Magdolna
19 °C
27 °C

Kóka: Annyi esélyük volt nyerni, mint az ingyenes űrséta bevezetésének

2008.03.11. 13:39
A szocialisták a kormány javaslatát ajánlották a parlament figyelmébe, az ellenzék saját tervezete mellett érvelt a parlamentben azután, hogy elvileg csak januártól kell eltörölni a vizitdíjat, a kórházi napi díjat, illetve a tandíjat.

Kedden délben kezdetét vette azoknak a törvényjavaslatoknak a vitája, amelyeket a kormány, illetve a Fidesz vezetői nyújtottak be, a népszavazás utáni helyzet rendezésére. A kormány javaslata csak a tandíj, a vizitdíj, illetve a kórházi napi díj eltörlésére koncentrál, az ellenzéki javaslat arra is iránymutatást tartalmaz, hogy a kieső bevételeket honnan pótolják. A javaslatokban annyi közös, hogy április elsejétől törölnék el a díjakat.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a kabinet javaslata mellett érvelve kifejtette, korábban világossá tették, nem kívánják pótolni a kieső bevételeket. Mint mondta, nem a választókat terheli a felelősség a kialakult helyzetért, hanem a népszavazást kezdeményező ellenzék felelős azért, hogy kivontak a magyar egészségügyből hatvanmilliárd forintot.

A tárcavezető szerint felelőtlenség volt a Fidesz népszavazási kezdeményezésre, mivel ha azt kérdezi bárki az emberektől az ingyenesség híve, vagy fizetni akar, nem kétséges a kimenetel. Horváth Ágnes azt is kifogásolta, hogy most azok próbálnak pénzt teremteni a kieső bevételek helyett, akik néhány napja még azt hangoztatták, költségvetési kihatása nem lehet a referendumnak.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter felszólalásában jelezte, a népszavazási eredményt figyelembevevő javaslatuk szerint 2008. szeptemberétől senkinek sem kell majd képzési hozzájárulást fizetnie. Bejelentette azt is, hogy azok, akik mesterképzés keretében már fizettek (kábé kétszázan lehetnek) a törvény alapján harminc napon belül visszakapják befizetéseiket. Hiller egyébként dicsérte a most eltörlendő tandíjat, illetve azt, hogy annak bevezetését szakmai támogatás övezte.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, az ellenzéki párt javaslatának vezérszónoka köszönetet mondott a népszavazáson résztvevőknek. "Nem mi állítottuk elő a mostani helyzetet, nem mi ígértünk tandíj és vizitdíjmentes jövőt" - reagált Horváth Ágnes szavaira a politikus, rámutatva: a Fidesznek van megoldási javaslata a kialakult helyzetre.

"Sértődöttség, harag, dac" - ez jellemezte a kormánypártiak megszólalásait, vélte a politikus. Varga úgy látja, kapkodás, fejetlenség és átgondolatlanság jellemezte az egészségügyi átalakítását. Varga Mihály jelezte, a kieső bevételek kompenzálására 15,8 milliárd forintos átcsoportosítást javasolnak erre az évre.

Ebből kapnának az egészségügyi intézmények és a felsőoktatásnak is jutna, fedezete pedig a Miniszterelnöki Hivatal igazgatási kiadásaiból, a protokoll-keretből, illetve a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság keretéből faragnának le, illetve csökkentenék a MeH dologi kiadásait is.

A 2009-es évre vonatkozóan azt mondta, a játékautomaták után fizetendő játékadót költenék el. Varga furcsállotta, hogy a kormány azt állítja, ez a pénz már el van költve, miközben nincsen 2009-es büdzsé. Jelezte, Angliában a szerencsejáték bevételeket műemléképületek felújítására fordítják, vagyis nem példa nélkül álló, hogy közcélra menjen el ez a pénz. Varga kifogásolta, hogy az Új Tulajdonosi Program reklámozására 1,6 milliárdot szánnak, miközben a tandíjból alig lett volna kétmilliárdos bevétel.

A vezérszónoki felszólalások után kiderült, a parlament illetékes bizottságai a kormány javaslatát támogatják. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető úgy vélekedett a fideszes javaslatról, hogy a játékadó az nem egy új bevétel, így azt fedezetként felmutatni nem megoldás.

Mikola István, a Fidesz vezérszónoka Lendvai után felszólalva aggódott a szocialista frakcióvezető egészségéért. Úgy vélte a népszavazás üzenete egyértelmű: megbukott a kormány egészségpolitikája. Szerinte nem megbüntetni kellene az embereket döntésükért, hanem a kieső pénzeket kellene pótolni.

Kóka János a szabad demokraták elnök-frakcióvezetője köszönetet mondott a nemmel szavazóknak, akik átláttak a szitán. Kóka úgy vélte, nem helyénvaló a kompenzáció költségvetési pénzekből, hiszen az alkotmánybírák szerint a mostani népszavazás nem költségvetési kérdésekről zajlott, hiszen ha arról szólt volna, nem lehetett volna megtartani. Kóka szerint a Fidesz az adócsökkentésre szánt pénzeket akarja elkölteni. Kóka felszólalásában meghívta a liberális egészségügyi tanács következő ülésére Mikola Istvánt, aki bekiabálásában jelezte, ott lesz a tanácskozáson.

Kóka azt mondta egyébként, annyi esélyük volt a népszavazás megnyerésére, mint az alanyi jogon járó ingyenes űrséta bevezetésének.