Harmadjára megválasztották Mádlt

2000.06.06. 15:45
A második eredménytelen szavazás után a harmadik fordulóban meválasztották Mádl Ferencet köztársasági elnöknek. Az érvényes és eredményes szavazáson a 351 szavazatból 243 igen, 96 nem volt, 339 érvényes, 12 érvénytelen volt.
Dr. Mádl Ferenc
Megválasztották a harmadik fordulóban
A második eredménytelen szavazás után a harmadik fordulóban megválasztották Mádl Ferencet köztársasági elnöknek. Az érvényes és eredményes szavazáson a 351 szavazatból 243 igen, 96 nem volt, 339 érvényes, 12 érvénytelen volt. A szavazáson harmadjára elég volt a jelen lévő képviselők felének + 1 szavazata.

A voksolás után Mádl Ferenc letette a hivatalos esküt, majd Göncz Árpád mondott beszédet. Mádl professzor több nyelvet beszélő, széles látókörű ember" - köszöntötte a megválasztott elnököt az augusztus 5-ig hivatalában lévő Göncz Árpád. "Isten áldását kérem a munkájára" - fejezte be beszédét.

243 igen, 96 nem
Ezután Mádl Ferenc mondott beszédet, amelyben a közéleti és a mindennapi békére szólított fel. A megválasztott köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a parlamenti többség bizalma erőt ad neki ahhoz, hogy kellő alázattal teljesítse ráruházott kötelezettségeit. Mádl Ferenc megköszönte a támogatást mindenkinek aki támogatta őt és tisztelettel elfogadta azok véleményét is, akik ellenezték megválasztását. Az új elnök Thomas Mannt idézve harcos humanistának vallotta magát, aki elveti a politikai szélsőségeket. A megválasztott elnök ezután megköszönte elődjének, Göncz Árpádnak, hogy "örökre gazdagabbá tette az országot elnöki munkájával", majd Isten áldását kérte Magyarországra.

Az államfőválasztás második fordulójában

a képviselők összesen 238 igen szavazattal támogatták Mádl Ferencet, a megválasztásához szükséges 258 szavazat helyett. 103 képviselő szavazott nemmel, az érvénytelen szavazatok száma is emelkedett, 14 volt.

A második kör után az Index kérdésére Torgyán József, az FKGP elnöke elmondta, hogy pártja tagjai minden bizonnyal támogatták az elnökjelöltet. A kisgazda elnök szerint az MSZP vétója miatt volt sikertelen a második forduló.

Torgyán szerint MSZP vétója miatt volt sikertelen a második forduló
Kuncze Gábor az SZDSZ frakcióvezetője ezzel szemben az Indexnek azt mondta, hogy a sikertelenség oka a Kisgazda párt lehetett, hiszen számos ellenzéki politikus maradt távol a mai fordulótól, ennek ellenére jelentősen nem csökkent a Mádlt ellenző szavazatok száma. Kuncze szerint pártja támogatta az államfőjelöltet.

Csurka István, A MIÉP elnöke annyit mondott az Index kérdésére, hogy pártja - csakúgy mint hétfőn - ezúttal is a jelölt ellen szavazott.

Torgyán állításaira reagálva Kovács László, az MSZP elnöke elmondta, hogy frakciójában megvolt Mádl kétharmados támogatottsága. Biztosan voltak ugyan akik ellene szavaztak, de a siker most sem az MSZP-n múlt. Burány Sándor, a szocialisták frakcióvezető-helyettese az Indexnek elmondta, hogy nem számítottak arra, hogy a hétfői szavazási forduló eredménytelen lesz, ezért számos képviselőjük saját választókerületében szervezett programot. Az mszp saját képviselőit ezért telefonon próbálta elérni s ennek eredményeként csupán tizennégy honatya hiányzott a szocialisták padsoraiból.

Kovács László:
"Az MSZP-ben megvolt Mádl támogatottsága"
A nem szavazatok száma azonban nem csökkent lényegesen kedden sem, ez mutatja, hogy a kormánykoalíció soraiban vannak titkos ellenzői Mádl államfői jelölésének. Ma sokkal többen hiányoztak, de mégsem csökkent az ellenzők tábora. Az MSZP-s politikusok többnyire ugyanúgy szavaztak, mint hétfőn, vagyis többségükben támogatták Mádl megválasztását.

Burány kiemelte azt is, hogy az érvénytelen szavazatok száma duplájára emelkedett a hétfőihez képest. Ez szintén azt jelenti, hogy a kormányoldalon belül vannak ellentétek. Az ellenzék ugyanis nem szorul rá, hogy érvénytelen szvazatokat adjon le, amikor egyszerűen nemmel is szavazhat. (A köztársasági elnökválasztásnál nem lehet tartózkodni, csak igent vagy nemet mondani).

Kövér László, a Fidesz elnöke, egy mondatban jellemezte az Indexnek a második sikertelen szavazási fordulót: "A következő tíz-tizenöt évben ez lesz az MSZP és az SZDSZ legnagyobb sikere."