Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az adatvédelmi biztos nem vizsgálja a Fidesz-leveleket

2003.06.25. 20:54
A Pénzügyminisztérium (PM) kérése ellenére az adatvédelmi biztos nem tervez újabb vizsgálatot a közvetlenül az országgyűlési választások második fordulója előtt kézbesített Fidesz-kampánylevelek kapcsán - mondta a MTI-nek Péterfalvi Attila szerdán.
"Általában egy újabb adatvédelmi vizsgálat indítása attól függ, hogy érkezik-e újabb beadvány, és merül-e fel olyan újabb információ, amely indokolhatja a vizsgálatot" - mondta az ombudsman.

Csak akkor vizsgának, ha lesz új információ

A PM hamarosan levélben fordul az adatvédelmi biztoshoz, amelyben a Fidesz-kampánylevelek ügyének újabb vizsgálatát kéri - erősítette meg Máté Dániel PM-szóvivő.

A szóvivő a levél tartalmáról, a kérés indokairól nem kívánt nyilatkozni. Péterfalvi Attila azonban rámutatott, hogy a kampányleveleket "akkor veszik ismét górcső alá, ha valamilyen új információ merül fel a PM kérésében".

Kitért arra, hogy tavaly már kivizsgálta a Németországban nyomtatott Fidesz-kampánylevelekkel kapcsolatban felmerült adatvédelmi aggályokat, s ennek során megállapította: a németországi adatfeldolgozás "törvényes volt, de az eljárás nem volt egészen szabályos".

Az adatvédelmi törvény szerint külföldi adatkezelő részére csak akkor lehet személyes adatokat átadni, ha ahhoz az érintett hozzájárul, illetve a törvény lehetővé teszi. Külföldi adatfeldolgozásra az adatkezelő megbízásából kerülhet sor - emlékeztetett Péterfalvi Attila egy korábbi közlésére.

Hozzátette azt is: az adatvédelmi törvény alapján az adatkezelő - tevékenysége megkezdése előtt - köteles bejelenteni az adatkezelést az adatvédelmi biztosnak, és ennek a bejelentésnek ki kell terjednie az adatfeldolgozóra is.

A Fidesz nem szólt az adatfeldolgozó igénybevételéről

Péterfalvi Attila szólt arról is, hogy az adatfeldolgozót csak olyan országban lehet igénybe venni, amely a személyes adatok megfelelő védelmét biztosítja.

Németország ilyen országnak számít, ezért sem minősítette a vizsgálat során jogellenesnek a német adatfeldolgozó igénybe vételét - mondta.

A Fidesz az adatkezelési tevékenységet bejelentette, de elmulasztotta külön közölni az adatfeldolgozó igénybevételét - jegyezte meg.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft