A MeH lehet a lobbisták központi nyilvántartója

2005.04.27. 13:25
A közeljövőben elkészülhet a lobbitörvény, amely szerint a jövőben különféle ügyekben magánszemélyek járnak el a kormányzatnál, a parlamenti képviselőknél, az önkormányzatoknál és azok szervezeteinél. A lobbisták minimális ellentételezést is adhatnak, derül ki az tervezetből.

A kormány szerdai ülésén első olvasatban tárgyalta a lobbitörvényt. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) előterjesztése szerint a törvény elfogadása után vagy a tárca vagy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) lesz a lobbista szervezetek központi nyilvántartója.

A MeH - kvázi szakmai kamaraként - maga vezeti majd, hogy kik járhatnak el a különféle szervezetek ügyeiben. Az elképzelések szerint a lobbilistára bárki felvételt nyerhet, aki büntetlen előéletű, jogi vagy közgazdasági diplomával rendelkezik vagy ha elvégez egy lobbiiskolát.

A lobbilistára nem csak felkerülni, de arról lekerülni is könnyű. Az IM elképzelései szerint a lobbistáknak negyedévente, félévente a MeH honlapján nyilvánosságra kell hozniuk, hogy kinél, és milyen ügyben jártak el. Aki például ezt elmulasztja, törölhetik a nyilvántartásból. A Népszabadság szerint a beszámolókat olyan részletességgel kell elkészíteni, hogy akár egy vacsorameghívásról is kiderüljön, miért történt.

Az Index úgy tudja, hogy a lobbisták a törvény életbe lépése után számos helyre bejuthatnak, és legálisan nyomást gyakorolhatnak a kormányzatra, a parlamenti képviselőkre, az önkormányzatokra és annak szerveire. A bíróságok és az ügyészség viszont tiltott hely lesz számukra.

Az IM életszerű szabályozásra törekszik, tudtuk meg Tordai Csabától, az IM munkatársától, aki elmondta, hogy a lobbisták - az elképzelések szerint - juttatást nem ajánlhatnak fel a felkeresett döntéshozónak, de a minimálbér tíz százalékát meg nem haladó mértékű reprezentációt viszont igen. "A minisztérium szerint a teljes tiltás életszerűtlen" - mondta Tordai. Szerinte a feleslegesen szigorú szabályozás többet árt a gyakorlatban, mint a pontos szabályok közé szorított ellentételezési forma.

A döntéshozók maguk dönthetnének, hogy fogadják-e a lobbistát vagy sem. Az elképzelések szerint viszont, ha az egyik érdekcsoport kijáró emberét fogadták, úgy kötelességük lenne a többi, hasonló érdekcsoport emberét is meghallgatni.

Az Index értesülései szerint az igazságügyi tárca a hétfői közigazgatási államtitkári értekezleten adta ki először a kezéből a lobbitörvény-tervezetet, és az elmúlt hetekben rendre megtagadták, hogy bárki is előre megismerje, mi lesz a törvényben.

Az EU-ban is éppen ezekben a hetekben szigorítják a lobbisták tevékenységét szabályozó törvényeket a lobbitevékenység átláthatósága érdekében. Brüsszelben 2600 érdekcsoport képviseletében 15 ezer lobbista dolgozik.