A pénzügyminiszter lefejezte a Malév vezetését

2003.03.21. 14:48
A pénzügyminiszter pénteken kezdeményezte az ÁPV Rt-nél a Malév igazgatósági tagjainak a visszahívását, amiért nem jártak el kellő gondossággal, amikor nyílt pályáztatás nélkül bízták meg a Forgács és Kiss Ügyvédi Irodát a cég átvilágításával. Mint ismert ez az iroda a volt kancelláriaminiszter érdekeltsége. Az Index információi szerint hamarosan menesztik a társaság vezérigazgatóját, Váradi Józsefet is.
Most zárult le az a vizsgálat, amit a pénzügyminiszter utasítására folytatott le az ÁPV Rt. azt ellenőrizve, jogszerűen járt-e el a Malév vezetése, amikor Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter ügyvédi irodáját bízta meg a légitársaság átvilágításával. Mint emlékezetes Kiss Elemérnek az ügyvédi irodája állami megbízásai miatt kellett távoznia.

Lezárult vizsgálat

László Csaba pénzügyminiszter utasítására az ÁPV Rt elkészítette a Malév Rt. jogi auditjának megrendeléséről szóló vizsgálati jelentését. A jelentés alapján László Csaba kezdeményezte a Malév Rt-ben 97 százalékos tulajdonosi jogot gyakorló ÁPV Rt-nél, hogy a megfelelő jogi lépések megtételével hívja vissza a társaság igazgatósági tagjait - tartalmazza a pénzügyi tárca pénteki közleménye.

Mulasztások

A vizsgálat arra derített fényt, hogy az igazgatóság tagjai - köztük az elnök és a vezérigazgató - nem megfelelően jártak el a munka elvégzésére kiírt pályáztatnál - áll a kommünikében, amelyből ugyanakkor kiderül: a vizsgálat során egyetlen olyan körülmény sem vetődött fel, amely azt mutatta volna, hogy Kiss Elemér korábbi kancellária miniszter bármilyen módon közbenjárt volna a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda érdekében. Az ÁPV Rt. vizsgálata csak a pályáztatás körülményeire terjedt ki, a végül elkészült jogi audit tartalmát nem érintette.

Váradit is menesztik

Az Index információi szerint várható a vezérigazgató menesztése is, ez azonban a Malév igazgat6óságának hatásköre. Az ÁPV Rt. vizsgálata egyébként megállapította, hogy az igazgatóság egy kft- bízott meg a jogi audit előkészítésével, a cégnek döntési joga nem javaslattételi lehetősége azonban volt. A Tender-Co Kft. azonban nem a nyílt eljárást preferálta, így csak a megkeresett irodák adhattak ajánlatot a cég átvilágítására. A zárt pályázatra tíz irodát hívtak meg, de csak a dr. Korn-, a Forgács & Kiss-, a dr. Csehi Ügyvédi Irodák adtak ajánlatot a munkára.

A Malév várhatóan fizet

A Malév 28.400.000 ezer forint plusz áfáért szerződött a volt kancelláriaminiszter irodájával, a szerződést azonban végül nem mondta fel a nemzeti légitársaság, noha lett volna rá lehetőségük, így mentesülhettek volna a megbízási díj kifizetésétől. A Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda ugyanis úgy bontotta volna fel a szerződést, ha február 16-áig erről igazgatóságti döntés születik, az IT elnöke azonban csak a következő, március 5-i ülésre terjesztette be a javaslatot, ezzel egymaga döntött a szerződés folytatásáról. Egy IT-ülésen ráadásul a tagok nem támogatták a szerződés azonnali megszüntetését. Az ügyvédi iroda, így vélhetően megkapja a munkadíját.  • Hírek
  • Személyi kölcsön