A PM munkatársa szerint főnökei tudtak a Malév szerződésről

2003.03.27. 11:19
A Pénzügyminisztériumnak már előzetesen tudnia kellett arról a szerződésről, amely miatt végül maga a pénzügyminiszter menesztette a Malév felső vezetését. A tárca cáfolja, hogy ismeretei lettek volna minderről, s szerintük a főosztályvezető, aki részt vett a döntésben, hibázott, ezért felmondanak neki. Az Index ugyanakkor megtalálta Enyedi Balázst irodájában, aki szerint a tárcának valóban tudomása volt az ügyvédi irodának adott munkáról.
László Csaba pénzügyminiszter nemrégen kezdeményezte az ÁPV Rt-nél a Malév igazgatóságának visszahívását a társaság, és a korábban lemondott, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Elemér cége, a Forgách és Kiss ügyvédi iroda között létrejött szerződés miatt. A Magyar Nemzet ugyanakkor azt állítja, hogy a tárcának már előzetesen tudnia kellett a kontraktusról, hiszen az igazgatóságban, sőt az iroda megbízásáról döntő háromfős testületben is képviseltette magát, mégpedig Enyedi Balázs főosztályvezető személyében.

Természetes személyek a pénzügyminisztériumban

A Malév lefejezéséhez László Csaba szerint a "nem megfelelő kiválasztás" alapján kötött szerződés vezetett. A Pénzügyminisztérium azonban azt állítja, hogy csak utólag értesült a kontraktusról, az igazgatóságban ülő, s a minisztériumot képviselő főosztályvezető Enyedi Balázs ugyanis csupán "természetes személyként" van jelen a testületben, így tájékoztatási kötelezettsége sincs.

A Magyar Nemzet szerint ugyanakkor az állami vállalatok vezető testületeibe delegált minisztériumi képviselőknek tájékoztatási kötelezettsége van minisztériumuk felé. A PM szerint viszont ők nem delegálták Enyedit, s még csak nem is utasíthatják a tárca főosztályvezetőjét.

A tárca azt csak sugallja ugyanakkor, hogy Enyedinek nem kellett "feltétlenül" tudnia arról, hogy a Forgách és Kiss-nek az akkor még miniszteri rangú Kiss Elemér az egyik tagja. Ennek ellenére a minisztérium mégiscsak felelősnek tartja Enyedit, s ezért a PM helyettes államtitkára döntésének eredményeképpen már meg is váltak tőle - derül ki a lapból.

Csakhogy ez nem igaz. Enyedi Balázs még mindig a tárcánál köztisztviselő - az Indexnek sikerült is beszélnie vele. A főosztályvezető állítja, nem tudta az ügyvédi iroda kiválasztásánál, hogy Kiss Elemér lenne az egyik tagja, azt viszont elmondta, hogy noha nem dokumentálható, a minisztérium tudott a cég győzelméről. Arról nincs tudomása, hogy elbocsátják, ám, mint mondta: "határozott jelek mutatnak erre".

A pénz jár

A Malév 28.400.000 ezer forint plusz áfáért szerződött a volt kancelláriaminiszter irodájával, a szerződést azonban végül nem mondta fel a nemzeti légitársaság, noha lett volna rá lehetőségük, így mentesülhettek volna a megbízási díj kifizetésétől. A Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda ugyanis úgy bontotta volna fel a szerződést, ha február 16-áig erről igazgatóságti döntés születik, az IT elnöke azonban csak a következő, március 5-i ülésre terjesztette be a javaslatot, ezzel egymaga döntött a szerződés folytatásáról. Egy IT-ülésen ráadásul a tagok nem támogatták a szerződés azonnali megszüntetését. Az ügyvédi iroda, így vélhetően megkapja a munkadíját.

Még nem döntött az ÁPV Rt. a visszahívásokról

Az ÁPV Rt. igazgatósága még nem dönt a Malév Rt. igazgatóságának a pénzügyminiszter által kezdeményezett visszahívásáról - adta hírül az MTI. A csütörtöki igazgatósági ülésen a tagok csupán tájékoztatót hallgattak meg a magyar légitársaságnál kialakult helyzetről. Aztán egy hetet ad magának a privatizációs szervezet a döntésre, és intézkedik a "személycserével összefüggésben a közgyűlési mandátumok kiadásáról".

A PM eddig nem reagált megkeresésünkre.  • Tippek
  • Bankszámla