Hangfelvétel szivárgott ki az MSZP választmányi üléséről

2006.10.08. 12:34
Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a vasárnap nyilvánosságra került hangfelvételen az MSZP választmányi ülésén nyugtatni próbálja párttársait, és cáfolja azokat a sajtóhíreket, melyek szerint „mostantól a Fidesz fogja osztani a pénzt” a regionális fejlesztésekre. „Nem így döntöttek Magyarországon a választók, és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz” – érvel Lamperth.

Újabb hangfelvétel került a Magyar Rádió birtokába, melyen Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter az MSZP hétvégi választmányi ülésén a szocialistákat nyugtatja. A felvétel hangminősége egyébként meg sem közelíti a szeptemberben kiszivárgott őszödi beszédét, többször papírzörgés, recsegés hallható a háttérből, feltételezhető, hogy diktafonnal készült.

„Napirenden van a területfejlesztési törvény módosítása. Higgyétek el, tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban. Ez az összeg egyébként is nagy izgalmat okozott, legalábbis a sajtó szerint” – fogalmazott a miniszter asszony felszólalásban.

„Bízzatok bennem, olyan módosítás lesz, ami áthúzza azt az újságokban címlapon megjelent számítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt. Nem így döntöttek Magyarországon a választók, és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz. Ha kétharmaddal megszavazta volna a regionális választott önkormányzatot, ma más helyzet lenne. Szóval nem szavazták meg a választott regionális önkormányzatot, állami felelősségben hagyták továbbra is. Ezért nekünk ehhez kell alakítani az intézményrendszert” – mondta beszédében Lamperth Mónika.

Több témát is érintett

Lamperth nyolcperces beszédének végén szólt a területfejlesztési törvény módosításáról, előtte azonban három további témát is érintett. Kitért arra, hogy támogatja az október 25-re tervezett kongresszus megtartását, mivel az már kint van a nyilvánosság előtt, így „azt gondolják, hogy félünk valamitől”, ha elmarad, mondta. Kifejezte elégedetlenségét az önkormányzati választásokon elért eredményükkel, melyeket szerinte nem kizárólag a megszorítások miatti népszerűségvesztés, és a kiszivárgott őszödi beszéd okozott. A miniszter asszony szerint a pontos okokat ki kell elemezni, hogy "utána ebből lehessen építkezni".

Harmadik témaként a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) újraszervezéséről szólt, mely szerinte a jelenlegi, megváltozott politikai helyzetben elkerülhetetlen. „A BÖK-öt megyénként is, és megyékben is nagyon erősen kell újjászervezni, mert ez fog majd keretet adni olyan, az önkormányzatokkal kapcsolatos politikai munkához, amire meggyőződésem, hogy iszonyú szükség van az elkövetkezendő időszakban” - fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kistelepüléseken a függetlenként induló polgármesterjelöltek is részt vehetnek a BÖK munkájában, így nem kell elvetni a lehetőséget, ugyanakkor megengedhetetlennek tartja, hogy nagyvárosokban ne legyen szocialista polgármesterjelölt.

Lamperth szerint illegálisan készült a megvágott felvétel
Lamperth Mónika szerint önkényesen megvágott, illegálisan készített az a hangfelvétel, amelyet vasárnap hozott nyilvánosságra a rádió az MSZP országos választmányán elmondott beszédéből idézve. A miniszter közleményében hangoztatja: a beszédéből összevágott hanganyag torzítja a kormány valós szándékait,, ezért a manipulatív eljárás ellen tiltakozik. Lamperth Mónika közleményében rámutat: a kormány a területfejlesztési törvény módosításán dolgozik, amelyre azért van szükség, mert a Fidesz nem fogadta el a regionális választott önkormányzatok létrehozásáról szóló, kétharmados többséget, igénylő javaslatokat, ezzel veszélyeztette az európai uniós források felhasználását. A kormány az európai uniós pénzek minél teljesebb körű felhasználása érdekében hamarosan leteszi javaslatait a parlament asztalára - mutat rá a miniszter. Hozzáteszi: nem a jelenleg is érvényes hatalmi viszonyokat kívánják átrendezni, hanem a felelősségi viszonyokat akarják pontosan szabályozni az uniós források befogadhatósága érdekében. A javaslatról a parlament hivatott dönteni, a beterjesztés előtt a területfejlesztési miniszter - miként a választmányi ülésen is kifejtette - a frakciókkal is egyeztetni kíván.

Sztankóczy András, a Magyar Rádió Aktuális szerkesztőségének vezetője az MTI érdeklődésére annyit közölt vasárnap, egy hatvan perces felvétel van a birtokukban, később azonban három órányi felvételről beszélt. Arról, hogy miként jutottak hozzá, nem kívánt részleteket elárulni. "Normális oknyomozó újságírói eljárással" jutott a Magyar Rádióhoz a hangfelvétel, fogalmazott. Az MTI azon információját sem akarta kommentálni, hogy munkatársuk egyszerűen besétált volna a szombati választmányi ülésre.

Vesztettek pozícióikból

A jelenlegi szabályozás a megyei közgyűléseknek és a megyei jogú városok polgármestereinek jelentős szerepet biztosít a regionális fejlesztési források elosztásában. A szocialisták jelentősen veszítettek pozícióikból az önkormányzati választásokon, így 17 megyei közgyűlésben abszolút többsége van a Fidesz-KDNP szövetségnek, és ugyanezen pártszövetség jelöltjét választották meg 16 megyei jogú város polgármesterének a lehetséges 23 helyből.

Lampert Mónikát folyamatosan próbáljuk elérni, egyelőre sikertelenül. Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke az Index kérdésére annyit mondott, hogy egyelőre nem született döntés arról, ki és milyen formában reagál Lamperth állításaira.

Lehallgatják és manipulálják

A Magyar Köztársaság kormányénak tagjait lehallgatják, majd a felvételeket a Fidesz érdekeinek megfelelően manipulálják, ezt követően névtelenségbe burkolózva kiszivárogtatják, reagált a nyilvánosságra került újabb hangfelvételre Nyakó István, az MSZP szóvivője.

Megjegyezte, az ügy nem előzmény nélküli, az év elején a Fidesz szerveréről betörtek a szocialisták szerverére, letöltötték az ott található anyagokat, azaz ellopták azokat, majd a dokumentumokat ugyancsak névtelenségbe burkolózva eljuttatták a Magyar Nemzethez, amely manipulatív módon közölte azokat. Az MSZP a leghatározottabban elítéli e maffia-módszereket, minden szükséges lépést megtesz az ügy feltárására és a hasonló esetek elkerülésére.

Korlátozott a Nemzetbiztonsági Hivatal mozgástere egy ilyen kiszivárogtatás kapcsán, nyilatkozta az Indexnek Szilvásy György, a nemzetbiztonsági szerveket is felügyelő kancelláriaminiszter. Hozzátette, a szolgálatok csak akkor vizsgálódhatnak, ha kiderül, hogy a nemzetbiztonságot veszélyeztető információ is napvilágra került. Egészen más a helyzet például egy védett objektum esetén, de a Köztársaság téri MSZP székház nem ilyen, mondta Szilvásy.

Önkormányzatok vs. állam

Jauernik István, az MSZP önkormányzati ügyekben illetékes politikusa az Indexnek elmondta, hogy valóban napirenden szerepel az önkormányzati területfejlesztési törvény módosítása, mert a kormány megalakításakor kevesebb minisztérium lett, mint korábban volt. Ez azért fontos, mert eddig a regionális területfejlesztési tanácsokba számos olyan minisztérium is delegált köztisztviselőket, amely minisztérium most jogutóddal megszűnt, vagy összevonták más tárcával, Jauernik szerint erre gondolhatott a miniszter asszony.

A szakpolitikus állítása szerint ezek csak apróbb technikai módosítások, úgy véli, nincs szükség a törvény tartalmi módosítására. A jelenlegi törvényt a Fidesz-kormány alatt fogadták el, és az volt a célja, hogy az önkormányzatok ne legyenek túlerőben az állammal szemben, ez maradhat most is, tette hozzá Jauernik.

Lemondásra szólít az MDF

Lampert Mónikának távoznia kellene a kormányból, mert az újabb, zárt ajtók mögül kikerült szocialista beszéd a demokrácia és a jogállamiság megcsúfolása - mondta az MDF elnökhelyettese az MTI-nek vasárnap. Hock Zoltán szerint a területfejlesztési miniszter meghirdette az állami korrupció létjogosultságát, amikor szombaton a szocialista párt választmányi ülésén arról beszélt, hogy a területfejlesztési törvénnyel kapcsolatban olyan javaslatot fog a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban.