Judit
3 °C
7 °C

Megvan a két új alkotmánybíró-jelölt

2007.02.06. 11:39
Az alkotmánybírákat jelölő bizottság keddi ülésén megnevezték a két jelöltet: Trócsányi Lászlót és Kiss Lászlót. Az SZDSZ továbbra sem ért egyet Kiss László újraválasztásával, így azt nem fogja megszavazni. Szili Katalin házelnök nem kommentálta a korábban sajtóban megjelent találgatásokat, azonban reményét fejezte ki, hogy március 10-ig a parlament két új alkotmánybírót választ.

Kiss László és Trócsányi László jogászprofesszor a két alkotmánybíró-jelölt, akikről két hét múlva, február 19-én szavaz az Országgyűlés, jelentette be Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, az alkotmánybírákat jelölő bizottság ülése után kedden a Parlamentben. A két jelölt közül Kiss László 1998 óta az Alkotmánybíróság tagja, de jelenlegi mandátuma 2007 márciusában lejár. Az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatása a következő héten lesz.

A házelnök megjegyezte, az SZDSZ fenntartotta azt az álláspontját, hogy nem ért egyet az újraválasztással. Kuncze Gábor pártelnök elmondta, a liberális párt elvi álláspontja szerint nem szerencsés az alkotmánybírák mandátumának meghosszabbítása. Ezért a kisebbik kormánypárt nem fogja megszavazni Kiss László újraválasztását, közölte.

Szili Katalin reméli, hogy a további egyeztetések eredményeképpen március 10-ig újabb két alkotmánybírát választhat meg a parlament.

Az Országgyűlés elnöke nem akart megerősíteni egyetlen nevet sem a sajtóban eddig szereplő további alkotmánybíró-jelöltekkel kapcsolatban. Korábbi sajtóhírek a Fidesz esetleges jelöltjeként Király Miklóst, az ELTE nemzetközi jogászát, az MSZP jelöltjeként Lévay Miklós kriminológust említették, míg a KDNP Dienes-Oehm Egont, az EU brüsszeli magyar missziójának egyik nagykövetét nevezte meg jelöltjeként.

Az Alkotmánybíróság jelenlegi tíz tagja közül Erdei Árpád, Harmathy Attila és Kiss László kilencéves mandátuma 2007-ben jár le, Bagi István pedig 1997 és 2006 júniusa között vett részt a testület munkájában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?