Lézerpisztolyt akarnak forgalomba hozni Magyarországon

2001.03.28. 09:22
Az In-Kal Security szerint fél éven belül forgalomba kerülhet Magyarországon az a sokkoló, amely egy 8-10 méter távolságra lévő embert is megbéníthat. A lézerpisztolynak nevezett eszközt jelenleg csak az FBI használja. Két lézersugarat bocsát ki magából, amelynek végpontjai az emberi testen záródnak. A központi idegrendszert megbénítja, ezzel ideiglenes ideggörcsöt és bénulást okoz. Ha Magyarországon forgalomba kerül, 150 ezer forintért lehet majd hozzájutni.
Az In-Kal Security kapta meg a jogot Európában annak a lézerpisztolynak a forgalmazására, amellyel 8-10 méter távolságból lehet megbénítani egy embert - erősítette meg a Magyar Hírlap információit Lasz György, a társaság elnöke. Az ilyen típusú elektromos sokkolót jelenleg csak az FBI használja. Az engedélyezési eljárások most kezdődnek, várhatóan a terméket 4-5 hónap múlva kereskedelmi forgalomba is hozzák. Az In-Kal szerint a magyar jogszabályok módosításával az átlagemberek is megvásárolhatják majd a sokkolót, de az elsődleges vevői kör a rendőrség lesz. Az ORFK részéről közölték, minden bizonnyal vásárolnak majd, amennyiben lesz megfelelő anyagi hátterük.

A BM megvárja a fegyvertörvény elfogadását

A fegyvertörvény elfogadása után a Belügyminisztérium meg fogja vizsgálni azt a kormányrendeletet, amely többek közt a sokkolók használatát is szabályozza - nyilatkozta az Indexnek Ring Béla, a BM Jogi Főosztályának munkatársa. Rendőrségi szakértők véleményét kérdezik meg, hogy egy ilyen eszköz mennyire veszélyes a közbiztonságra és mennyiben használható támadásra, nem csak védekezésre. Ennek alapján fogják eldönteni, hogy civil emberek megvásárolhatják-e. Azt azonban nem tudja, hogy az In-Kal Security részéről miért nyilatkoznak ilyen magabiztosan a lézerpisztoly forgalomba hozataláról.

Egy sokkoló több veszélyt is rejt magában - folytatta Lasz György. Ha kicsi az áramerősség, akkor a használója kerülhet komoly veszélybe. Ha viszont túl nagy, akkor a támadóból lett áldozat számolhat égési sérülésekkel. A lézerpisztolyt tíz év alatt fejlesztették ki az Egyesült Államokban.

"Kíméletes és hatékony"

A lézerpisztoly két lézersugarat bocsát ki magából, amelynek végpontjai az emberi testen záródnak. A központi idegrendszert megbénítja, ezzel ideiglenes ideggörcsöt és bénulást okoz. Lasz György szerint "kíméletes és hatékony eszköz", nem okoz maradandó egészségkárosodást. A tartása szigorú nyilvántartás és ellenőrzés mellett valósulhatna meg. Szabályozni kell azok körét is, akik a pszichológiai és alkalmassági vizsgálatok után jogosultak a tartására. Egy ilyen sokkoló Európában 800-1000 dollárba, míg Magyarországon 150 ezer forintba fog kerülni.  • Tippek
  • Lakáshitel