktor csütörtök esti tévéinterjúja után Lendvai Ildikó, a szocialista párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője az Indexnek elmondta: a televízió nézői egy kellemes és felszínes kávéházi csevegést láthattak, amelyben a kérdések jobbak voltak, mint a válaszok. A riporter ugyanis rákérdezett az ország legfontosabb, legsürgetőbb problémáira, a társadalom kettészakadására, a szegénységre és a MIÉP-pel való együttműködésre.

Módot adtak volna ezek a témák arra, hogy miniszterelnökhöz méltó mélységű válaszokat kapjunk - ám nem ez történt meg - tette hozzá Lendvai Ildikó, aki azt várta volna, hogy a kormányfő szembenéz az ország valóságos helyzetével, ám ehelyett szerinte Orbán Viktor a gondok egy részét eltagadta, egy részét pedig mások zsebéből próbálta megoldani.

Lendvai Ildikó ilyen eltagadásnak tartja, amikor a kormányfő azt állította, hogy ez a kormány enyhített az ország kettészakadásán. Ezzel szemben az MSZP frakcióvezető-helyettese megjegyezte: a statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy az elmúlt két évben a jövedelmi különbségek a társadalom alsó tíz százaléka és a felső egytizede között hétszeresről nyolcszorosra növekedett.

A mások zsebéből való problémamegoldásra volt példa az, amikor a miniszterelnök a gázáremelés szociális ellentételezése helyett a Mol-részvényesek (magyar kisbefektetőkről is szó van) kontójára próbálja kárpótolni a szegényeket. Közben pedig a kormány hagyta elértéktelenedni a szegények családi pótlékát, és lerövidítette a munkanélküliek ellátási idejét is.

A MIÉP lehet a mérleg nyelve?

Lendvai nem csupán a problémákkal való szembenézést hiányolta az interjúból. Szerinte szükség lett volna a tervek, a kormányzat jövőbeni elképzeléseinek bemutatására is.

A szocialista politikus szerint a miniszterelnök mesteri ugrásokkal próbálta kikerülni a MIÉP-pel való együttműködésre irányuló riporteri kérdéseket. Az interjú készítője ugyanis többször szembesíteni próbálta azzal a helyzettel Orbán Viktort, amitől ,,a fél ország fél, illetve amivel a fél ország számol". A MIÉP lehet ugyanis a következő választások után a mérleg nyelve, s ezt a közvéleménykutatások eredményei is igazolják - tette hozzá Lendvai Ildikó. Szerinte erre a lehetőségre úgy reagálni, hogy ,,ilyen helyzet nem állhat elő" - ez vagy képtelen rövidlátás vagy tudatos mellébeszélés - s ezek közül egyik sem méltó a miniszterelnökhöz.

A kormányfő nem beszél EU-csatlakozásról

Lendvai hiányolta az új elképzeléseket is az interjúból. Szerinte tudnunk kellene, hogy min akar a kormányfő változtatni kétéves kormányzás után. Leginkább hiányérzetet azonban az keltett az MSZP-vezetőben, hogy Orbán Viktor egyetlen szót sem ejtett az Európai Unióhoz való csatlakozásunkról.

Szerinte ez nem véletlen, hiszen itt egy tudatos hangnemváltásról van szó a kormány részéről. A miniszterelnök ugyanis az unión belüli okok és kormánya saját politikai hibái miatt egyaránt érzékelheti, hogy eltolódik EU-belépésünk időpontja. Ezt pedig a kormányfő igyekszik törölni a politikai témák közül - vélekedett Lendvai Ildikó.