Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Hagyták lerobbanni a János kórház liftjeit

2007.10.11. 14:17
Elsősorban nem pénzhiány, hanem a karbantartás hiánya miatt kellett lezárni több liftet a Szent János kórházban. A lifteket szerdára megjavították.

A Szent János kórház liftjeit karbantartó cég nem megfelelően végezte a munkáját, ez okozta azt, hogy a héten több betegszállító lift nem működött, mondta az Index kérdésére Jánosi Antal megbízott orvos-igazgató.

Mint az Index is beszámolt róla, a súlyponti kórházban a hét elején több liftet lezáratott a műszaki hatóság a traumatológiai és ortopédiai osztályon, mert azok nem voltak biztonságosak.

Az osztályokra emiatt a betegeket a mentősöknek ölben kellett felvinniük, a nővérek pedig egyenként cipelték az emeletre az ételt. A liftek hibája miatt a súlyos koponyasérülteket, politraumatizált sérülteket más intézménybe kellett átiránytani. A kórház traumatológiája csak a járóképes, balesetet szenvedett betegeket látta el. Egy másik intézmény vette át az ügyeletet, ilyen már korábban is előfordult, az is, hogy mi vettük át más kórház helyett, mondta Jánosi Antal.

A felvonókat a "teljesen elhanyagolt karbantartás, abszolút nemtörődömség" miatt kellett leállítani, mondta az Infó rádiónak Fodor Gusztáv az ÉMI-TÜV Bayern Kft. munkatársa.

A kórház orvos-igazgató hangsúlyozta, hogy a liftek nem pénzhiány miatt voltak rossz állapotban. Jánosi Antal szerint ez egyedi eset volt, korábban ilyen nem fordult elő. Ennek némileg ellentmond az a júliusi blogbejegyzés, amely arról számol be, hogy a traumatológián akkor sem működött a lift.

Az ÉMI-TÜV Bayern Kft. munkatársa szerint a traumatológiai osztály liftjét csak átmenetileg helyezték üzembe, hogy az intézmény elvégezhesse sürgősségi ügyeleti feladatait. A szakember szerint a kilenc felvonó javítása attól függ, a kórház meg tudja-e szerezni a pénzt a javíttatásukra.