Egymilliárdért költözött a városba a Malév

2003.03.20. 17:16
Belső vizsgálat elrendelését javasolta a Forgács és Kiss ügyvédi iroda a cég átvilágítása során a Malévnak, mert a légitársaság irodáinak a Lurdy Házba költöztetése nem biztos, hogy mindenben megfelelt a cég szerződéskötési szabályainak. A légitársaságnak csaknem egymilliárd forintba kerül, hogy három évig a Lurdy Házban működjön, ebben benne van az irodák átalakítására költött 350 millió is.
Versenyeztetés nélkül választotta ki a Malév a Lurdy Házat irodái elhelyezésére - derül ki a Forgács és Kiss ügyvédi irodának az Index birtokába került jelentéséből, amit a nemzeti légitársaság megbízásából készített a volt kancelláriaminiszter cége. Mint ismert, Kiss Elemérnek éppen az iroda állami megbízásai miatt kellett távoznia.

A reptéri irodák üresek

Az Index információi szerint a nemzeti légitársaság 2,8 milliárd forinttal tartozik a Budapest Airport Rt.-nek, mert évek óta nem fizetett a Malév reptéren használt irodái után bérleti díjat. Az Index úgy tudja, hogy a Malév által elhagyott irodák most üresen állnak, mert a repülőteret üzemeltető állami cég nem tudja kiadni őket. A reptéri irodákért lényegesen kisebb bérleti díjat kellett volna fizetni, mint a Lurdy Háznak.

Csaknem egymilliárd

A Malév és a Lurdy Ház Kft. közti szerződés értelmében a nemzeti légitársaság 10,5 eurót fizet négyzetméterenként havonta, illetve 1,8 eurójába kerül a közös költség egy négyzetméterre vetített díja, amit az Eurostat Németországra megállapított inflációs mértéknek megfelelően évenként korrigálnak. Szakértők szerint az 1,8 eurós közös költség a piaci árnál alacsonyabb összeg, így vélhetően évenként egy összegben kell majd kifizetnie a nemzeti légitársaságnak a kifizetett pénz és a tényleges fogyasztás különbözetét.

A Malév 7341 négyzetméternyi irodát bérelt ki összesen három évre 634 millió 300 ezer forintért, illetve a cég állta az irodák átalakításának a 350 milliós költségét is. Ebben a csaknem egymilliárd forintban azonban nincsen benne a rezsiköltség. A nemzeti légitársaságnak 2002. szeptember elsejétől van szerződése a Lurdy Házzal, és 2005. augusztuis 31-éig maradhatnak ott.

Triplázódó parkolódíj

Az ügyvédi iroda szerint a Malévnek rendkívül előnytelen a szerződés, mert a bérbeadó szinte indoklás nélkül felbonthatja a bérleti szerződést, míg a Malév csak abban az esetben élhet a rendkívüli felmondás lehetőségével, ha a bérbeadó nem tudja biztosítani az irodai célú rendeltetésszerű üzemeltetését. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem tartalmazza a szerződés.

Az is aggályos az ügyvédek szerint, hogy a megállapodás csak háromszor egy évre hosszabbítható meg, és a bérbeadó semmilyen kötelezettséget sem vállal a továbbiakra, sőt a szerződés tartalmazza azt is, hogy a bérbeadónak nem kötelessége cserehelyiséget biztosítania a szerződés lejártakor.

A Forgács és Kiss ügyvédi iroda azt is kifogásolja, hogy a parkolásért fizetendő díj az első évhez viszonyítva évenként 100 százalékkal nő, az első évben 12,78, a második évben 25,56, az utolsó évben már 38,34 euró/hó.

Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni a Malév álláspontját, de az ilyen ügyekben nyilatkozatra jogosult Váradi József vezérigazgató péntekig külföldön tartózkodik, és nem jelölt ki maga helyett senkit nyilatkozattételre.  • Tippek
  • Hírek