Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Medián: romlik a közhangulat

2005.02.17. 07:01
Pesszimista fordulat következett be a közhangulatban, ám ez nem befolyásolta érdemben a parlamenti pártok támogatottságát - derül ki a Medián február elején készült felméréséből, amelyet a Magyar Hírlap ismertet. A pesszimistábbra fordult közhangulatban szinte valamennyi vezető politikus megítélése romlott, főleg a kormánypártiaké, Gyurcsány Ferenc népszerűsége 4 százalékkal csökkent, Orbán Viktor viszont azon kivételek közé tartozik, akiknek a megítélése nem romlott január óta.
Pesszimista fordulat következett be a közhangulatban, ám ez nem befolyásolta érdemben a parlamenti pártok támogatottságát - derül ki a Medián február elején készült felméréséből.

Változatlan erőviszonyok, romló közhangulat - röviden így foglalhatjuk össze a politikai közvélemény februári fejleményeit. Január elején az előző hónapokhoz képest viszonylag sokan gondolták azt, hogy az országban általában véve "jó irányba mennek a dolgok", az év eleji bizakodás azonban a jelek szerint hamar elszállt, mert februárban már ismét két és félszer annyian voltak pesszimisták, mint optimisták.

Szezon van

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy tavaly ilyenkor hasonló változások voltak a közvéleményben, így valószínűleg a mostani fordulat részben egyszerű szezonális ingadozással magyarázható - olvasható a Magyar Hírlap összefoglalójában.

A pesszimistábbra fordult közhangulatban szinte valamennyi vezető politikus megítélése romlott, főleg a kormánypártiaké. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök népszerűsége négy százalékkal csökkent, Orbán Viktor Fidesz-elnök viszont azon kivételek közé tartozik, akiknek a megítélése nem romlott január óta. A volt miniszterelnök így holtversenyben a harmadik helyen áll a politikusok népszerűségi listáján, és négy százalékkal többen tartják alkalmasabbnak a kormányfői posztra, mint Gyurcsány Ferencet.

Vezet a Fidesz

A pártok közötti erőviszonyokban ugyanakkor nem történt érdemi változás. Néhány százalékkal nőtt a pártpreferenciával nem rendelkező, úgynevezett "bizonytalan" szavazópolgárok aránya - a választani tudó "biztos" szavazók körében viszont továbbra is nyolc százalékkal vezet a Fidesz az MSZP előtt.