Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar katonák mehetnek Dél-Libanonba

2006.09.01. 20:19
Az Európai Unió külügyminisztereinek finnországi találkozóján Göncz Kinga bejelentette, hogy Magyarország 12 határőrt és 6 katonaorvost küldene az ENSZ békefenntartó erejébe. A honvédelmi miniszter korábban úgy vélekedett, nincs elég magyar katona a libanoni misszióra. Ha a parlament is jóváhagyja, Magyarország jelképes létszámmal, de jelen lesz Dél-Libanonban.

Magyarország 12 határőrt és 6 katonaorvost ajánl föl az ENSZ libanoni békefenntartó erejébe (UNIFIL) a kormány elvi döntése szerint, amelyet előzetesen támogattak a parlamenti pártok is, jelentette be pénteken Göncz Kinga külügyminiszter, az Európai Unió külügyminisztereinek értekezletén, amelyet a finnországi Lappeenrantában tartanak.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerdán még úgy nyilatkozott, hogy nincs elég magyar katona a libanoni misszióra, csak akkor lát lehetőséget az ENSZ-erőkhöz való csatlakozásra, ha a kormány valamelyik országból visszavonja a magyar békefenntartókat, esetleg növeli a most 1000 fős kontingens létszámát.

Kétharmados döntés
Az alkotmány értelmében a parlament dönt a fegyveres erők békefenntartásban való részvételéről, amennyiben a magyar katonák nem az EU vagy a NATO csapataiban szolgálnak. Mivel a dél-libanoni békefenntartás az ENSZ hatáskörébe tartozik, ezért a parlament jogosult a döntés meghozatalára a jelenlévő képviselők legalább kétharmadának szavazatával.

Polgár Viktor külügyi szóvivő az Index kérdésére elmondta, hogy a 15 ezer fős ENSZ-erőkben a magyar katonák létszáma jelképes, ugyanakkor eddig nem szolgáltak külföldön magyar határőrök. Arra a kérdésre egyelőre nem tudott választ adni, hogy tervezik-e magyar katonák áthelyezését a libanoni erők javára. „Ez még a tisztázandó kérdések közé tartozik” – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy a végső döntést a parlament hozza meg, szerinte bíztató a pártok eddig tanúsított hozzáállása.

Az EU soros informális külügyminiszteri találkozóján, melyet pénteken és szombaton tartanak, és amelyet a soros elnökséget adó finn külügyminiszter hívott össze, a tagállamokon kívül részt vesz Bulgária és Románia, valamint Javier Solana, az Európai Unió közös kül– és biztonságpolitikai főképviselője, és Benita Ferrero-Waldner külkapcsolatokért felelős biztos is.

Göncz Kinga felszólalásában annak a véleményének adott hangot, hogy fordulat történt a közel-keleti helyzetben, valamelyest megváltoztak az erőviszonyok a térségben. Az EU jó időben hozott jó döntésekkel reagált erre a változásra. Szerinte az unió által küldött humanitárius segélyszállítmányok, a katonai felajánlások azt mutatják, hogy az unió gyorsan és egységesen volt képes meghozni a megfelelő döntéseket. Magyarország úgy látja, hogy az egységes fellépés lehetőséget ad az unió további térségbeli tevékenységére, amelyet Izrael és Libanon igényel is.