Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Lóverseny - fogadás nélkül

2000.08.09. 16:45
Alighanem gróf Széchenyi István, az alagi pálya alapítója is meglepődne, ha látná azokat a galoppfutamokat, amelyeket a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. szervez a hét végére Dunakeszi határában. Alagon, a - szintén Széchenyi által forszírozott - vasút azért állt meg már a múlt század közepén, hogy a lóversenyekre könnyen és gyorsan eljuthassanak az érdeklődők. Most azonban aligha kelnek majd útra tömegek azért, hogy az NL Kft. által szervezett futamokat megnézzék, pontosabban csak jelen legyenek - fogadni ugyanis a hét végén nem lehet majd a lovakra.
,,Követtem el kommunikációs hibát. A felelős én vagyok" - ismerte el szerdán Winkler Tamás, a kizárólagos állami tulajdonban lévő Nemzeti Lóverseny Kft. vezetője. Az átmenetileg Alagra áttelepülő galopposok első versenynapja ugyanis fogadás nélkül zajlik majd, mivel a Magyar Lóverseny-fogadásszervező Kft.-nek - ez a cég az NL-hez tartozik - ,,nem volt lehetősége" a Szerencsejáték Felügyelethez nyolc nappal a versenynap előtt bejelenteni a változást, azaz azt, hogy Budapestről Dunakeszire helyezik át a futamokat.

Komplex lóversenypályává alakítja a Kincsem Parkot
Winkler hangsúlyozta, hogy technikailag készen állnak a fogadások lebonyolítására. A szezon további versenynapjai is Alagon lesznek, természetesen már fogadással együtt - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Mindez persze csak egy epizód abban a nagy színjátékban, amely évek óta zajlik - pontosabban nem zajlik - a jelenlegi galopp-pálya, a kőbányai vásárváros mellett lévő Kincsem Park átalakítása és a Kerepesi úti Ügető eladása miatt. A francia Bouygues építőipari mamutvállalat ugyanis cserébe azért, hogy felújítja és ,,komplex lóversenypályává" alakítja a Kincsem Parkot (ahová az ügető versenyeit is áthelyeznék a jövőben), megszerezné a jelenlegi Ügetőt, ahol kereskedelmi és vendéglátóipari létesítményeket húznának fel többek között.

A sokszorosan összekavart ügylet amúgy is nehezen kivitelezhető, ám szinte teljesen megbénította az eredeti 1998-as szerződés végrehajtását, hogy Ficsor József, aki a Kincsem Parkban résztulajdont szerzett. Ficsor pedig nem egyezik bele az építési engedély kiadásába. A Nemzeti Lóverseny Kft. éppen ezért idén januárban beperelte a vállalkozót, aki szerintük visszaél vétójogával.

Ám, hogy az építkezés elkezdődhessen, módosították a korábbi szerződést, és ennek alapján augusztus nyolcadikán, vagyis kedden az NL Kft. átadta a Kincsem Park érintett területét a Bouygues csoporthoz tartozó Kerepesi úti Lóversenypálya Ingatlanforgalmazó, Ingatlankezelő és Szolgáltató Kft.-nek.

A Bouygues leányvállalata megkezdte az építkezés első fázisát: mindazokat a műveleteket, amelyek ,,nem haladják meg az egy méteres magasságot". Ilyenek a közműves beruházások, valamint a két versenypálya felületének a kialakítása. Az Ügetőpálya világítást is kap, a füves galopp-pályát pedig beépített locsolóberendezéssel szerelik fel.

Ezeknek a beruházásoknak a sajátossága, hogy nem kell hozzájuk építési engedély, csupán szakhatósági hozzájárulás - és ahhoz nem szükséges a tulajdonostársak beleegyezése - hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

A szezon további versenynapjai is Alagon lesznek, természetesen már fogadással együtt
A tervek szerint a beruházás hét hónap alatt készülne el. Ez a befektetés egymilliárd forint körüli összeget tesz majd ki, amihez hasonló volumenű fejlesztés Winkler Tamás szerint 1933 - az Ügető átadása óta - nem valósult meg a magyarországi lóversenyzésben.

A Nemzeti Lóverseny Kft. tervei szerint tavasszal ismét a Kincsem Parkban futnak majd a telivérek, egyelőre majd csak a homokos versenypályán, mert a füves pályán még idő kell a megfelelő gyep kialakulásához.

Hogy addig az alagi pálya mennyire lesz alkalmas a versenyek lebonyolítására, arról megoszlanak a vélemények. Winkler az Index kérdésére elmondta: nem tud arról, hogy a dunakeszi létesítménynek ne lenne engedélye a futamok lebonyolítására. Igaz, néhány változtatást még el kell végezniük a helyszínen - tette hozzá. Szerinte átmenetileg rendeznek majd versenyeket Alagon, tehát nem hosszú távra költöznek ki a fővárosból a galopposok,s az addig lezajló 12-13 futam biztonságosan megrendezhető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?