Szilvia
5 °C
16 °C

Orbánék koronás füzetét is a MERT 2000 készíttette

2002.11.18. 12:04
Az Orbán-kormány egyik nagy politikai vihart kavart intézkedéséről, a korona Parlamentbe szállításáról készült ismertető, a "Magyarország mindannyiunké" című kiadvány elkészítésében is közreműködött az előzetes letartóztatásban lévő T. Szabolcs cége. A Millenniumi Országjárón milliárdos nyereséget szerző vállalkozó tevékenységét a rendőrség a közel négymillió példányban készült koronás füzet ügyében is vizsgálja. Az Index információi szerint az Országimázsközpont több kiadványának elkészítését is rábízta MERT 2000 RT. igazgatójára, aki közben a Wermer András vezetése alatt álló Happy End Kft-nél is dolgozott.
2000-ben közel négymillió példányban került a postaládákba az a kis füzet, amelyet a millenniumi ünnepség emlékére adott ki a Miniszterelnöki Hivatal. A 22 oldalas Magyarország mindannyiunké című kiadvány többek között Orbán Viktor és Áder János a korona Parlamentbe szállítása alkalmából mondott beszédeit tartalmazta.

Koronás oldalak

Az Index információi szerint az egy hete előzetes letartóztatásban lévő T. Szabolcs az úgynevezett koronás füzettel kapcsolatos tevékenységét is vizsgálja a rendőrség. A Országimázs Központ kiadásában megjelentetett füzetet a Miniszterelnöki Hivatal közlése szerint a Magyar Posta Rt.-vel kötött kedvezményes megállapodás alapján a posta saját címjegyzékére támaszkodva juttatta el 3 millió 800 ezer háztartásba. A MEH szerint a Magyarország mindannyiunké című kiadványt egy 1998-ban kiírt közbeszerzési tender nyertesei készítették el. A millenniumi ünnepségek nyitányaként számon tartott rendezvényt megörökítő lapot már akkor is számos szakmai kritika érte.

Tudta a nyomdai árakat

Mint emlékezetes a Millenniumi Országjáró című lap elkészítésében is szerepet vállaló T. Szabolcs a rendőrség szerint a nyomdai árnál közel egy milliárd forinttal magasabb összeget számlázott a Happy End Kft.-nek. A MERT Rt.-t 2000 márciusában bízta meg Happy End, a nyomdai munkát azonban végül a Szikra Lapnyomda végezte. Az ORFK szerint a MERT 2000 Rt. tényleges munkát nem végzett, hanem fiktív számlát állított ki a jogtalan haszon megszerzésére. Az Index úgy tudja, hogy T. Szabolcs, aki a MERT-ben és a Happy Endben is dolgozott, korábban a Szikra Lapnyomda munkatársa is volt, így a megrendelés vállalásakor tisztában volt annak nyomdai áraival.

A Magyar Nemzet Wermer katasztrofális hallgatásáról
A Fidesz kommunikációs zsenijének tartott Wermer András szerteágazó üzleti ügyeit korábban csak a politikai kommunikáció szintjén hozták összefüggésbe a lopással, mára azonban hatósági eljárások keretében is megfogalmazódott a gyanú - írta a Magyar Nemzet szombati számában. A szerkesztőségi cikk szerint a MERT 2000 megbízása kapcsán már a Tocsik-féle sikerdíjnál is nagyobb összeg ügyében folyik a nyomozás, amely egyelőre nem tudni mennyi szavazatot vihet el a jobboldaltól. A lap kommentárja szerint Wermer hallgatásának katasztrofális következményei lehetnek a Fidesz számára. A Magyar Nemzet kétségbe vonja azt is, hogy a tavaszi választási kampány tervezésével megbízott egykori miniszterelnöki tanácsadó, a Fidesz szürke eminenciása "ilyen nagyságrendű anyagi ügyek" mellett "tudott-e, akart-e összpontosítani legfontosabb feladatára: a választások megnyerésére".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?