Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Szifilisz: van úgy, hogy észre sem veszik

2008.06.19. 13:32
A felelőtlenség és a felvilágosítás hiánya okozhatja azt, hogy Magyarországon ismét jelentősen emelkedett a szifiliszes fertőzések száma. A baktérium a promiszkuitásban élő fertőzöttek partnereire is átkerül, ráadásul a nőknél nehezebb észrevenni a fertőzést, így az ismert eseteknél jóval több szifiliszessel számolnak. A betegséget korábban három injekcióval lehetett kezelni, a gyógyszer gyártója azonban kivonult Magyarországról. A szifiliszesek ezért ma harmincszor kapnak fájdalmas penicillin injekciót az ülepükbe.

Az első negyedévben tavalyhoz képest országosan 60 százalékkal nőtt a szifiliszes betegek száma. Míg tavaly ebben az időszakban 89 fertőzést regisztráltak, idén már 140-et. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a szifiliszes megbetegedések több mint 60 százalékát Budapesten regisztrálták, a korai fertőző szifiliszes esetek közel 70 százaléka a férfiak közül került ki.

A szifilisz viselkedési betegség, azaz a fertőzést aktív cselekvés útján lehet elkapni. Az esetek számának emelkedésében szerepet játszhat a felvilágosítás hiánya és a betegek felelőtlenebb viselkedése is, mondta az Index kérdésére Pónyai Katinka a Semmelweis Egyetem Nemibeteg Centrumának bőrgyógyásza. A szifilisz esetében rizikócsoportnak számítanak azok a homo- és biszexuálisok, ill. heteroszexuálisok is, akik partnereiket gyakran váltogatják.

Sokan nem is tudnak róla

Miután a fertőzés első stádiuma ijesztő tüneteket produkál, sokan fordulnak orvoshoz már ekkor. Előfordul, hogy aki éppen antibiotikumot szed a fertőzés idején, annál nem jelennek meg az első tünetek, a kórokozót azonban magában hordozza.

A szakemberek azt csak becsülni tudják, hányan nem fordulnak időben orvoshoz a szifilisszel. Egy promiszkuitásban élő fertőzöttnek számtalan partnere lehet, akik nagy valószínűséggel elkapják a fertőzést, így az ismert eseteknél jóval több fertőzöttel számolnak.

A szifilisz ismételt terjedésében szerepet játszhat, hogy a fertőzés az elmúlt időben szinte teljesen megszűnt, s az új generációk pedig már nem is hallottak a veszélyről. A fertőzés jól, de a betegnek eléggé kellemetlen módon gyógyítható: penicillin injekciókat kap az ülepébe, s ez az izmok közé bejuttatott anyag mennyisége miatt eléggé fájdalmas tud lenni.

Három injekció helyett harminc

Korábban erre a benzathyn penicillin injekciót használták, ami 3 kúrával kezelte a fertőzést. Miután azonban ez a gyógyszer 2007. május 31.óta nem szerezhető be, helyette a Retardillin nevű gyógyszer adják. Ezzel azonban 30 injekciókezelésre és 30 orvoshoz fordulásra van szükség.

A Semmelweis Egyetem Nemibeteg Centruma ettől függetlenül egyedi importtal a korábbi gyógyszert szerzi be. Ez a betegnek nem kerül pénzébe, az intézet kasszáját terheli.

Vajon miért nem a 3 injekciós kúrát használják? „Az OEP csak olyan gyógyszert finanszírozhat, amelyet Magyarországon is forgalmaznak. Miután a benzathyn penicillin gyártója kivonult, erre jelenleg nincs lehetőség”, mondta ezzel kapcsolatban Molnár Barbara, az egészségbiztosító szóvivője.

A szifiliszt egy baktérium okozza, amely a nemi érintkezéskor a sérült nyálkahártyán keresztül kerül át az egyik emberről a másikra. A fertőzés a magzatra is átkerülhet és veleszületett rendellenességeket is okozhat, ezért a lueszt a terhesgondozásnál ma is szűrik.

Ártalmatlannak tűnik

A fertőzés után 1-6 héttel vöröses foltok jelennek a hímvesszőn és hüvelyen – vagy a szex változatosabb formáinak köszönhetően - a szájon, a nyelven, szájüregben, a garatban, a végbélnyílásnál vagy a végbélben. Az első stádiumban a fekély különösebb kellemetlenséget nem okoz, sőt 4-8 hét alatt el is tűnik. A férfiaknál jobban észrevehetők a tünetek, de a fertőzött nők fele nem is tud fekélyéről.

A fekélyek begyógyulása után 1-6 héttel következik a 2 szakasz: a baktériumok szétterjednek a testben. Ilyenkor leggyakrabban szájfekélyek alakulnak ki, emellett jellemző tünetek a talpon, tenyéren és a test más részein megjelenő kiütések, a nyirokcsomók megnagyobbodása, szemgyulladás, csont- és izületi fájdalom, torokfájás, étvágytalanság, tarkókötöttség, hallásvesztés, hajhullás. A végbél és hüvely körül ilyenkor szürkés vagy fakó rózsaszínű, fertőző foltok jelennek meg.

Ha a betegséget ebben az egy évig tartó stádiumban sem kezelik, következik a harmadik, veszélyes fázis. Ebben az akár évtizedekig tartó időszakban nincsenek, vagy nagyon ritkák a tünetek. A betegség azonban közben károsíthatja a szív- és érrendszert és az idegrendszert is. Ez a harmadik stádium már nehezen gyógyítható, a károsodások ugyanis ekkor már visszafordíthatatlanok.

A szifiliszes beteg nem fertőz az uszodában vagy a közösen használt vécéülőkével. A betegségből ki lehet gyógyulni, de védettség nem alakul ki: ha tehát a megfelelően kezelt szifiliszes beteg újra szexuális kapcsolatot létesít egy még nem kezelt szifiliszessel, akkor ismételten elkapja a betegséget.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft