Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mádl és Szili a lista élén

2005.05.30. 07:23
Bár a koalíciós pártok nem értenek egyet a köztársaságielnök-jelölt személyében, a két szavazótábor tagjai hasonlóan gondolkodnak Szili Katalinról. Őt az ellenzék támogatói sem utasítják el, közepes rokonszenvet mutatnak, így megtartotta második helyét. Mádl Ferencnek jót tett a Fidesz aláírásgyűjtése, az ő pontszáma emelkedett legnagyobb mértékben, és így tovább erősítette vezető pozícióját – derül ki a Szonda Ipsos által a politikusok népszerűségéről készített friss közvélemény-kutatásból, melyet a Népszabadság ismeretet.
Mádl Ferenc ciklusa vége felé a leköszönő elnöknek kijáró tiszteletet kapja a választópolgároktól. Pontszámnövekedését ezen túl előidézhette az is, hogy a Fidesz által kezdeményezett aláírásgyűjtés ideje alatt többször elhangzott: Mádlé a legtöbb voks, ő az emberek első számú jelöltje az államfői posztra. Vele szemben a politikát maguktól távol tartó választók a legkritikusabbak, bár a tőlük kapott 57 pont is elég az általuk felállított politikus-népszerűségi rangsor első helyére.

Szili Katalin mögé nemcsak az MSZP parlamenti frakciója, hanem úgy tűnik, szavazóbázisa is felsorakozott. Jelenleg a szocialisták Gyurcsány Ferencet és őt kedvelik legjobban, a miniszterelnököt 76, a házelnököt 75 ponttal jutalmazták. Szili megítélése kedvező az SZDSZ táborában is, ebben a hónapban 70 pontot kapott tőlük. A Fidesz táborában 47-es népszerűségi mutatóval ő a legkedveltebb szocialista politikus.

Magyar pozíciója nem változott

Talán a legkeményebb politikai támadások Magyar Bálintot érték az elmúlt hetekben. Az adatfelvétel már az érettségi körüli bonyodalmak keletkezése után történt, de az oktatási miniszter megítélése összességében nem változott. Magyar Bálint hátsó helyen áll a listán, de ide nem a mostani események hatására, hanem a korábbi hónapokban került. Saját pártja szimpatizánsainak listáján csak a középmezőnyben, a tizenkettedik helyen áll - igaz, viszonylag magas, 54 ponttal.

A Fidesz-tábor Gyurcsány Ferenccel és Hiller Istvánnal szimpatizál a legkevésbé (22 és 27 pont). Az MSZP támogatóinak Kövér László és Áder János a két leginkább ellenszenves politikus (18 és 21 ponttal), s őket Pokorni Zoltán és Rogán Antal követi (22 és 23 ponttal). Orbán Viktor egy árnyalattal elfogadottabb a szocialistáknál, de azért a 26 pont markáns elutasítást jelent.