2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Van élet a Fideszen túl?

2000.05.29. 21:07
Fodor Gábor (SZDSZ) és Balsai István (MDF) közös vitaestet tartottak a Budai Liberális Klubban. A téma a két kispárt együttműködésének lehetősége, valamint a nagyokhoz való hozzáállás volt.
Fodor Gábor:
"Jogállamrombolás történt"
Van-e élet a fideszen túl - kérdezték egymást hétfőn délután Fodor Gábor, az SZDSZ, és Balsai István, az MDF politikusa, a Budai Liberális Klubban.

A magánlakásból átalakított klubban sokan voltak, ami valószínűleg annak volt köszönhető, hogy Balsai István személyében magának a koalíciós szakadásnak a lehellete töltötte be a termet.

Az emberek csak nézték Balsait és nem tudták, mit keres egy ilyen helyen. Nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy kormánypárti politikus csak úgy asztalhoz ül egy vita erejéig egy kispárttal és emberhez méltóan beszél, nem kinyilatkoztat. Az MDF-es politikus láthatólag feszengett is kissé új szerepében, főleg mikor Fodor Gábor mosolyogva ,,mérhetetlen rombolásnak" minősítette a Parlament elmúlt két évét, de aztán rendre elviccelte a dolgok élét, ahogy kellett.

Balsai István:
"A fiúknak mégiscsak ez az első munkahelye"
Az SZDSZ és az MDF felismerte, hogy ők voltak annak idején a két rendszerváltó párt, ezért mégiscsak szégyen, hogy most ott tartanak, ahol. Miután értékelték az elmúlt két évet - Fodor szerint jogállamrombolás történt, Balsai finomított: a ,,fiúknak mégiscsak ez az első munkahelye" -, a rendszerváltók megállapodtak abban, hogy nem lesznek ,,segédcsapatok a nagyok háborúskodásaiban", inkább lesznek a mérleg nyelve, hogy nélkülük ne lehessen koalíciót alakítani, senkinek se.

A beszélgetőpartnerek megegyeztek abban, hogy csorbultak a képviselői jogok az elmúlt időben, hiszen a Parlament csak háromhetente tart ülést. Balsai időnként megvédte a kormányt, de nagyon azért nem erőltette meg magát, Fodor és Kéri nagy örömére. Ennyi volt.

A magyar demokrácia évtizedes történetében megszokhattuk, hogy a politikában nincsenek összeférhetetlen felek. Egy esetleges későbbi SZDSZ-MDF együttműködés, aminek a lehetősége ezen az estén körvonalazódni látszott, mindenesetre elég morbidnak tűnik. A politikában azonban - mint azt már sokszor tapasztalhattuk - nincsenek gátlások.