Katalin
-2 °C
3 °C

Kovács a Legfelsőbb Bírósághoz fordul a kampánylevél-perben

2003.06.20. 16:51
Kovács László külügyminiszter azt tervezi, hogy felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz a Fidesszel szemben márciusban jogerősen elvesztett, a kampánylevelekkel kapcsolatos személyiségi jogi ügyben. Ugyanakkor a szentendrei székhelyű cég JS Kft. cáfolja, hogy a Fidesz adott volna megbízást a kampánylevelek legyártására. A gyártó augsburgi Intersystem GmbH pedig nem kívánt információt adni a tavaly áprilisi megrendelésről.
"A másodfokú ítéletet csak a napokban kaptam meg, még nem volt alkalmam bármiféle lépést tenni" - nyilatkozta az MTI érdeklődésére az MSZP elnöke pénteken telefonon a szaloniki EU-csúcs helyszínéről.

Arra lehetett következtetni

A márciusi jogerős ítélet szerint a politikus megsértette a Fidesz jó hírnevét, amikor tavaly április 18-19-i nyilatkozataiban arról beszélt, hogy egy nagy magyar vállalat külföldön készíttetett hamis MSZP-s röplapokat, amiket kampánycsend idején akarnak szétosztani. Az ítélet szerint Kovács László nem említette a párt nevét, nyilatkozataiból mégis arra lehetett következtetni, hogy szerinte a Fidesz áll a terv mögött.

Az első- és másodfokú bíróság érdemben nem tárgyalta a Németországból "választási röplap borítékban" névvel jelölt szállítmányok határátlépésének körülményeit - indokolta a felülvizsgálati kérelem beadásának tervét az MSZP elnöke.

Látszat

Kovács László közölte: annak idején "megbízhatónak látszó forrásból" kapta az értesülést, hogy ál-MSZP-s röplapok készülnek egy külföldi nyomdában, amelyeket a kampánycsend idején helyeznek majd el a postaládákban. "Ezzel a kampánycsend megsértésének látszatát lehetett volna kelteni, és akár a választás eredményét is meg lehetett volna kérdőjelezni" - mondta. A bizalmas információ nyilvánosságra hozatala után, "ha volt ilyen terv, azt fel kellett adni" - tette hozzá a politikus.

Különös körülmények

Kovács László továbbra is különösnek tartja a röplapok határátlépésének körülményeit, amelyekről a HVG számolt be e heti számában. "A kamionok ugyanis gyorsított eljárással, lényegében érdemi vámvizsgálat nélkül lépték át a határt. A gyors, zavartalan és az akár szúrópróbaszerű ellenőrzést is mellőző eljárást magas rangú vámtisztviselők segítették" - közölte Kovács László.

A külügyi vezető megerősítette a HVG információját, amely szerint a kampányanyagok megrendelője "egy alacsony törzstőkéjű, meglehetősen kicsi salgótarjáni cég", a JS Kft. volt. "A cég mögött nyilvánvalóan egy nagy súlyú megrendelő állt" - mondta Kovács László az MTI-nek.

JS: Nem a Fidesz volt a megbízó

Nem a Fidesz adott megbízást a kampánylevelek legyártására a JS Kft.-nek - mondta el a szentendrei székhelyű cég ügyvezetője pénteken. "Párttal soha nem volt kapcsolata a JS Kft.-nek" - közölte Juhász János. A megrendelés tartalmával és a megrendelő(k) személyével kapcsolatban a kft. nem ad ki információkat - mondta Juhász János. A tavalyi nyomdai megrendelésre vonatkozó szerződést mindkét fél, tehát a megrendelő és a JS Kft. is teljesítette - tette hozzá. Juhász János, a JS Kft. vezetője nem adott tájékoztatást arról, hogy magyar állampolgárok személyes adatait nyomtatták-e ki Németországban. "Nem tudok és nem is kívánok nyilatkozni erről" - mondta.

Az augsburgi Intersystem GmbH nem kívánt információt adni a tavaly áprilisi megrendelésről. "Németországban egy magára adó cég soha nem szolgáltat adatot a megrendelőiről" - közölte az augsburgi kft. neve elhallgatását kérő munkatársa az MTI-vel telefonon.

Varga: Nem adhattam ilyen utasítást

A Pénzügyminisztérium nem adott utasítást a tavalyi választási kampány idején Németországból érkező kampánylevelek vámkezelésének gyors és zökkenőmentes lefolytatására - mondta az előző kormány pénzügyminisztere az MTI-nek pénteken.

"Nem is adhattam ilyen utasítást, hiszen kabinetfőnököm csak azt követően kezdett el a VPOP-nál az állítólagos esetről érdeklődni, miután Kovács László szocialista pártelnök azzal tavaly április 18-án a nyilvánosság elé lépett" - nyilatkozta Varga Mihály volt pénzügyminiszter. "Egyébként ezért az állításáért Kovács Lászlót a bíróság már elmarasztalta" - fűzte hozzá Varga Mihály.