Piszkos kezek, tömött zsebek

2008.11.17. 16:02
A korrupció 20-25 százalékban drágíthatja a magyarországi közbeszerzéseket. Ez 2006-ban 280 milliárd forintot jelenthetett, derült ki a a Lehet más a politika hétfői, korrupcióellenes performanszán.

A Lehet Más a Politika! (LMP) mozgalom hétfő reggel a Parlament előtt szabadtéri előadáson szemléltette a magyarországi korrupció intézményesülését. A korrupt politikust megszemélyesítő úr zsebében némi sikkasztott pénzt, a kezén jó sok piszkot találtak, ez utóbbit a lelkes aktivisták el is távolították. A szervezet ezzel a megmozdulással saját korrupcióellenes javaslatcsomagjára igyekezett felhívni a figyelmet.

„Fejétől bűzlik a hal” – mondta Vay Márton, az LMP szóvivője, a szakadatlanul felmerülő, majd csöndben elsikkadó Tocsik-, Zuschlag-ügyekkel jócskán tekitnélyét vesztő politikai elitre célozva, amely „elvesztette az erkölcsi jogát” arra, hogy az átlagpolgár szabálytalanságait megítélje. Tény, hogy a Transpareny International országtanulmánya szerint a korrupció 20-25 százalékban drágíthatja a magyarországi közbeszerzéseket. Ez 2006-ban 280 milliárd forintot jelenthetett.

A performanszon vágóhídi tisztítómunkásnak álcázott aktivisták ellenőrizték egy archetipikus, audis, napszemüveges politikai alak kezének és zsebének tisztaságát, mindkettőt kínos eredménnyel. A politikus szerepét játszó férfi közölte, hogy „az a kéz igenis tiszta”, valamint „majd a választásokon meglátjuk”.

A nyár óta alakulgató LMP hivatalosan októberben jelentette be létrejöttét. Korrupcióellenes 12 pontjuk - ezeket csütörtökön mutatjűk be - tartalmaz ugyan gyakran emlegetett javaslatokat, de ez - véleményük szerint - az ő civil attitűdjükkel képviselhető hitelesen.

A mostani akció egy olyan nyitott vitaest előzménye, ahol a korrupció által okozott károkról és a kitörési lehetőségekről fognak beszélgetni meghívott szakértők és a közönség részvételével.