Márk
13 °C
28 °C

Boross szerint nem vehető komolyan Németh Miklós korabeli ügynöklistája

2005.02.18. 19:30
Antall Péter, a néhai miniszterelnök fia látott egy körülbelül száz nevet tartalmazó ügynöklistát, amelyen valamennyi párt képviselője szerepelt és amelyet Németh Miklós adott át Antall Józsefnek. Boross Péter volt kormányfő látta ugyan a listát, ám jóval kevesebb névre emlékszik és mivel nem volt hivatalos dokumentum, ezért nem is tulajdonított neki jelentőséget.

Boross Péter volt miniszterelnök az MTI-nek pénteken azt mondta: a Németh Miklós nevéhez kötött ügynöklista nem volt hivatalos ügyirat, ezért nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani neki, mint ahogyan több, abban az időben előkerült listának sem.

"Több lista volt forgalomban"

"Több lista volt, öt-hat, talán nyolc is, nem emlékszem pontosan rá, köztük valóban volt egy olyan, amelyet állítólagosan Németh Miklós adott Antall Józsefnek. Ezek általában aláírás nélküli, sokszor dátum nélküli, címzés nélküli, tehát nem ügyiratok voltak" - mondta az MDF-es politikus.

"Akkora jelentőséget tulajdonítanak ennek a Németh Miklós nevéhez kapcsolódó listának, mintha egyetlen lett volna, mintha különleges lett volna" - közölte. Hozzátette: ennek az egy listának a "felajzott" keresése azért értelmetlen, mert a többihez hasonlóan, nem volt hivatalos.

Vélhetően megsemmisítették a listát

Boross Péter elmondta: 1990-ben államtitkárként ő maga is kapott névtelen leveleket, listákat, amelyek főleg "amatőr" kezdeményezések voltak, és sok közülük haragosok ellen irányult. Mint mondta, az ilyen iratokat a legjobb megsemmisíteni, "nagy valószínűséggel" Antall József néhai miniszterelnök is ezt tette.

"Ezek a nem hivatalos papírok szemétkosárba valók voltak mindig. Azért lett államtitokká minősítve az egész anyag, hogy majd törvény tegye lehetővé, hogy mi módon és mit lehet nyilvánosságra hozni. Ez 1994-ben megtörtént, azóta annak keretében folyik az átvilágítás" - mondta Boross Péter. Készült a nyilvánosságot szabályozó törvény, "ezért minősítettem az egész iratanyagot államtitoknak" - tette hozzá.

"Nekem az volt a gyakorlatom, hogy nem hagyok bizonytalan tartalmú papírokat hátra, ha azok nem ügyiratok" - mondta. A névtelen levéllel és listával "komoly ember nem foglalkozhat. Veszélyes az ilyeneket tartani, mert valakinek a kezébe kerül, és akkor azt hiszi, hogy azok az adatok tökéletesek" - mondta a volt miniszterelnök.

Antall fia látta listát

Antall Péter, a néhai miniszterelnök fia egy pénteki lapinterjúban úgy nyilatkozott: körülbelül száz nevet tartalmazott az az ügynöklista, amelyet Németh Miklós adott át Antall Józsefnek az 1990-es kormányváltás idején, és a listán minden pártból szerepeltek képviselők. "Összesen 50-60 képviselő volt érintett, minden pártból, vegyesen" - mutatott rá Antall Péter, hozzáfűzve, hogy a listát édesapja az 1990-es kormányváltás idején, április-május körül kapta meg.