Orbán-leveleket szállítottak a kamionok?

2003.06.18. 16:39
Nem a Fidesz választási röplapjait, hanem Orbán Viktor leveleit szállították azok a teherautók, amelyek a tavalyi országgyűlési választások második fordulója előtt kivételes gyorsasággal lépték át a magyar határt. A HVG legújabb száma szerint mégis létezett az a Németországból érkezett nyomdai szállítmány, melyről Kovács László MSZP-elnök 2002 áprilisában azt feltételezte, hogy a szocialistákat gyalázó szórólapokat tartalmaz. A 12 autónyi borítékolt levelet egy salgótarjáni cég megbízására Augsburgban állították elő.
Bár a bíróság márciusi ítélete kimondta: nem volt igaz Kovács László, az MSZP elnökének az a tavalyi kampány során hangoztatott értesülése, hogy egy nagy magyar állami vállalat külföldön készíttet hamis MSZP-s röplapokat, amiket a kampánycsend idején akarnak szétosztani, a per során nem vizsgálták, hogy valóban létezett-e bármiféle szállítmány. Az ítélet szerint ezért Kovács tavalyi nyilatkozataival megsértette a Fidesz jó hírnévhez fűződő jogát.

Ál-MSZP helyett valódi Fidesz

A HVG értesülése szerint viszont a második forduló előtti kiélezett helyzetben 2002 április 17-én éjjel a soproni határátkelőnél kitüntetett hatósági figyelem mellett expressz sebességgel léptettek be egy nagy nyomdai szállítmányt a Fidesz számára. Az Augsburgból érkezett 12 jármű azonban nem ál-MSZP-s röplapokat, hanem a Fidesz Orbán Viktor aláírásával ellátott, a még nyitott versenyhelyzetben lévő választókerületek lakóinak szánt, (járművenként) 65 ezer A4-es formátumú kampánylevelét szállította.

A 12. kamion karambolozott

A hetilap úgy értesült, hogy a vámpapírokon egy salgótarjáni családi vállalkozás szerepelt megrendelőként, amelynek egyik tulajdonosa, az ukrán származású Juhász Galina a legnagyobb tulajdonos a német szállító cégben is. A kampánycsend előtt szétküldött szállítmány egy része azonban egy közúti baleset miatt nem érkezett meg időben Magyarországra: a tizenkettedik teherautó csak késéssel adhatta le a felcímzett borítékokban bevámolt leveleket a Magyar Postának, így az azonnal megkezdett terjesztés ellenére is sok levél nem érkezhetett meg a célközönséghez. Az elmaradt kézbesítések miatt alakult ki a vita a Fidesz és a Posta között, melynek következtében a párt a bírósági eljárást is vállalva megtagadta a terjesztési költségek kifizetését. A Fidesz megkeresésünkre egyelőre nem kívánta kommentálni a hetilap információit.