Szilárda
0 °C
6 °C

Lorin Hillerrel is beszélt

2005.09.02. 18:31
A Lorin-akta újabb minisztert érintő lehallgatási jegyzőkönyvek részleteit közölte a romániai magyar internetes újság. A Transindex postaládájában pénteken Hiller István és a kémgyanúba keveredett Szatmári Ildikó telefonbeszélgetéseiről készült titkosszolgálati dokumentumok landoltak.

Pénteken ismét olyan, eredetileg egyetlen példányban készült titkosszolgálati jegyzőkönyv jelent meg a romániai sajtóban, amely a magyar kormány tagját érinti. A Transindex a Szatmári-ügy újabb fejleményeként Lorin (Szatmári Ildikó titkosszolgálati fedőneve) és Hiller István tavaly nyári beszélgetéséről készült belső jelentésből idéz részleteket.

Egy hete

A Szatmári-ügyben eddig három, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által készített egypéldányos jelentés másolata szivárgott ki. Mindhárom Magyar Bálint oktatási miniszter és korábbi beosztottja, Szatmári Ildikó beszélgetéseit tartalmazta. Elsőként a Cotidianul közölt egy hete részleteket az egyik iratból, de a bukaresti székhelyű, egyes vélemények szerint a Fidesz romániai szócsöveként működő lap mellett megkapta a Transindex a dokumentumokat is. A miniszter és Lorin 2004 májusi telefonjait rögzítő titkos jelentések csak a küldöldi megjelenések után szivárogtak ki a magyar sajtóhoz is.

Tárgyaltak

Most a Magyar Bálinttal folytatott beszélgetésekhez közeli időpontban, 2004 júniusában készült iratok kerületek nyilvánosságra, ezekben a nő és Hiller István telefonos tárgyalásának zanzáját foglalták jelentésbe a lehallgatók. A Trasindex szerint a szövegek arról tanúskodnak, hogy Lorin az akkoriban még kultuszminiszteri posztot betöltő Hillerrel korántsem ápolt olyan közvetlen és intim viszonyt, mint az oktatási miniszterrel. Az egyik jelentés szerint a Lorin több témakört is érintett: felvetette a miniszternek, hogy a budapesti Madách-sétány rendezési tervével kapcsolatban fogadja Ara-Kovács Attilát, az egykori szabaddemokrata képviselőt. Az elutasító válasz után Lorin érintette még az etyeki filmes beruházást és romániai belpolitikai kérdésekről is értekezett a volt miniszterrel.

Vizsgálják szolgálatokat

Tóth András titkosszolgálati politikai államtitkár a kiszivárogtatásokkal kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy "bármilyen, államtitoknak minősülő irat közzététele és utánközlése, valamint illetéktelennek való átadása bűncselekmény". "A nemzetbiztonsági szolgálatoknál vizsgálat folyik annak kiderítésére, hogy mikor és milyen körülmények között kerülhettek ki információk illetéktelenekhez. E vizsgálat részleteiről annak jellege okán és az eljárás sikere érdekében továbbra sem adhatok felvilágosítást. Az azonban az eddigi adatok alapján is megállapítható, hogy az Oktatási Minisztériumból minősített adat, vagy bizalmas információ nem került ki illetéktelenekhez" - állítja az államtitkár.