Nem épül hétfőtől sem az M3-as

2000.07.23. 13:56
Az előzetes hírekkel ellentétben még hétfőn sem kezdődhet el az M3-as autópálya, új Füzesabony és Polgár közti szakaszának építése, miután még mindig nem rendelkezik a szükséges bankgaranciával a győztes Vegyépszer és a Betonútépítő alkotta konzorcium. A két hete aláírt kivitelezői szerződés szerint augusztus 10-éig kell beszerezni a bankgaranciát, utána a dokumentum érvényét veszti.
Hiányzik a bankgarancia az M3-as továbbépítésének megkezdéséhez
Hiányzik a bankgarancia az M3-as továbbépítésének megkezdéséhez, noha az útépítést elnyert vállalkozások, a Vegyépszer és a Betonútépítő vezetői a szerződés-aláíráskor jelezték: csupán technikai kérdés a bankgarancia beszerzése, amit legkésőbb egy hét alatt megkapnak. A cégeknek összesen 8,6 milliárdos összegről kellene bemutatniuk bankgaranciát, arról azonban nem szólnak a hírek, hogy ez milyen arányban oszlik meg a vállalatok között. Annyi bizonyos, hogy a Vegyépszer már megállapodott a CIB Bankkal a garancia összegéről, hiányzik azonban a Betonútépítő bankjának, az ABN AMRO-nak a garanciája, illetve hátra van a két pénzintézet egyeztetése is.

A két héttel ezelőtt aláírt kivitelezői szerződés szerint, ha augusztus tizedikéig nem csatolják be a bankgaranciákat igazoló dokumentumokat, akkor a dokumentum érvényét veszíti. Orbán Viktor miniszterelnök egyébként korábban személyi felelősségre vonást ígért azért, ha a nyár legelejéig nem kezdődik el az M3-ason a munka. A két hónapja elhangzott nyilatkozat óta aláírták ugyan a szerződést, mégsem kezdődött el a munka, viszont a kormányfő sem vont felelősségre senkit.

Az RTL Klub Híradója úgy tudja: annyira kifutottak a cégek az időből, hogy ha el is kezdődik az építkezés, ebben az évben csak a földmunkákat végezhetik el.  • Tippek
  • Hitelkártya