Magyar frekvencián magyar számokat!

2000.03.01. 15:20
A MIÉP visszautasítja azt a sajtóban megjelent állítást, hogy a párt képviselői a kormánypárti honatyákkal együtt szavazták volna meg a médiakuratóriumokat, ugyanis képviselői a médiatestületeiről szóló szavazásokkor nemmel voksoltak. Ezt Csurka István pártelnök mondta szerda délutáni sajtótájékoztatóján, ahol a kuratóriumok és a frekvenciák elosztása mellett a Jörg Haider osztrák szabadságpárti politikus ért támadásokra keresett magyarázatot.
Amellett, hogy a MIÉP képviselői nemmel szavaztak a médiakuratóriumokról szóló szavazáskor, a kormánypártok néhány képviselője - Dávid Ibolya, Csapody Miklós, vagy a kisgazda frakcióvezető-helyettes, Csúcs László - sem szerepel a kuratóriumokról tartott szavazási listán, mondta Csurka István frakcióvezető-pártelnök. A politikus pártjának döntését, miszerint a kurátorok megválasztásánál elutasítja a kormánypárti jelölteket, azzal magyarázta, hogy nem értettek egyet a kormány elképzelésével. A a MIÉP továbbra is 12 fős kuratórium felállításához ragaszkodik. A jelöltek személye ellen - mint például Pálfy G. István - semmi kifogásunk nem volt, tette hozzá.

A kuratóriumok körül kialakult újabb botrányok kapcsán Csurka István a média más területeiről is szót ejtett, kritikájának lezárásaként azt hangsúlyozta: az egész magyar médiavilágot rendbe kell tenni. A politikus kiemelte a frekvencialosztás körül kialakult vitákat, és azt hangsúlyozta, hogy az ORTT által hozott döntéseknél képviselőjük nem magának a pártnak az érdekeit, hanem a MIÉP által fontosnak tartott értékeket, gondolatokat tartotta szem előtt.

"A Gidófalvy Attila által benyújtott pályázatot például azért támogattuk, mert az általa irányított rádió kizárólag magyar nyelvű számokat fog játszani - hangsúlyozta Csurka. - Különösen erkölcstelen az SZDSZ megnyilatkozása az ügyben, hiszen egy korábbi szavazáskor pont az SZDSZ képviselője szavazott a BBC és az RFI és a Deutsche Welle frekvenciappályázata ellen."

A magyar média tisztátalanságára hozta fel példaként még Csurka István a TV3 megszűntetését, melyet "a nagyhal megeszi a kishalat" tipikus esetének értelmezett: "Az RTL-Klub és a TV2 működése a balliberális eszmék szolgálatával folyik egybe, ez pártunkat arra figyelmezeteti, hogy sokkal nagyobb figyelmet szenteljen a területnek" - vonta le következtetést Csurka.

"Az osztrák választásokat és a néppárti-szabadságpárti kormány megalakulását egy hosszú Holocaust jóvátételi akció, egy több évre visszanyúló követeléseket beterjesztő háborúság előzte meg - kezdte gondolatmenetét a pártelnök arra a kérdésre keresve a választ, hogy mi lehet a Haider-ellenes nemezetközi összefogás oka. Csurka szerint a világháborúháború óta tartó kárpótlás magának Izrael államnak a létével hozható összefüggésbe, ahogy nyilatkozatában fogalmaz: a kárrendezés és a zsidó állam szerveződése, területfoglalása és nagyarányú amerikai támogatása összefüggő rendszert képeznek. Ezt a rendszert - folytatta - az eddigi európai politikai vezetések támogatták, mostanra azonban sokan megbízhatatlanná váltak. Például Jörg Haider és a Szabadságpárt, akiknek hatalomra kerülése a kárpótlás és ezzel együtt az Izraelbe áramló pénzcsatornák elduguláshoz vezethet. Ezért ilyen heves és kíméletlen a Haiderék irányult támadás - állítja a MIÉP parlamenti frakciójának vezetője.