Vencel
13 °C
23 °C

Általános luxusprofit elleni harcra készül a Fidesz

2005.11.29. 13:36
A luxusprofit letörését meghírdető Fidesz eddig csupán a villamosenergia-szektorra koncetrált. Az Index összesítése szerint azonban a privatizált erőművek eredményeihez hasonló, sőt azoknál magasabb nyereség más szolgáltatócégeknél is keletkeztek. Az OTP és több más bank, a MOL és egyes mobilcégek profitja már évek óta meghaladja a villamos szektor 30 százalékos átlagát. Deutsch Tamás szerint a Fidesz az áramár-ügy esetleges rendeződése után más területeken is fellép majd a luxusprofittal szemben, és 2006 után akár kormányzati szintre is emelné a fogyasztóvédelmet.
A vállalatok üzleti eredményét különböző mutatókkal lehet kiszámolni, de ezek között sem a luxusprofit, sem az extraprofit kifejezés vagy kategória nem szerepel. A társaságok eredményét - ha ez az eredmény pozitív előjelű, akkor beszélhetünk profitról - leggyakrabban a ROE-mutatókkal szokták számolni. A ROE (return on equity) a sajáttőke-arányos nyereség, amit úgy számolnak ki, hogy egy adott negyedévvel záruló 12 hónap összesített adózott eredményét korrigálják az egyszeri és rendkívüli tételekkel, majd elosztják az adott időszak átlagos sajáttőkéjével. A ROE ennek megfelelően a saját tőke - alaptőke és tőketartalékok - hozamát mutatja meg.

Ritkábban használják a ROA (return on assets) mutatót is, amivel a vállalat eredményességét az úgynevezett eszközarányos nyereséggel mérik. Ezt a ROE-mutatóhoz hasonlóan számolnak, de a korrigált eredményt az eszközállománnyal osztják. A továbbiakban mi a ROE-mutatókat vesszük figyelembe.

Van veszteséges is

A parlamenti vitákban a luxusprofit fogalmát a villamos energia ára és az abból származó nyereség kapcsán említették. A szektorban meg kell különböztetni három szereplőtípust: az erőműveket, az áramszolgáltató cégeket és az MVM Rt.-t.

Az erőművek közül - a portfolio.hu összesítése szerint - a Csepeli Áramtermelő Kft. érte el a legmagasabb, 68,4 százalékos ROE-t. A Dunamenti Erőmű Rt. 33,3 százalékos sajáttőke-arányos nyereséget ért el. Mindkét állami tulajdonú erőmű veszteséges volt, Vértesi Erőmű -18,8 százalékos, a Paksi Atomerőmű -3,8 százalékos ROE-t ért el. További három erőmű (a mátrai, a budapesti és a tiszai) 15,7-18,8 százalékos ROE-t produkált. Az összesített ROE 18,9 százalék, az állami cégek nélkül 30,9 százalék volt.

30 százalékos szektorátlag

Az áramszolgáltatók jóval kisebb haszonnal dolgoznak. A 26,6 százalékos Elmüt kivéve jellemzően a 11,4-17,5 százalékos sávban van a cégek ROE-ja, de a Titász sajáttőke-arányos nyeresége csak 4,2 százalék volt. A hat áramszolgáltató így átlagosan 14,1 százalékos nyereséget ért el. Az állami tulajdonú MVM Rt. kereken 3 százalékos sajáttőke-arányos nyereséggel zárta az elmúlt évet.

A ROE-mutatók alapján látható, hogy elsősorban az erőművek nyereségének lefaragásával lehetne csökkenteni az áramárat. A kérdés azonban az, rendkívül magasnak számít-e a szektor átlagosan 30 százalék körül sajáttőke-nyeresége. A tőzsdei cégek mutatói alapján korántsem tűnik annak.

Az OTP már évek óta

A vezető részvények közül a Mol tavaly nyár óta tartósan 30 százalék fölötti, időnként 40 százalékhoz közelítő ROE-val büszkélkedhet. Az OTP sajáttőke-arányos nyeresége 2001 óta jellemzően a 25,8-35,5 százalék közötti sávban mozog, de jelzálogbankjának, az OTP Jelzálogbanknak 2003-ban például 46,7 százalékos ROE-t sikerült összehoznia.

A kisebb tőzsdei cégek közül a Zwack 26-36 százalék közötti ROE-t ért el az elmúlt négy évben. Az Antenna Hungária a múlt év végére 50 százalékhoz közelítő ROE-t ért el, igaz, a korábbi években soha nem érte el ez a mutató a 20 százalékot, sőt, 2003. közepéig veszteséges volt a cég.

242 milliárdos profit

Azonban nemcsak a tőzsdei cégek körében gyakori a 30 százalékot tartósan meghaladó ROE. A már-már alapszolgáltatásnak számító bankszférában az idei első negyedévben 31,89 százalék volt a tőkejövedelmezőségi mutató. Ezen belül nem számított kiugrónak az OTP eredménye, a Citibank ROE-ja már tavaly 32,7 százalék volt. A HVB Bank konszolidált, adózott jövedelme tavaly egyetlen év alatt 83 százalékkal emelkedett. Az FHB 2003-ban 47,5 százalékos ROE-t produkált, az adózás előtti eredményük tavaly 52,6 százalékkal nőtt. A 34 hazai hitelintézet az idén az első háromnegyed évben 241,946 milliárd forint nettó profitot ért el.

A mobilcégek közül a legkisebbnek, a Pannon GSM-nek 2000-ben 33,99 százalékos sajáttőke-arányos nyeresége volt, tavalyi üzleti eredménye - 26,9 milliárd forint - meghaladta a jegyzett tőkéjének szintjét, de a korábbi években is rendre 20 milliárd forint fölött volt. A T-Mobile tavalyi üzleti eredménye 70,38 milliárd forint lett - adózás előtt -, ami a saját tőkéjének a 26,47 százaléka volt.

A Fidesz az áramár-ügy esetleges rendeződése után is fellép majd a luxusprofittal szemben - szögezte le Deutsch Tamás, a párt kampánykommunikációjának vezetője elismerve, hogy a gazdaság más szektoraiban működő cégek is realizálnak hasonló nagyságú, sőt magasabb profitot, mint a privatizált erőművek. Deutsch az Indexnek azt mondta, hogy pártja az új kategóriával a Nyugat-Európában már fontos kormányzati szintre emelt fogyasztóvédelmi szemlélet kívánja meghonosítani Magyarországon is. A politikus szerint ugyanis mindegy, hogy az energiaszektorban működik, vagy banki, temetkezési, esetleg telefonszolgáltatást végez az a cég, amely magánjogi szerződéseinek, az állami szabályozásnak köszönhetően, de piaci szabályozás nélkül realizálhatja a luxusprofitot.

A politikus azt állította, hogy piaci kockázat vállalása és tényleges gazdasági teljesítmény nélkül megszerzett magas nyereség miatt ezekben az ügyletekben mindig a fogyasztók húzzák a rövidebbet. A Fidesz ezért általánosságban is fontosnak tartja, és egy eseteleges választási győzelem után 2006-ban is folytatná a luxusprofit elleni küzdelmet, bár az ellenzéki politikus szerint ezzel senkit sem akarnak fenyegetni. Deutsch arra is felhívta a figyelmet, hogy a bankok luxusprofitja sem lenne új felfedezés, hiszen a Gyurcsány-kormány éppen a magas nyereségre hivatkozva állapodott meg a pénzintézetekkel egy kétéves különadóról.