Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Megvan a két új alkotmánybíró-jelölt

2007.02.06. 11:39
Az alkotmánybírákat jelölő bizottság keddi ülésén megnevezték a két jelöltet: Trócsányi Lászlót és Kiss Lászlót. Az SZDSZ továbbra sem ért egyet Kiss László újraválasztásával, így azt nem fogja megszavazni. Szili Katalin házelnök nem kommentálta a korábban sajtóban megjelent találgatásokat, azonban reményét fejezte ki, hogy március 10-ig a parlament két új alkotmánybírót választ.

Kiss László és Trócsányi László jogászprofesszor a két alkotmánybíró-jelölt, akikről két hét múlva, február 19-én szavaz az Országgyűlés, jelentette be Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, az alkotmánybírákat jelölő bizottság ülése után kedden a Parlamentben. A két jelölt közül Kiss László 1998 óta az Alkotmánybíróság tagja, de jelenlegi mandátuma 2007 márciusában lejár. Az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatása a következő héten lesz.

A házelnök megjegyezte, az SZDSZ fenntartotta azt az álláspontját, hogy nem ért egyet az újraválasztással. Kuncze Gábor pártelnök elmondta, a liberális párt elvi álláspontja szerint nem szerencsés az alkotmánybírák mandátumának meghosszabbítása. Ezért a kisebbik kormánypárt nem fogja megszavazni Kiss László újraválasztását, közölte.

Szili Katalin reméli, hogy a további egyeztetések eredményeképpen március 10-ig újabb két alkotmánybírát választhat meg a parlament.

Az Országgyűlés elnöke nem akart megerősíteni egyetlen nevet sem a sajtóban eddig szereplő további alkotmánybíró-jelöltekkel kapcsolatban. Korábbi sajtóhírek a Fidesz esetleges jelöltjeként Király Miklóst, az ELTE nemzetközi jogászát, az MSZP jelöltjeként Lévay Miklós kriminológust említették, míg a KDNP Dienes-Oehm Egont, az EU brüsszeli magyar missziójának egyik nagykövetét nevezte meg jelöltjeként.

Az Alkotmánybíróság jelenlegi tíz tagja közül Erdei Árpád, Harmathy Attila és Kiss László kilencéves mandátuma 2007-ben jár le, Bagi István pedig 1997 és 2006 júniusa között vett részt a testület munkájában.